Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και την επικείμενη ψήφιση νόμου για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, έχουν σηκώσει κουρνιαχτό, με σκοπό να καλύψουν την ουσία του ζητήματος.
Η στάση των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ Α.Ε., απέναντι στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, ήταν συνεπής με τη στρατηγική αντίληψη που περιελάμβανε κωλυσιεργία, κοινωνική αποδιοργάνωση των οικισμών, εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους, αδυνάτισμα των μετώπων διεκδίκησης και των αντιστάσεων, ματαίωση ή μη ολοκληρωμένη μετεγκατάσταση. Κλασσικά παραδείγματα οι περιπτώσεις του Κόμανου, όπου οι κάτοικοι σκόρπισαν στους τέσσερεις ορίζοντες, το χωριό διαλύθηκε και η μετεγκατάστασή του ύστερα από 15 και πλέον χρόνια δεν ολοκληρώθηκε, της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, όπου η ΔΕΗ Α.Ε. συνειδητά καθυστερεί την υλοποίηση των υποχρεώσεών της (απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, χρηματοδότηση υποδομών των νέων οικισμών, κ.λπ.), αφήνοντας το χρόνο να δουλέψει υπέρ της, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προαναφέραμε.
Οι μέχρι τώρα αναφορές του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η εμπειρία από την πολιτική των κυβερνήσεων δείχνουν ότι θα παραμείνει εξαγγελία η μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων, αν δεν βγουν δυναμικά στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών, ώστε να επιβάλλουν λύσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η ρύθμιση του Υπουργείου προβλέπει σε εύλογο χρόνο (όχι μεγαλύτερο των οκτώ ετών), να προχωρήσει η ΔΕΗ σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών. Αυτό σημαίνει ότι ο παράγοντας χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της ΔΕΗ Α.Ε. και σε βάρος των κατοίκων.
Όσον αφορά τον τρόπο και ιδιαίτερα το κόστος των μετεγκαταστάσεων, προβλέπεται μετακύλιση του κόστους στο λαό, αφού το 50% θα βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 50% τη ΔΕΗ Α.Ε., μέρος του οποίου θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο. Έτσι, ουσιαστικά, το κόστος, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ Α.Ε. και τους μετόχους της.
Επίσης προβλέπεται, οι εκτάσεις που θα προκύψουν από τις μετεγκαταστάσεις, θα μεταβιβαστούν ιδιοκτησιακά κατά 50% στη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι, στη ΔΕΗ, όχι μόνο δεν θα τις κοστίσουν οι μετεγκαταστάσεις, αλλά, αντίθετα, θα έχει και κέρδος, τόσο από την αξία της γης, όσο και από την εκμετάλλευση του υπεδάφους της. Τελικά ο καταστρέφων πληρώνεται, αντί να πληρώνει!
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, ζητώντας οι μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών και η αποκατάσταση των κατοίκων τους να γίνει υπόθεση του εργαζόμενου λαού της Περιοχής και των ίδιων των πληττομένων, διεκδικώντας να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν αποδιοργανωθούν κοινωνικά, σε σύγχρονους οικισμούς, που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υποδομές και υπηρεσίες. Η κατασκευή των νέων οικισμών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευών, που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του. Το κόστος πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ Α.Ε., ενώ τα εδάφη που θα προκύψουν αποτελούν δημόσια περιουσία.
Αυτά τα άμεσα αιτήματα πάλης να συνδεθούν με την πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη και ουσιαστική αποκατάσταση όλων όσων πλήττονται. – Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεμπλοκή του εργαζόμενου λαού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και του «ευρωμονόδρομου», η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και η ενίσχυση του ΚΚΕ. Η συστράτευση στον μοναδικό αγώνα που μπορεί να δώσει πραγματικές και μόνιμες λύσεις σε όφελος του λαού.
Γι’ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται ξεκάθαρα στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία. – Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα, η αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.
Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.