Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η θητεία των αντιδημάρχων Φλώρινας

Διετής θα είναι τελικά η θητεία των πέντε αντιδημάρχων του δήμου Φλώρινας, όπως ορίζεται και από τη σχετική απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Τώρα, αν θέλετε και την ταπεινή μας γνώμη, η θητεία τους θα είναι τελικά για 3,5 χρόνια, μέχρι δηλαδή το τέλος της δημοτικής περιόδου, καθώς οι προεκλογικές συμφωνίες που ακούγεται ότι έγιναν θα πρέπει και να τηρηθούν.
Αυτό πάντως που δε φαίνεται ξεκάθαρα στην απόφαση είναι το ποιος από τους πέντε θα αναπληρώνει το δήμαρχο σε περίπτωση απουσίας του.
Και μια απορία: αφού στην απόφαση λέει ξεκάθαρα πως «η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της και θα δημοσιευθεί σε μία ημερήσια εφημερίδα του νομού της πόλης της Φλώρινας ως πρωτεύουσα του νομού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου», τότε γιατί δημοσιεύτηκε σε δύο εφημερίδες;

13 σχόλια:

  1. den mas ipes poso mistho ta pernoyn oi antidimarkoi...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για να σου λυθεί η απορία ποντικε:

    Ο νόμος απαιτεί η δημοσίευση να γίνει σε μια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ημερίσια ή αν δεν υπάρχει τέτοια, τότε σε μια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εβδομαδιαία εφημεριδα της πρωτεύουσας του νομού.
    Το υπόδειγμα που έστειλε το Υπουργείο στον Δημο αναφέρει ακριβώς ό,τι γραφει και η απόφαση του Δημάρχου.
    Οπότε, οι υπηρεσίες του Δήμου τήρησαν τον τύπο, ακολουθόντας επακριβώς το προτυπο υπόδειγμα του Υπουργείου, αλλά και την ουσία του Νόμου που είναι η ευρεία δημοσιότητα, δημοσιεύοντας σε περισσότερες της μιας εφημερίδας την απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε βρίσκω ανενημέρωτο αγαπητέ μου. Η απόφαση του δημάρχου αναφέρει κατά λέξη: "Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της και θα δημοσιευθεί σε μία ημερήσια εφημερίδα του Νομού της πόλης της Φλώρινας ως πρωτεύουσα του Νομού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου . Η παρούσα να κοινοποιηθεί σε όλες τις Δ/νσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία του Δήμου".
    Εγώ δεν βλέπω πουθενά τη λέξη "τουλάχιστον" που ισχυρίζεσαι εσύ. Τι ισχύει τελικά; Το τι λέει το υπόδειγμα, που ενδεχομένως και να το λέει, ή το τι λέει η ίδια η απόφαση του δημάρχου, η οποία είναι σαφέστατη; Άρα, δεν είναι θέμα τήρησης του τύπου. Μάλλον θέμα ισορροπιών του Τύπου είναι, μη γελιόμαστε.
    Και επέτρεψε μου να έχω άλλη μια απορία. Εάν η δημοσίευση γινόταν σε μία και όχι σε δύο εφημερίδες, τότε το θέμα δε θα είχε δημοσιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την ερώτηση σχετικά με το μισθό των αντιδημάρχων:
    σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" σε δήμους με κατοίκους από 20.000 έως 100.000, ο μισθός του δημάρχου είναι θα είναι 4.956 ευρώ. Οι αντιδήμαρχοι θα παίρνουν το 50% του μισθού του δημάρχου, δηλαδή από 2.478 ευρώ ο καθένας, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων θα λαμβάνουν μισθό ίσο με το 40% των αποδοχών του δημάρχου, δηλαδή 1.982 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα περάσουν τρομερή οικονομική κρίση οι καυμένοι ....με 5χίλιαρα με με 2μισαχίλιαρα και με 2000 ανα μήνα..Βάλε και τα λοιπά απο συνεδριάσεις επιτροπές και το λοιπό εισόδημα απο την άλλη εργασία ή τα κινητα και ακίνητα τους θα "κακοπεράσουν" οι καυμένοι....άρε καμένε κοσμάκι που τους ψήφισες τι μας περιμένει ...καμιά χρυσή γλάστρα ποντικέ υπάρχει να τους χαρίσουμε στα γενέθλια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπα: "Ο νόμος απαιτεί η δημοσίευση να γίνει σε μια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ημερίσια ή αν δεν υπάρχει τέτοια, τότε σε μια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εβδομαδιαία εφημεριδα της πρωτεύουσας του νομού."

