Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Γ. Λιάνης για την κρίση, τη Φλώρινα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη του βουλευτή Φλώρινας στον «ANT1 fm»

ΚΡΙΣΗ
Τι συμβαίνει στις μέρες μας; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αύξουσα ανισότητα, αδικία, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και πλήρης αναλγησία απέναντι στους κοπιώντες και πεφορτισμένους.
Οι μεσαίες τάξεις αποκαθηλώνονται. Οι κοινωνίες των δύο τρίτων αποσαθρώνονται. Η ιστορία όμως χαιρέκακη πηγαίνει αυτή τα πράγματα όπου θέλει. Το μέλλον μας θα είναι προϊόν της αγωνίας μας.
Η πραγματικότητα για τους Έλληνες είναι ότι οι μέσες πραγματικές αποδοχές τους μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο γύρω στο 12 με 14%. Αποτέλεσμα θετικό δεν είδαμε. Αντίθετα, η χώρα είναι βυθισμένη σε μια πρωτοφανή ύφεση, τη μεγαλύτερη ίσως που γνώρισαν όσοι γεννήθηκαν από τα χρόνια της Κατοχής και μετά.
Περαιτέρω λοιπόν μειώσεις σε μισθούς που η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει δεν έχουν νόημα αν το μοντέλο παραμένει το ίδιο.
Δεν πιστεύω πραγματικά ότι η περικοπή των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποτελούν κάποιο βήμα για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό το γεγονός που η τρόικα το θεωρεί βήμα σωτηρίας είναι για όλους εμάς η πιο μεγάλη απειλή.
Αυτό που είναι η κρίσιμη στιγμή να γίνει είναι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν υποχωρήσεις μέχρι ενός ορίου βέβαια και στη συνέχεια η κυβέρνηση να επιμείνει σε αυτό που θα έχει πετύχει για να πείσει την τρόικα.
Η χώρα ζει κάτω από το μπαράζ των τελεσιγράφων της Μέρκελ και του Σαρκοζί, του Δ.Ν.Τ., αλλά ουσιαστικά και των εσωτερικών τελεσιγράφων των κοινωνικών εταίρων. Η ανασφάλεια πνίγει τους Έλληνες.
Αυτή η κυβέρνηση που προέκυψε ως η ύστατη λύση εθνικής σωτηρίας αποτελείται από τρεις αλληλο-υποβλεπόμενους και αλληλο-μισούμενους πολιτικούς οργανισμούς. Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί εθνική μια τέτοια κυβέρνηση. Ο καθένας σφυρίζει το δικό του σκοπό. Ο ένας έχοντας το μάτι στις εκλογές. Ο άλλος έχοντας στο μάτι το πώς θα κερδίσει χρόνο για την αποχώρησή του. Και ο τρίτος πώς θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη από αυτούς τους δύο. Ποτέ δεν ήταν έτσι ξανά η χώρα.
Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πάρει την 7η δόση αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που τα ξέρουν όλοι και είναι συγκεκριμένα και η Ν.Δ. να πετάει το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους και να μην παίρνει ευθύνη επάνω της.
Όταν έχουμε λοιπόν τέτοιο κυβερνητικό σχήμα είναι φυσικό η χώρα να μοιάζει ακυβέρνητη. Όταν ο ένας από αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση πιστεύει ότι γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησής μας και λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ενώ έχουμε χρέος 370 δις πιστεύω ότι η λύση δεν είναι αυτή, ούτε όμως όσων παραδέχονται ότι πρέπει να βάλουμε το κεφάλι στην γκιλοτίνα και να μας το κόψει η Τρόικα. Πρέπει να βρεθεί ένας μέσος δρόμος και δεν έχει βρεθεί. Αυτό το σενάριο παίζεται 6 μήνες τώρα. Οι έξω απειλούν ότι δεν θα πάρουμε τη δόση, οι μέσα φωνάζουν κι αυτοί ότι θα τα κάψουν όλα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αυτό το πράγμα. Μοιάζει να μην έχουμε καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Δύο μήνες τώρα η Φλώρινα έχει ολικό παγετό. Για μια ολόκληρη εβδομάδα είχε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη. Συχνά -18 και -20 βαθμούς. Αυτό έχει δημιουργήσει απόγνωση στους κατοίκους. Έχουν καταναλώσει μέχρι τώρα τριπλάσιο πετρέλαιο απ’ ό,τι την περσινή περίοδο. Άλλοι στρέφονται λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου σε πιο οικονομικούς τρόπους, για αγορά και εγκατάσταση μηχανισμών που λειτουργούν με ξύλα ή βιομάζα. Αυτό σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό 3.000 ευρώ, που δεν τα έχουν και δανείζονται και χρεώνονται.
