Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία για τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες της τοπικής κοινότητας Βεύης


Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης Δήμου Φλώρινας

Κύριε Πρόεδρε,
Συνεπείς στις αρχές μας και ιδίως απαρέγκλιτοι από τον όρκο που δώσαμε, για διαφάνεια – τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών στον τρόπο λειτουργίας του τοπικού συμβουλίου, στη λήψη αποφάσεων και πιστοί στην εφαρμογή των νόμων, σας καταθέτουμε αυτή την επιστολή – διαμαρτυρία μας μέσω της οποίας στιγματίζουμε τον τρόπο λειτουργίας σας ως Προέδρου του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης ιδίως δε στον τρόπο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου μας σε θέματα που έχει καθοριστικό λόγο και που πηγάζει από τις διατάξεις του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»).
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Θεωρούμε εντελώς αδιανόητο να μας καλείτε σε συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου τηλεφωνικά το πρωί μιας ημέρας για να συνεδριάσουμε το βράδυ της αυτής ημέρας, επειδή όπως μας είπατε «μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να συνεδριάσουμε ο Μεσσήνης».
Εύλογα ερωτήματα που μας προέκυψαν:
1) Με ποια αρμοδιότητα σας τηλεφώνησε ο κ. Μεσσήνης κύριε Πρόεδρε;
2) Ποιο το θέμα, για το οποίο σας ζήτησε να προκαλέσετε συνεδρίαση του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Βεύης;
3) Είναι τόσο κατεπείγον το θέμα ώστε να προσπαθείτε να το περάσετε με κατεπείγουσα συνεδρίαση;
Κύριε Πρόεδρε όπως και να ‘χει το θέμα για εσάς, στο άρθρο 88 του Ν. 3852/10 καθορίζεται ο τρόπος σύγκλησης συμβουλίου τοπικής κοινότητας και αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…….Η πρόσκληση, στην οποία αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και ο τόπος και ο χρόνος (ημερομηνία και ώρα) πραγματοποίησης της συνεδρίασης, μπορεί να είναι γραπτή ή ηλεκτρονική και επιδίδεται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης. Δημοσιεύεται, επίσης, στο γραφείο της τοπικής κοινότητας. Οι συνεδριάσεις μπορεί να γίνουν και ημέρα Κυριακή.
Σε περίπτωση κατεπείγουσας σύγκλησης του συμβουλίου, όμως, η πρόσκληση, που πρέπει να αναφέρει γιατί η συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα, είναι δυνατόν να επιδοθεί ακόμα και την ημέρα της συνεδρίασης. Για το κατεπείγον των θεμάτων αποφαίνεται το συμβούλιο πριν από τη συζήτηση.
…………..»
Β) Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής – Πληττομένων Βεύης, στο Δ.Σ. του οποίου έχουμε την τιμή να είμαστε μέλη, κοινοποίησε και στο Συμβούλιο μας επιστολή διαμαρτυρίας του προς την Περιφερειακή Δ/νση Δυτ. Μακεδονίας των ΕΛ.ΤΑ, για το κλείσιμο του Ταχυδρομικού Γραφείου Βεύης. Στην επιστολή του ζητάει και από εμάς να συνεδριάσουμε για την λήψη σχετικής απόφασης.
Πότε θα θέσετε κύριε Πρόεδρε το θέμα για συζήτηση; Όταν κλείσει οριστικά το Ταχυδρομικό Γραφείο Βεύης; Αυτό το θέμα, δεν αποτελεί για εσάς ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ; Έχετε σκοπό, έστω και τώρα, να το εισάγετε θέμα ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση, αφού απ’ ότι φαίνεται δεν αποτελεί για εσάς ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ;