    Είπες: "Σε βρίσκω ανενημέρωτο αγαπητέ μου. ... Εγώ δεν βλέπω πουθενά τη λέξη "τουλάχιστον" που ισχυρίζεσαι εσύ."

    Ο νόμος (3852/2010 - Άρθρο 59) λέει: "6. Η απόφαση του Δημάρχου με την οποία ορίζονται οι Αντιδήμαρχοι και τους
    μεταβιβάζονται Αρμοδιότητες κατά την παράγραφο 1 του παρόντος δημοσιεύεται σε
    μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα και, αν δεν υπάρχει ημερήσια, σε μία
    εβδομαδιαία εφημερίδα της πρωτεύουσας του νομού και αναρτάται και στην
    ιστοσελίδα του δήμου."
    ________________________________

    Ξαναδιάβασε πιο προσεκτικά τι έγραψα και μετά σχολίασε όσο θες. Πουθενά δεν αμφισβήτησα ότι η Απόφαση μιλάει για μια εφημερίδα, αυτό είπα και εγώ.
    ________________________________

    Οπότε εαν ο Δήμος δημοσίευσε σε περισσότερες από μια εφημερίδες, είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει σύμφωνα με τον νόμο.
    Και καλά έκανε, γιατί η δημοσίοτητα, πέρα από την απαίτηση του νόμου και τους κινδύνους ακυρότητας (όχι μόνο του ορισμού αλλά του ΣΥΝΟΛΟΥ των διοικητικών πράξεων που υπογράφουν οι Αντιδήμαρχοι), είναι άκρως απαραίτητη για την πληροφόρηση των δημοτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... όσον αφορά το "Αυτό πάντως που δε φαίνεται ξεκάθαρα στην απόφαση είναι το ποιος από τους πέντε θα αναπληρώνει το δήμαρχο σε περίπτωση απουσίας του.", σας ενημερώνω ότι τον Δήμαρχο δεν αναπληρώνει κανείς στις αποκλειστικές αρμοδιότητές του οι οποίες είναι ελάχιστες. Όλες τις άλλες αρμοδιότητες ο Δήμαρχος τις εκχώρησε στους Αντιδημάρχους όπως επιβάλει ο νόμος ή εξουσιοδότησε δημοτικούς υπαλλήλους να υπογράφουν αντ'αυτού. Αν απουσιάζουν οι αντιδήμαρχοι τους αναπληρώνει ο Δήμαρχος όπως ορίζει ο νόμος. Οπότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητές μου φίλε (10:07) τα πράγματα είναι πολύ απλά: εάν ο δήμαρχος ήθελε τη δημοσίευση σε δύο ή και σε περισσότερες εφημερίδες θα μπορούσε αυτό να γραφτεί στην Απόφασή του. Όταν όμως γράφει "σε μία" και το δημοσιεύει σε δύο τότε υπάρχει ανακολουθία. Και εξακολουθώ να επιμένω ότι ο λόγος δεν ήταν η ευρεία δημοσιότητα της Απόφασης (λες και πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση που έλαβε), αλλά κάτι άλλο.
    ΥΓ: σε βρίσκω εξαιρετικά ενημερωμένο και το μυαλό μου κάπου πάει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσο για την τελευταία (10:17) ανάρτησή σου , εγώ ξέρω ότι πάντα υπάρχει ένας αντιδήμαρχος που αναπληρώνει το δήμαρχο, μέσω υπογραφής και φυσικής παρουσίας, σε περίπτωση απουσίας του, ακόμα και στις «αποκλειστικές» - όπως τις χαρακτηρίζεις εσύ - αρμοδιότητες του. Αυτή ακριβώς ήταν και η απορία μου. Μήπως δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Για σκέψου δηλαδή να υπάρξει ένα έκτακτο και επείγον θέμα για το οποίο απαιτείται υπογραφή και ο δήμαρχος να είναι π.χ. στο εξωτερικό. Τι θα γίνει τότε;
    Για να μπούμε όμως και στην ουσία, μοναδική «αποκλειστική» αρμοδιότητα του δημάρχου είναι ότι αποτελεί τον πειθαρχικό προϊστάμενο των υπαλλήλων του δήμου. Καμία άλλη. Όσες θέλει τις αναθέτει στους αντιδημάρχους και όσες θέλει τις κρατά για τον εαυτό του. Για αυτές λοιπόν που έχει κρατήσει για τον εαυτό του – εάν υπάρχουν τελικά – ποιος θα τον αναπληρώνει; Αυτό ήταν και το ερώτημα μου.
    ΥΓ: Γράφοντας πως ο δήμαρχος αναπληρώνει τους αντιδημάρχους σε περίπτωση απουσίας τους, νομίζω ότι προσβάλλεις το θεσμό του δημάρχου. Για σκέψου το. Απλά ο δήμαρχος ασκεί τις αρμοδιότητες τους, τις οποίες ο ίδιος τους εκχώρησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τόσο μπορει, τοσό παει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. N.3852/2010
    Άρθρο 59
    7. Αν ο αντιδήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τις Αρμοδιότητες του ασκεί ο
    ίδιος ο δήμαρχος. Τις κατά τόπον Αρμοδιότητες του αντιδημάρχου που απουσιάζει
    ή κωλύεται ασκεί άλλος αντιδήμαρχος που ορίζεται από τον δήμαρχο ή ο ίδιος ο
    δήμαρχος.

