Σε συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη οι Οικολόγοι Πράσινοι συζήτησαν θέματα ενεργειακής πολιτικής, με επίκεντρο το αίτημα για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και τη γενναία αύξηση των ΑΠΕ (οι Πράσινοι ζητούν 30% συμμετοχή των ΑΠΕ το 2020, έναντι του ευρωπαϊκού στόχου για 20%) και θέματα υδατικής πολιτικής.
Σχετικά με το ενεργειακό, που αυτή την περίοδο απασχολεί έντονα την περιοχή μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές που θα καθορίσουν το ενεργειακό μας σύστημα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή με παράλληλη γενναία στήριξη των λιγνιτο-παραγωγών περιοχών, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.
Παράλληλα με το χρονοδιάγραμμα αποξήλωσης λιγνιτικών σταθμών που έχει δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, ζητήθηκε δέσμευση να μην κατασκευαστεί νέος λιγνιτικός σταθμός μετά το 2023, κάτι που όμως δεν απέκλεισε η υπουργός, αν και δήλωσε θετικά διακείμενη σε αυτόν τον στόχο.
Αναφορικά με το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης εκφράστηκαν οι προβληματισμοί των Πράσινων για το μέγεθός του (προτιμητέα η μεγάλη διασπορά μικρών φωτοβολταϊκών, αντί νέων «μονοκαλλιεργειών»), τον τρόπο χρηματοδότησής του, το ιδιοκτησιακό των γηπέδων εγκατάστασης (τα 5000 στρέμματα ανήκουν στα εδάφη της ΔΕΗ που πρέπει να επαναποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση), τη διαφυγή των υψηλών εσόδων από τις πωλήσεις της παραγόμενης ενέργειας στους ιδιώτες μεγαλο-επενδυτές. Επίσης ανησυχίες εκφράστηκαν για το αν αυτό το πάρκο των 200 MW θα επηρεάσει το πρόγραμμα στις στέγες, που αποτελεί για τον Οικολογικό χώρο βασική προτεραιότητα. Η υπουργός δεσμεύθηκε πως τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα απορροφηθούν χωρίς καμία εξαίρεση από το δίκτυο, γιατί αποτελούν ισχύ επιπρόσθετη στον ανακοινωμένο στόχο. Προφανώς η δήλωση της κρίνεται θετική, εφόσον βέβαια τηρηθεί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολιάζοντας την εξαγγελία για ταυτόχρονη κατασκευή εργοστασίου κατασκευής πανελς στην Κοζάνη παρατήρησαν ότι είναι μεν ορθή κίνηση, αλλά η διαχρονική καθυστέρηση όλων των κυβερνήσεων σε αυτό τον τομέα είχε σαν αποτέλεσμα να έχει χαθεί η μισή ελληνική αγορά, (αφού ήδη έγινε εισαγωγή του εξοπλισμού για τα εγκεκριμένα φωτοβολταικά). Τόνισαν ότι έχουν προτείνει από το 2007 να χωροθετηθούν στην Κοζάνη – Φλώρινα – Μεγαλόπολη τέτοια εργοστάσια (με ανάλογα κίνητρα), ώστε να κατασκευάζονται όχι μόνο πάνελς, αλλά και ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικά κλπ (με αντίστοιχες πράσινες θέσεις απασχόλησης). Υπενθύμισαν ότι αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία 3000 πράσινων θέσεων έχουν καταθέσει επισήμως πριν ένα χρόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό και ζήτησαν να μη χαθεί άλλος χρόνος για την εφαρμογή της.
Για το ίδιο θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου στις περιοχές Κοζάνης – Φλώρινας – Μεγαλόπολης οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν επίσης: α) Συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των τοπικών κοινωνιών (φόρος στερεών καυσίμων, πρόσθετο τέλος λόγω εξωτερικού κόστους, τριπλασιασμό του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης) β) Εικοσαετές επιχειρησιακό σχέδιο (μετά από διεθνή διαγωνισμό) για τη μετάβαση στη νέα κατάσταση κλπ
Αναφορικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, η υπουργός δήλωσε πως το ζήτημα της μη απορρόφησής τους από το δίκτυο της ΔΕΗ θα αντιμετωπιστεί με adhoc λύσεις που μελετά ειδική επιτροπή του υπουργείου και πως το θέμα είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες γραμμές μέσης τάσης. Δεν δεσμεύθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, αναγνωρίζοντας πως πολλοί αγρότες που επένδυσαν σε μελέτες δεν θα λάβουν θετική απάντηση στις αιτήσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.