Η αγορά είναι νεκρή. Όλοι πηγαίνουν στο γειτονικό κράτος για να ψωνίσουν, ακόμα και βενζίνη. Και δεν πάνε μόνο οι Φλωρινιώτες. Τώρα βρίσκουμε εκεί και Κοζανίτες και Καστοριανούς.
Τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά μας λόγω του ότι η Φλώρινα είναι αποκομμένη πλέον και με το τραίνο και με την Εγνατία έχουν πληρότητα μόλις 30%. Τα σχολεία έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό για τη θέρμανση. Είναι ζήτημα για το πώς θα αντέξουν αν δεν βοηθήσουν οι φορείς.
Το νοσοκομείο τέτοια εποχή πρέπει να είναι αρτίως εξοπλισμένο και δεν είναι. Και το χειρότερο, αν η ΔΕΗ πουλήσει μονάδες της περιοχής θα μείνουν στο δρόμο 500 και πλέον οικογένειες. Οι παλιοί λένε «τέτοιο χειμώνα έχουμε να περάσουμε από την Κατοχή».

ΤΟ ΠΑΣΟΚΟ Γιώργος Παπανδρέου ασφαλώς και δεν ευθύνεται μόνον αυτός για τη χρεοκοπία της χώρας. Ευθυνόμαστε όλοι μας λίγο-πολύ εδώ και μια τριακονταετία. Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το τιμόνι της χώρας την κρίσιμη τελευταία διετία. Και ομολογουμένως οι χειρισμοί της κρίσης ήταν δραματικοί. Έφεραν σχεδόν την καταστροφή αφού προηγήθηκε η δραματική τετραετία της Ν.Δ. που σήμερα «ποιεί την νύσσαν» σε σχέση με αυτό.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι φαίνονται. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε μια γενναία κίνηση αποχώρησης αλλά έκανε μια κίνηση τακτικής η οποία συνεχίζεται. Σέρνει ένα χορό που αργά ή γρήγορα ο ένας μετά τον άλλον θα πέσουμε όπως οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο.
Δεν είναι θέμα προσώπων το ζήτημα του ΠΑΣΟΚ πια. Είναι θέμα ψυχής. Το ΠΑΣΟΚ αναζητάει την ψυχή του που την έχασε. Είναι σχεδόν μεταφυσικό. «Πού να βρω την ψυχή μου». Από κει και πέρα όλα είναι πιθανά. Μπορεί να κρατηθεί και να αναστηθεί αν αντέξει. Μπορεί να καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς. Δεν του λείπουν τα πρόσωπα, αν και είναι σχεδόν θλιβερό να βλέπεις ότι πέντε-έξι άνθρωποι ετοιμάζονται για πρωθυπουργοί!! Δεν έχουν διαβάσει ούτε έναν ποιητή για να πάρουν ένα παράδειγμα. Ο Αναγνωστάκης λέει: «τόσος ήτανε». Κανένας από δαύτους δεν αισθάνεται «τόσος», όλοι αισθάνονται πολύ μεγαλύτεροι. Και όσο αυτοί αισθάνονται τόσο «μεγάλοι», τόσο το ΠΑΣΟΚ θα είναι μικρό.


