Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Από τη συνέντευξη Λιάνη για τις «Πρέσπες», τον κάθετο άξονα, την ενέργεια και άλλα

Αγαπώ παράφορα τους ποιητές και δεν το κρύβω.
Δεν είναι τυχαίο που οι «Πρέσπες» με πολλές αφορμές έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν κυρίως με ζητήματα που έχουν σχέση με μεγάλες προσωπικότητες της ποίησης.
Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σχεδόν ο μόνος τόπος που τίμησε τον Ελύτη πριν λίγα χρόνια. Προηγηθήκαμε όλων των άλλων, αφιερώνοντας πέρσι όλες τις εκδηλώσεις στον Νίκο Γκάτσο και σήμερα ερχόμαστε με μια καινοτόμο ιδέα του Κώστα Γεωργουσόπουλου να συνδέσουμε τις δύο μεγάλες επετείους που γιορτάζει η χώρα. Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Εκατό χρόνια από την γέννηση του Ελύτη… Ή όπως του αρέσει του Γεωργουσόπουλου να λέει «όταν ο ένας πέθανε ο άλλος γεννιότανε». Τι ωραίο που είναι αυτό για τα γράμματά μας!
Οι «Πρέσπες» στο μέλλον θα τιμήσουν κι άλλους ποιητές. Τον Κωστή Παλαμά ας πούμε. Δεν τιμήθηκε με Νόμπελ και προτιμήθηκε αντί για αυτόν μια μετριότατη ιταλίδα μυθιστοριογράφος. Ο Κ.Π Καβάφης. Ούτε αυτός τιμήθηκε με το Νόμπελ, ήταν αουτσάιντερ τότε, αλλά μόλις είχε αρχίσει να μελετάται το έργο του. Σήμερα κοινό τόπο οι ξένοι θεωρούν τον Καβάφη έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα μας.
Τον τίτλο αυτόν ο Ελύτης τον χαρίζει στον Διονύσιο Σολωμό, που λέει ότι «αν δεν ήταν κλεισμένος στην ελληνική γλώσσα που μιλιέται μόνο από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τότε θα ήταν μέσα στους δέκα καλύτερους ποιητές όλων των εποχών».
Και ο Άγγελος Σικελιανός δεν χάρηκε το Νόμπελ. Εκείνο το Νόμπελ χάθηκε όπως έχω διαβάσει γιατί έλληνες «Ιούδες» παρενέβησαν στους σουηδούς ακαδημαϊκούς και τον κατηγόρησαν για τα γνωστά.
Οι «Πρέσπες» χρωστάνε λοιπόν αφιερώματα για τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Καζαντζάκη και τον Γιάννη Ρίτσο. Υπόσχομαι, να είμαστε γεροί, ότι θα το κάνουμε.
Φέτος όμως τολμάμε. Όλοι γιορτάζουν αυτούς τους δύο ποιητές. Αλλά μόνο εμείς τολμάμε να τους γιορτάσουμε ενωμένους. Έχουν κάτι κοινό. Πέρα από το ότι είναι και τα δύο μαγικά πρόσωπα και οι δύο κουβαλούν ένα αιγαιοπελαγίτικο μυστήριο. Ο Παπαδιαμάντης από την Σκιάθο και ο Ελύτης από την Μυτιλήνη.
Με τίποτα δεν θέλω να πω αυτό που κατά κόρον λέγεται, ότι ο Ελύτης είναι ποιητής του Αιγαίου και ότι ο άλλος ποιητής της Σκιάθου. Ακούστε τι λέει ο Ελύτης για τον Παπαδιαμάντη στο εξαιρετικό του δοκίμιο «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη». Αναρωτιέται: «η Σκιάθος γέννησε τον Παπαδιαμάντη ή ο Παπαδιαμάντης την Σκιάθο;» Και συλλογίζεται εξαίσια.
«Πώς αυτά τα περίπου εξήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τις τρεις χιλιάδες ψυχές, έφτασαν να αποκτήσουν την σημασία ολόκληρης ηπείρου;»

Κάθετος άξονας
Ο κάθετος άξονας Νίκης – Φλώρινας δημοπρατείται οριστικά μέσα σε λίγες μέρες, με ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια ενώ ο δρόμος Φλώρινας - Πτολεμαΐδας παίρνει τη σειρά του για να γίνει η μελέτη για την κατασκευή του. Ο κ. Μαγκριώτης με διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προηγηθεί οποιοδήποτε άλλος δρόμος όπως π.χ. ο δρόμος Κοζάνης – Λάρισας από τον δρόμο Φλώρινας - Πτολεμαΐδας.
Περιμένουμε με εύλογη ανυπομονησία την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Μας δεν μας αφορά το γεγονός του ποιος και γιατί έκανε ένσταση αλλά μας αφορά να ξεκινήσει αυτή η ιστορία μια ώρα αρχύτερα.