Επίσης, από τον Ιανουάριο ο ίδιος Σύλλογος, μας έχει αποστείλει επιστολή – αίτημά του για την παραχώρηση χώρου, στον οποίο προτίθεται να τοποθετήσει καλαίσθητο πίνακα ανακοινώσεών του, για την ενημέρωση των κατοίκων, ως επίσης και σταντ για την εφημερίδα και τα έντυπα που προτίθεται να εκδίδει. Δεν αποτελεί για εσάς αυτό θέμα συζήτησης στο συμβούλιό μας;
Γ) Δικαιολογημένα έως ένα βαθμό, λόγω του κατεπείγοντος, καταθέσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητάς μας, για τα έργα που εσείς από μόνος σας αποφασίσατε ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν  στο χωριό μας. Αποσπώντας μάλιστα υπογραφή του δεύτερου από εμάς, με την δικαιολογία του κατεπείγοντος από την πιθανή παρέλευση των προθεσμιών, αφού και πάλι δεν προβήκατε σε σύγκληση συμβουλίου μας σε τακτό χρονικό διάστημα ως οφείλατε, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των έργων που προτείναμε ως Τοπικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβάνονται και μη σύννομα έργα (υπόνομοι σε αυλές κ.λ.π.).
Με την παρούσα σας ζητάμε να τεθεί θέμα σε τακτική συνεδρίαση, για αναθεώρηση και διόρθωση του Τεχνικού μας Προγράμματος. Η θέση μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός της ανάληψης καθηκόντων τακτικού τοπικού συμβούλου, του πρώτου από εμάς, μετά από δικαστική δικαίωση μόλις πρόσφατα.
Δ) Θεωρούμε υποχρέωσή μας, να σας γνωστοποιήσουμε ή να σας υπενθυμίσουμε εφόσον το έχετε αντιληφθεί, ότι εκλεχτήκατε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης, αποσπώντας ο συνδυασμός στον οποίο μετείχατε το 44,027% των εγκύρων ψηφοδελτίων των ψηφισάντων από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και μόλις το 36,69% των ψηφισάντων μονίμων κατοίκων της Βεύης, δηλαδή λίγο παραπάνω από το 1/3. Αντιλαμβάνεστε ότι απέχουν παρασάγγας τα παραπάνω ποσοστά από το απόλυτο το οποίο επιθυμείτε να εκπροσωπείτε και να επιδείχνετε!!!
Επομένως, όπως θα αντιληφθείτε από το ύφος της παρούσας επιστολής μας κύριε Πρόεδρε, λειτουργία του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης, στα πρότυπα «προ Καλλικράτη», δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε σε καμιά περίπτωση. 
Ιαχές και κραυγές πιστών σε σας παπαγαλακίων του τύπου «μα ποιος είσαι ρε Κυριακού, ο Χίτλερ που κάνεις ότι θέλεις και τους δουλεύεις» οι οποίες, προφανώς σας ενθαρρύνουν και σας παροτρύνουν, εφαρμόστε τες και όπως πολύ καλά κάνετε απ’ ότι φαίνεται,  στις μεταξύ σας «συνεδριάσεις».

Σας καλούμε στο εξής, απαιτώντας από εσάς σεβασμό, ως αιρετά όργανα διοίκησης της Τοπικής Κοινότητας Βεύης, δηλώνοντάς σας παράλληλα ότι και μείς αντίστοιχα σεβόμαστε και θα σεβόμαστε εσάς ως πρόεδρο του συμβουλίου μας,
Πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις που αφορούν στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης» εάν δεν τον γνωρίζετε άλλως), που αφορούν στην λειτουργία των Τοπικών Κοινοτήτων (αρμοδιότητες προέδρου, αρμοδιότητες συμβουλίου, σύγκληση συμβουλίου τοπικής κοινότητας, τόπος συνεδρίασης – Απαρτία –Λήψη αποφάσεων κ.λ.π.) και πιστή εφαρμογή αυτών.

Στη διάθεσή σας για αγαστή συνεργασία,

Με εκτίμηση
Χρήστος Αλούσης, Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Βεύης
Λάζαρος Τάνος,  Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Βεύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.