7 σχόλια:

  1. Δεν ευθύνεστε λίγο-πολύ οι πολιτικοί, κ. Λιάνη. Είστε οι μόνοι που ευθύνεστε.Για σας η σειρά ιεράρχησης ήταν και είναι: ΕΓΩ - το κόμμα - οι οπαδοί μας (τα δικά μας παιδιά) και στο τέλος η πατρίδα. Όταν δεν λέτε την αλήθεια στον κόσμο που σας ψήφισε (και παριστάνετε και τους κάποιους) προσέχοντας το πολιτικό κόστος, είστε προδότες της Πατρίδας.Όταν ξοδεύετε τα χρήματα του Κράτους σαν να είναι δικά σας και να μην δίνετε λογαριασμό σε κανένα (βλέπε έλεγχος των δαπανών για προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων), τότε είστε και κλέφτες και προδότες. Όταν ξέρετε ότι από το 1999 οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από δάνεια και δεν ενημερώνετε το λαό, ε τότε είστε και άχρηστοι, γιατί για άλλη δουλειά σας ψηφίσαμε.Η μόνη λύση που βλέπουμε εμείς οι Φλωρινιώτες είναι να εξαφανιστείτε από το πολιτικό προσκήνιο όλοι οι μαϊντανοί της πολιτικής, που εμφανίζεστε στα κανάλια σαν ειδήμονες και σωτήρες, ενώ είστε εσείς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που χαντακώσατε μέχρι και τα τρισέγγονά μας στο χρέος την ΠΑΤΡΙΔΑ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Λιάνη. Η τετραετία της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε δραματική μόνο διότι δεν μπόρεσε να βάλει κάποια τάξη στα καταστροφικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες πεπραγμένα των προηγουμένων κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, στις οποίες συμμετείχατε ως υπουργός. Ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκραίας και πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, μέχρι την τελευταία στιγμή ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, για να εισράξει την απάντηση "ΛΕΦΤΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ" από τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο τότε χειροκροτούσατε. Η αύξουσα ανισότητα, η αδικία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία εκατοντάδων (όχι δεκάδων) χιλιάδων ανθρώπων, η πλήρης αναλγησία απέναντι στους κοπιώντες και πεφορτισμένους, η αποκαθήλωση των μεσαίων τάξεων, η αποσάθρωση των δύο τρίτων της ελληνικής κοινωνίας και πολλά άλλα δεινά, αποτελούν "κατόρθωμα" της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γεώργιο (Γιωργάκη) Παπανδρέου, την οποία στηρίζατε μέχρι πρότεινος. Οι Φλωρινιώτες - δυστυχώς - ψωνίζουν από το γειτονικό κράτος εδώ και αρκετά χρόνια με δική σας - τότε - ενθάρρυνση. Ο ουσιαστικό αποκλεισμός της Φλώρινας από την Εγνατία και η καταστροφική για τη Φλώρινα κατάργηση των δρομολογίων του ΟΣΕ σχεδιάστηκαν, δρομολογήθηκαν και συντελέσθηκαν επί των ημερών σας. Τώρα τα θυμηθήκατε όλα αυτά; Ο λαός της περιοχής μας σεβάστηκε την αρχική σας απόφαση να αποχωρήσετε από τα κοινά. Σεβαστήτε πρώτα εσείς ο ίδιος την απόφασή σας και σταματήστε να μας εμπαίζετε. Δεν έχετε λόγο να συνεχίσετε αυτόν τον εμπαιγμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ, μήπως κάνω λάθος ή ανήκετε στα "μπλε στρουμφάκια" της ΝουΔούλας; Γιατί, όταν θέλετε να μας πείσετε ότι το μόνο λάθος του Καραμανλή ήταν ότι δεν μπόρεσε να βάλει κάποια τάξη στα πεπραγμένα από τον κ. Σημίτη, ενώ αυτό ακριβώς μας υποσχόταν ο "χαλαρά", χωρίς να το θέλετε παραδέχεστε ότι δεν άξιζε η Ν.Δ. και ότι κορόιδεψε τους Έλληνες ότι αυτός μπορούσε. Μα γι' αυτό δεν τον ψήφισαν οι Έλληνες; Να βάλει τάξη. Κι ενώ ο Αλογοσκούφης τού 'λεγε τα κακά χάλια της οικονομίας, αυτός για το καλό του κόμματος και τη δική του καρέκλα του 'λεγε "άστο γι αργότερα". Και αντί να κάνει νοικοκυριό στις δημόσιες δαπάνες, διόρισε 150.000 γαλάζια παιδιά στο Δημόσιο. Μέχρι και τους αγροφύλακες τους ξαναδιόρισε. Τέτοιο νοικοκυριό! Τέτοια επανίδρυση του κράτους. Ντροπή στον προδότη των ελπίδων του ελληνικού λαού. Γι' αυτό άλλωστε κρύβεται. Ντροπή του!

      Διαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΦΙΛΟ 07:56
    ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕ? ΕΔΩ ΔΙΟΡΙΖΑΝΕ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΡΟΥ) ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΒΑΖΑΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΝΤΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΡΥΦΤΗΚΕ. ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ. ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ? ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ (ΒΛΕΠΕ ΚΕΠ). ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΕΔΩΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ "ΜΠΟΥΚΩΣΑΝ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ? ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ. ΑΠΟ "ΟΨΙΜΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ" ΓΕΜΙΣΑΜΕ. ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ". ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ή ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ", και μόνο το όνομα που επέλεξες για να αυτοπροσδιορίζεσαι τα λέει όλα!!!
