Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Απόψε στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της έκθεσης για τις Πρέσπες

Εγκαινιάζεται απόψε, στις 19.00, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. η έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007-2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου».
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2015.
Η Εικαστική πορεία στις Πρέσπες είναι μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασμός επικοινωνίας τόσο μεταξύ όσων συμμετέχουν όσο και με το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.
Καταγράφει τις αφετηριακές εμπειρίες (τα αποφασιστικά συμβάντα) εκείνων που εργάστηκαν στις Πρέσπες καθώς και τα έργα που πραγματοποίησαν. Οι Πρέσπες αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο σε ένα πεδίο σύγχρονης αρχαιολογίας υπό εξερεύνηση.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φύση/όρια/υλικά 3 στοχεύουν στη γνωριμία, επαφή και δημιουργική ενασχόληση με πρωτογενή υλικά και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αντικειμένων από την περιοχή των Πρεσπών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 7 έως 12 χρόνων, εκτός από εκείνο του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου 2014 που απευθύνεται σε ενήλικες.
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014: Παρασκευή καλλυντικών με φυσικά υλικά
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014: Κατασκευή χαρτιού με φυσικά υλικά
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014: Φυτικά χρώματα/Εφαρμογές
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014: Θρύλοι Μύθοι Ιστορίες
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014: Αργαλειός
Το συνέδριο με θέμα «Τοπίο: Ιστορίες, Πολιτικές, Αναπαραστάσεις» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες) Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί live αυτοσχεδιασμός από το κουιντέτο FETA βασισμένο σε ηχοτοπία των Πρεσπών.
Διοργάνωση από το Τμήμα Εικαστικών Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.