Ενέργεια
Παράλληλα μας ανησυχεί το γεγονός ότι στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας παρουσιάζονται διαρκώς προβλήματα που έχουν να κάνουν στη σχέση της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη των ορυχείων. Κάποια λύση είχε βρεθεί αλλά φαίνεται ότι έχει παρενέργειες γιατί λόγω της μειωμένης παράδοσης των ποσοτήτων του λιγνίτη ζητήθηκε ρήτρα από τη ΔΕΗ που πληρώθηκε γύρω στο 1 εκατ. ευρώ κι έτσι οι ιδιοκτήτες του ορυχείου Αχλάδας δεν μπορούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες παρά μόνο σε επίπεδο 70%. Αυτό μας ανησυχεί και οι φόβοι ότι το ορυχείο μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να έχει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα τον Σεπτέμβριο οδηγούν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα όλα όσα έχει υποσχεθεί για την μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Για τον ίδιο λόγο ο βουλευτής της Κοζάνης κ. Αθανασιάδης θα καταθέσει στη Βουλή ερώτηση για το αν είναι αληθές ότι εισάγουμε λιγνίτη πολύ ακριβότερα από ξένες χώρες.
Το σίγουρο είναι ότι και η ΔΕΗ ακόμα αν πάρει το ορυχείο Αχλάδας η εξαγωγή του λιγνίτη θα της στοιχίζει ακριβότερα από τη σημερινή κατάσταση.
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα σενάρια μπορούν να έχουν σχέση με οποιεσδήποτε μελλοντικές σκέψεις που πλέον είναι απτές σε σχέση με την πώληση μονάδων ή την μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Εκείνο που ξέρω είναι ότι κανείς δεν βάζει μια τάξη στα πράγματα και η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο συνεχώς.
Έχω ζητήσει ραντεβού και δεν έχω ακόμα απάντηση από τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και σε περίπτωση που την προσεχή εβδομάδα δεν καταστεί δυνατή αυτή η συνάντηση τότε θα προσφύγω στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο για το σημαντικό πρόβλημα της Φλώρινας.

Άλλα θέματα
Ο κ. Φράγκος Φραγκούλης αναμένει την πρόταση του κ. Βοσκόπουλου για την παραχώρηση ενός μεγάλου τμήματος από τις εγκαταστάσεις της ταξιαρχίας που θα παράμεινε στη Φλώρινα. Ο κ. Βοσκόπουλος με διαβεβαίωσε ότι αυτό το έγγραφο το έχει ετοιμάσει.
Σχετικά με τους Αναργύρους με ενόχλησε το γεγονός ότι ενώ ουσιαστικά την νομοθετική ρύθμιση για την μετεγκατάσταση την πρόσφερα στο πιάτο μέσω της κ. Τίνας Μπιρμπίλη στο ραντεβού που ζητήθηκε από τον κ. Ζερβό με πρωτοβουλία του συναδέλφου Στάθη Κωνσταντινίδη δεν με ενημέρωσε κανείς τους επί μια εβδομάδα και δεν εννοώ τον Στάθη που συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Τους είπα ότι αυτό είναι τόσο ενοχλητικό όσο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι το Βαρικό αξιώνει να παραμείνει το Γυμνάσιό του εκεί κι ενώ γνωρίζει ότι κάναμε τα πάντα και κάνουμε τα πάντα για αυτό ξαφνικά στην πρόσφατη συνέλευση παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου πήραν την απόφαση να ζητήσουν να προσαρτηθούν στην πρώην Νομαρχία Κοζάνης !! Αυτό το γεγονός το θεωρώ απαράδεκτο. Όχι απλώς έχω σφοδρή αντίθεση με κάτι τέτοιο αλλά θεωρώ ανεύθυνο έναν παρόμοιο εκβιασμό αν πρόκειται για εκβιασμό ή ολέθριο λάθος αν πρόκειται για λάθος. Αλίμονο αν το κάθε χωριό της Φλώρινας που συγγενεύει με κάποιον γειτονικό νομό και το βολεύουν κάποια πράγματα ζητούσε να φύγει. Αυτό δεν είναι νόμιμο ούτε συνταγματικό και δεν μπορεί να γίνει ποτέ.
Είναι τηρουμένων των αναλογιών σαν εμείς στη Φλώρινα να διεκδικούσαμε να έρθει η Κλεισούρα σε μας ή ο Παύλος Μελάς ή η Άρνισα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και δημιουργούν τριβές χωρίς λόγο και δεν έχουν κανένα αληθινό αντίκρισμα.

