Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κινδυνεύει να σβήσει από λιγνίτη ο ΑΗΣ Μελίτης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα και η μονάδα κινδυνεύει να σβήσει.
Για να αποτραπεί το σβήσιμο, οι ιθύνοντες της ΔΕΗ έχουν μειώσει το φορτίο, και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν “ύποπτα επιχειρηματικά παιχνίδια”, καθώς χρόνια τώρα η ΔΕΗ καθυστερεί τη διάνοιξη των ορυχείων της περιοχής, ενώ παράλληλα γίνονται αθρόες εισαγωγές ξυλίτη και λιθάνθρακα από τη Βουλγαρία.
Στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 130.000 τόνων λιγνίτη, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας επαρκεί μόλις για δέκα ημέρες. Για την παράταση λειτουργίας του σταθμού, δυναμικότητας 330 μεγαβάτ, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει μειωθεί η παραγωγή στα 220 μεγαβάτ. “Με αυτήν την ισχύ που δουλεύουμε τα αποθέματα του λιγνίτη επαρκούν για είκοσι δύο ημέρες”, δήλωσε ο διευθυντής του σταθμού Αναστάσιος Λοβάτσης.

Μείζον θέμα με την τροφοδοσία
Ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης έδωσε μια πιο σύνθετη ερμηνεία: “Το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που διαθέτουμε το διαχειριζόμαστε λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη, επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, διαθέσιμη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά κτλ.” Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, παραδέχτηκε ότι μακροχρόνια υπάρχει μείζον θέμα με την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη, λέγοντας ότι “ο σταθμός της Μελίτης έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από ένα ορυχείο, χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση”. Δυστυχώς, αυτή η εναλλακτική λύση αργεί πάρα πολύ, αφού η ΔΕΗ κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα εδώ και πολλά χρόνια τη διάνοιξη και λειτουργία των δημόσιων ορυχείων.
Εδώ και χρόνια ο σταθμός της Μελίτης τροφοδοτείται με πολύ μικρές ποσότητες, αποκλειστικά από το ιδιωτικό ορυχείο Αχλάδας. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, παρά τη συμβατική υποχρέωσή του να παραδίδει 8.000 τόνους λιγνίτη ημερησίως, παραδίδει μόλις 3.000 τόνους περίπου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη.

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης
Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, εξάλλου, έχει κολλήσει η υπόθεση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Το δημόσιο έχει παραχωρήσει την έκταση στη ΔΕΗ, η οποία όμως δεν αξιοποιεί το λιγνιτωρυχείο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου, αλλά ο διαγωνισμός, για τον οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από δέκα μεγάλες εταιρείες, ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέκρουσε πρύμναν, αποφασίζοντας να παραχωρηθεί το ορυχείο σε ιδιώτη με απευθείας ανάθεση, επιλογή που προκάλεσε ερωτηματικά.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ότι η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ολοκληρώνει το έργο της και το έργο θα ανατεθεί, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. “Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και σύντομα θα έχουμε την απόφαση, η οποία πάντως είναι πολιτική”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.
Απαράδεκτη χρονοτριβή παρατηρείται και στην εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Κλειδίου από την ίδια τη ΔΕΗ. Ο κ. Κοπανάκης διαβεβαίωσε ότι “προχωρούμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύω πως σε ένα χρόνο θα αρχίσουν οι διαδικασίες διάνοιξης του ορυχείου”.

Εισαγωγή καυσίμων
Ενώ, λοιπόν, κράτος και ΔΕΗ καθυστερούν αδικαιολόγητα στη διασφάλιση συνθηκών ομαλής τροφοδοσίας για τον πιο σύγχρονο σταθμό της χώρας, τον ΑΗΣ Μελίτης, την ίδια στιγμή γίνονται μεγάλες εισαγωγές καυσίμου από το εξωτερικό. Μόνο για τις ανάγκες του ΑΗΣ Μελίτης εισάγονται από τη Βουλγαρία περίπου 20.000 τόνοι ξυλίτη ετησίως. Συγχρόνως γίνονται και εισαγωγές λιθάνθρακα. Η τελευταία εισαγωγή 150.000 τόνων έγινε πρόπερσι, ενώ ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 50.000 τόνων βουλγάρικου λιθάνθρακα.

