Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Χρηματοδότηση και διαχείριση στο Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

Ελλείψεις στη χρηματοδότηση του Πάρκου των Πρεσπών και αδυναμία διαχείρισης των λιμνών και των παραλίμνιων εκτάσεων, αναδεικνύονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της θεσμικής προάσπισης του βιότοπου. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διασυνοριακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το Πάρκο των Πρεσπών και τώρα μένει η επικύρωσή της από την ευρωβουλή και τα εθνικά κοινοβούλια.
Η Βιβή Ρουμελιώτου, συντονίστρια προγραμμάτων πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), μίας μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, που εδρεύει στην ελληνική Μικρή Πρέσπα, στον Άγιο Γερμανό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή η συμφωνία θα είναι σημαντική όταν τεθεί σε εφαρμογή, γιατί παρέχει ένα δεσμευτικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Μέχρι τώρα ό,τι γίνεται, είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δράσεων και προγραμμάτων τοπικών φορέων. Εμείς που ζούμε στη γειτονιά, βλέπουμε τις ανάγκες του τόπου και τα προβλήματα μας αφορούν άμεσα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε συνεργασία με φορείς και από τις γειτονικές χώρες και για τα νερά και για τα Εθνικά Πάρκα. 
Στην ερώτηση πώς χρηματοδοτούνται τα Εθνικά Πάρκα των Πρεσπών στις γειτονικές χώρες, απαντά ότι «στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ επικρατεί άλλο καθεστώς. Είναι αποδέκτες αναπτυξιακής βοήθειας από διεθνή προγράμματα. Για παράδειγμα τα Εθνικά Πάρκα στην ΠΓΔΜ τα στηρίζει η Γερμανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.