4 σχόλια:

  1. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΙ ΚΑΛΑ.....
    ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΦΑΝΦΑΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΑ ΚΑΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΣΕ ΤΟ ΤΙΜΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.ΧΑ.ΧΑ.ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Σήμερα κοινό τόπο οι ξένοι θεωρούν τον Καβάφη έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα μας"

    Το ξέρουμε ότι εσύ ζεις στον προηγούμενο αιώνα. Δεν είναι ανάγκη να μας το υπενθυμίζεις. Αφησε εμάς στα προβλήματα του 21ου αιώνα και κάτσε εσύ παρέα με τον Καβάφη στον 20ο.


    "Ο κ. Μαγκριώτης με διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προηγηθεί οποιοδήποτε άλλος δρόμος όπως π.χ. ο δρόμος Κοζάνης – Λάρισας από τον δρόμο Φλώρινας - Πτολεμαΐδας."

    Πότε έγινε αυτό Γιώργο; Συναντηθήκατε μετά τις επιστολές; Ή στο είπε αυτό στην τυχαία συνάντηση που είχατε στη βουλή ΠΡΙΝ τις επιστολές; Για δική σου ενημέρωση ο Κάθετος ΄Αξονας «Λάρισα − Κοζάνη − Νίκη» και ειδικότερα το Τμήμα «΄Ορια Νομού Λάρισας – Κοζάνη – Φλώρινα – Νίκη» με την ΚΥΑ Δ1/ο/3142 (ΦΕΚ B 1505/2010) έχει εκχωρηθεί από πέρσι στην "Εγνατία Οδό". Ειδικότερα για το τμήμα Πτολεμαϊδα-Φλώρινα, προκειμένου να δρομολογηθεί το συντομότερο η κατασκευή του, αλλά και να είναι δυνατή από οικονομική άποψη στην παρούσα φάση η εκτέλεση του έργου, έχουν προταθεί αλλαγές στη χάραξη. Μόνο αν εγκριθούν οι αλλαγές, "δεν θα προηγηθεί οποιοδήποτε άλλος δρόμος" όπως μας λες. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά στην ανοιχτή διαβούλευση στα τέλη Αυγούστου, οπότε μην βάζεις λόγια στο στόμα του Μαγκριώτη προκειμένου να τον εκθέσεις.


    "Έχω ζητήσει ραντεβού και δεν έχω ακόμα απάντηση από τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και σε περίπτωση που την προσεχή εβδομάδα δεν καταστεί δυνατή αυτή η συνάντηση τότε θα προσφύγω στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο για το σημαντικό πρόβλημα της Φλώρινας."

    Ελπίζω να σε δεχθούν.


    "Σχετικά με τους Αναργύρους με ενόχλησε το γεγονός ότι ενώ ουσιαστικά την νομοθετική ρύθμιση για την μετεγκατάσταση την πρόσφερα στο πιάτο μέσω της κ. Τίνας Μπιρμπίλη στο ραντεβού που ζητήθηκε από τον κ. Ζερβό με πρωτοβουλία του συναδέλφου Στάθη Κωνσταντινίδη δεν με ενημέρωσε κανείς τους επί μια εβδομάδα και δεν εννοώ τον Στάθη που συνεργαζόμαστε πολύ καλά."

    Για την νομοθετική ρύθμιση ας είναι καλά οι βουλευτές Κοζάνης. Τι εννοείς όταν λες "δεν με ενημέρωσε ΚΑΝΕΙΣ τους" και "ΔΕΝ εννοώ τον Στάθη"; Ο Στάθης σε ενημέρωσε δηλαδή; Ή ούτε αυτός σε ενημέρωσε αλλά δεν του κρατάς κακία; Μάλλον στην απέξω σε έχουν όλοι...

    "Αλίμονο αν το κάθε χωριό της Φλώρινας που συγγενεύει με κάποιον γειτονικό νομό και το βολεύουν κάποια πράγματα ζητούσε να φύγει. Αυτό δεν είναι νόμιμο ούτε συνταγματικό και δεν μπορεί να γίνει ποτέ."

    Σιγά μην είναι και αντίθετο στο Κοινοτικό Δίκαιο. Σε ποιό άρθρο του Συντάγματος το απαγορεύει; Ποιός Νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται; Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι του Βαρικού συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΝΑΟΥΜ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.