    Νομίζω ότι σου πέφτει γάντι το "αγαπούλα .....την κουκούλα" με μόνη τη διαφορά ότι κάποιοι την φορούσαν για να μη τους αναγνωρίζουν, ενώ εσύ την φοράς για να μη βλέπεις αυτά που δεν θέλεις να δεις!!!
    Δεν θέλεις να δεις ότι η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι διαχρονική και επιμερίζεται (με διαφορετικά βεβαίως ποσοστά, ανάλογα με την ιδιότητα και τον ρόλο του καθενός) σε όλη τη πολιτική ηγεσία της χώρας και όχι μόνο!!!
    Ο "εθνάρχης" Καραμανλής επειδή εκτός των άλλων, κατέστρεψε (με τον τρόπο που εισήγαγε την αντιπαροχή στις οικοδομές) ότι όμορφο, ελκυστικό και παραδοσιακό είχαν οι πόλεις μας. Πράγα, Βουδαπέστη και όχι μόνο ζουν σήμερα από τον τουρισμό και αν τις συγκρίνεις με την Αθήνα, θα προκαλέσεις γέλιο ειρωνικό, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι ιεροσυλία το αντίθετο!!!
    Ο Ανδρέας (Παπανδρέου) βασικά για τη λογική του "Τσοβόλα δώστα όλα", που μας έμαθε να ζούμε, σαν χώρα με δανεικά!
    Ο Κωστάκης (Καραμανλής) και ο Γιωργάκης (Παπανδρέου), διότι έκαναν την μεγαλύτερη ζημειά στην χώρα επειδή αποδείχθηκαν "Κωστάκης" ο ένας και"Γιωργάκης" ο άλλος!!!
    Βεβαίως έχει μεγάλη ευθύνη και ο Σημίτης! Θα πρέπει όμως να του αναγνωρίσουμε ότι επί των ημερών επι της ουσίας έγινε ότι σημαντικό στον τομέα των υποδομών έχει να επιδείξει η χώρα μας (Εγνατία, ΠΑΘΕ, γέφυρα Ρίο-Αντίριο, Μετρό, Αττική οδός, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος,κλπ κλπ κλπ.....).Το όφελος από όλα αυτά το εισπράτουν και οι επόμενες γενεές και δικαίως επιμερίζεται και σε αυτές το όποιο κόστος τους (είναι η μόνη περίπτωση που τα δάνεια είναι δίκαια και επιβεβλημένα!!!!!)
    Αυτά για να αποδίδονται τα του Καίσαρος στον Καίσαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ρε 4:42 είσαι υποκριτάρα του κερατά. Πληρώνονταν λες οι υπάλληλοι από δάνεια και δεν έλεγαν οι κυβερνήσεις στο λαό από που είναι τα λεφτά. Φτου σου ρε δε ντρέπεσαι. Ακόμα και τώρα κοροϊδεύεις όχι εμάς αλλά την ίδια σου την πατρίδα. Όποιος προλάβαινε έπαιρνε από το κράτος. Έκλεβε την εφορία, ζητούσε και έπαιρνε παράλογες αυξήσεις, δεν απέδιδε ΦΠΑ, δε δήλωνε τα πραγματικά εισοδήματα, σκαρφίζονταν κάθε τρόπο για να ληστέψει το κράτος και φυσικά δε ρωτούσε γιατί δεν τον ένοιαζε αν τα λεφτά είναι από δανεικά ή απο οπουδήποτε αλλού. Για να τα πούμε όλα και οι πολιτικοί με τις τεράστιες ευθύνες. Αλλά τότε δεν αναζητούσαμε την αλήθεια, ούτε ήταν σάπιο το πολιτικό σύστημα γιατί μας βόλευε η κατάσταση, είχε για όλους. Επειδή το σχόλιο είναι σε ανάρτηση για τον Λιάνη, μόνο αυτό. Τώρα είναι κακός. Όταν τον γλείφατε και σας έκανε τα ρουσφετάκια ήταν καλός και θεός τώρα που τελείωσε το πάρτυ είναι κακός, Τον χέζαμε όμως στα σταυρουδάκια και τον βγάζαμε παμψηφεί. Άστα ρε μεγάλε εσύ είσαι ότι πιο σάπιο και επικίνδυνο γιατί θέλεις να αλλάξεις τους άλλους πριν αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργη λιάνη κοπάνα την τώρα,από κολυμβητής της μάγχης (να σε θαυμάζει η βασίισσα της Αγγλίας )ξέπεσες να παίζεις στα λασπόνερα με τα ...παιδόπουλα , μπας και σε δεί καμμιά μάνα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.