    Τα παραπάνω στο διοικητικό δίκαιο χαρακτηρίζονται αναπλήρωση και αυτό έγραψα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο Δήμαρχος να σκήσει αρμοδιότητα που έχει εκχωρήσει. Την ασκεί μόνο ως αναπληρωτής όπως ορίζεται ανωτέρω. Ως "αντ'αυτού" (αντί του αντιδημάρχου) ωφείλει να υπγράψει. Δεν είναι προσβολλή του θεσμού αλλά εφαρμογή του νόμου.

    Όσον αφορά τον αναπληρωτή του Δημάρχου που μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί, αυτός ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από τον Δήμαρχο. Ορισμός αναπληρωτή Δημάρχου προβλέπεται από τον νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Ποντικέ για βγάλε λίγο στο προσκήνιο το θέμα του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Ενός νέου θεσμικού προσώπου που προβλέπει ο "Καλλικράτης".
    Σύμφωνα με το νόμο ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το "τουλάχιστον" του νόμου προβλέπει την υποχρέωση της δημοσίευσης έστω και σε μία εφημερίδα. Η απόφαση του Δημάρχου που ομιλεί για δημοσίευση σε μία εφημερίδα πληρεί τα όσα επιτάσσει ο νόμος. Το γιατί ο δήμαρχος αποφάσισε να δημοσιεύσει παρά την απόφασή του που ομιλεί γιαία εφημερίδα σε δύο, νομίζω πως είναι απλό : Χωρίς να ξέρω τίποτα πιστεύω ακράδαντα πως η μία εφημερίδα είναι το Βήμα του Αριστείδου, του αδελφού του αντιδημάρχου και μέγα διοργανωτή της κακόγουστης εορτής τσίπουρου στην οποία κατασπαταλώνται (αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο χιλιάδες ευρώ). Έτσι θα άφηνε τον κύριο Αριστείδου ο κύριος Δήμαρχος; Τόση μελάνι ξόδεψε για πάρτι του την οποία από ότι φαίνεται θα πληρώνουν πλέον οι δημότες Φλώρινας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.