Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Διαφωνία ενεργειακών δήμων και Περιφερειαρχών για την κατανομή του τοπικού πόρου

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα η συνάντηση των ενεργειακών δήμων της χώρας στο γραφείο του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κύριο θέμα την κατανομή του τοπικού πόρου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από τους πέντε ενεργειακούς δήμους της χώρας, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Δακής και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Οι δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα πως ο τοπικός πόρος θα πρέπει να κατανεμηθεί 90% στους δήμους και 10% στις περιφέρειες. Αντίθετα ο Γ. Δακής από την πλευρά του υποστήριξε ότι η κατανομή του τοπικού πόρου πρέπει να μοιραστεί ισάξια. Οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων Παρασκευή Βρυζίδου, Μάκης Ιωσηφίδης και Ιωάννης Βοσκόπουλος υποστήριξαν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με τον τοπικό πόρο καθώς οι δήμοι πλήττονται από την ενεργειακή δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να υπογράψει την σύμβαση για τον τοπικό πόρο και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του, για να μην φέρνει σε αντιπαράθεση την περιφέρεια με τους δήμους.
Παραδόξως στην σύσκεψη που αφορούσε αποκλειστικά τους ενεργειακούς δήμους, παρευρέθηκαν δύο περιφερειάρχες αλλά και ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του να χαρακτηριστεί ο δήμος ενεργειακός καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.
Τέλος να αναφέρουμε πως στην σύσκεψη έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ Κυριάκος Μιχαηλίδης και ο γενικός διευθυντής Γιώργος Αμανατίδης.

Στέλιος Φούντογλου
Πηγή: vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.