Προφητική καταγγελία συνδικαλιστών
Προφητική αποδεικνύεται η επιστολή που το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ “Λυγκηστίς” έστειλε στις 31 του περασμένου Αυγούστου στην υπουργό ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία υπογράμμιζε: “Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα από το τέλος του 2010 και μετέπειτα, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη επαρκούς σχεδιασμού. Η πορεία των εργασιών εκμετάλλευσης στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, του αποκλειστικού σήμερα τροφοδότη του ΑΗΣ Μελίτης, φαίνεται να έχει περιοριστεί αρκετά, με συνέπεια τους χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο να παρουσιαστεί πρόβλημα”.
Στη συνέχεια της επιστολής το σωματείο κάνει λόγο για σκάνδαλο: “Τα επί χρόνια λιμνάζοντα νερά πλέον μυρίζουν στην περιοχή.  Όταν έρθει η ώρα να ανακατευτούν με το μπουρίνι της αστοχίας της τροφοδοσίας, τότε η δυσωδία θα πάρει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται χρόνια ως τενίστες που πετούν τα μπαλάκια στην κερκίδα. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν μέσω αυτών των κέντρων όχι μόνο στους τοπικούς φορείς και στον ιδιώτη, αλλά και στις διοικήσεις της ΔΕΗ και στις κυβερνήσεις που επί χρόνια άφησαν αθωράκιστη την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης. Τότε όμως θα είναι αργά και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη, τότε θα δικαιώνονται οι καρχαρίες”.

Από την εφημερίδα "Μακεδονία"
του Χρήστου Βήττα

5 σχόλια:

  1. Μήπως αυτή είναι μια προ-εικόνα από το μέλλον? Το όχι και τόσο μακρινό μέλλον (ουτε 20 χρόνια δεν απέχει), όπου το κάρβουνο τελείωνει οριστικά??

    Αν δεν έχει κάρβουνο η Αχλάδα να τροφοδοτήσει τη Μελίτη Ι... τότε γιατί "θέλουμε" και Μελίτη ΙΙ?

    Γιατί δεν μας λένε οι συνδικαλιστές ότι για να απολαμβάνουν αυτοί τα παχυλά τους συνδικαλιστικά επιδόματα από τη ΔΕΗ, θα επιθυμούσαν οι ίδιοι να φτάσουν κάποια στιγμή τα ορυχεία στις Νησίδες της Φλώρινας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφου αγαπητε μου Dimitri δεν το κατεχειs το αθλημα και συγνωμη για αυτο,μην λεσ πραματα που δεν γνωριζεισ.μπωρο αν θεσ να σου αποδειξω με επιχειρηματα οτι καρβουνο υπαρχη και πολυ μαλιστα.οσο για τουσ συνδικαλιστεσ ναι οποι εχουν τετοιου ειδουσ επιδοματα και τουσ γνωριζεισ στο ΦΩΣ ολα.οχι ομωσ ολοι στο ιδιο τσουβαλι.ναμασται δικαιοι.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά τον σιδηρόδρομο άλλο ένα βαγόνι στην σειρά ΑΗΣ Ι ?.////Μέχρι πότε θα είμαστε το Μήλον Τής Αρπαχτής του καθένα γιούστη ;Κάτω τα χέρια σας απο την Φλώρινα... εάν επιμένετε τότε έχουμε άλλο τρόπο να σας ξειγηθούμε στα ίσια////Γενική Ανταρτσία///θα τρέχετε και δέν θα προφταίνετε.θα το φυσάτε και δέν θα κρυώνει ////αληταράδες σταματήστε την υπονόμευση της Φλώρινας πρίν σας ΑΑμΗσουμε ΌΛΟΥΣ καταλλήλως ///μάλλον κάποιοι ΑΛΗΤΕΣ δέν έχουν γευθεί απο Φλωρινιώτικο γλούτσο γιατί ΄κάποοι άλλοι κάμναν τα στραβά μάτια για να αποκομίζουν για την πάρτι τους μικροφελήματα ///ε καιρός να το γευτούνε τον γλούτσο μας ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμe @ 9:37 μ.μ

    Πολύ θα ήθελα να δώ τις αποδείξεις για τις τεράστιες ποσότητες κάρβουνου και που βρίσκονται αυτά τα αποθέματα.

    Επίσης θα επιθυμούσα να δω και μια οικονομοτεχνική μελέτη που να φανερώνει ποία είναι τα οφέλη της περιοχής και ποιές οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης και των ορυχείων.

    Αν το πολύ κάρβουνο είναι έξω από τη πόρτα του σπιτού μας, και το κόστος για τη ζωή μας ΔΕΝ είναι στη τελική συμφέρον, θα μου επιτρέψεις να ΜΗ ΘΕΛΩ να μετατραπεί η Φλώρινα σε άλλη μια ενεργειακή χαβούζα της Ελλάδας και να ψάχνω και να προτείνω άλλες ΒΙΩΣΙΜΕΣ λύσεις ανάπτυξης και όχι να στηρίζομαι σε μη ανανεωσιμες πηγές που καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής μου.

    Το κάρβουνο ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Φλώρινα.

    Πρέπει επιτέλους να γίνει μια σοβαρή συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη ΟΛΑ τα δεδομένα και όχι τα μικροσυμφέροντα επιχειρηματιών, Πολιτικών και συνδικαλιστών, άλλα τα συμφέροντα των πολιτών, αυτών που ζουν και κυρίως αυτών που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, γιατί αυτόν το τόπο τον έχουμε "δανειστεί" από αυτούς και σε αυτούς θα τον παραδόσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΑ ΛΙΓΝΥΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ.ΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.