Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τελικά ζεσταίνουμε ή όχι το Χριστό με τις Φωτιές;

Είναι γνωστό και διαδεδομένο το φαινόμενο των φωτιών στην Φλώρινα. Οι φωτιές, που ανάβουν σε όλη τη πόλη, είναι πηγή μεγάλου ποσοστού τουρισμού. Άνθρωποι από πολλές περιοχές επισκέπτονται τη πόλη μας για να χαρούν τις γιορτινές τους διακοπές. Το άναμμα των φωτιών, είναι το θέλγητρο και το αποτέλεσμα τούτου του τουρισμού.
Υποστηρίζεται, ότι το άναμμα των φωτιών συμβολίζει την φωτιά που ζέστανε τότε τον Κύριο μας εις την Βηθλεέμ και γίνεται προς τιμήν Του. Όμως πόσοι από αυτούς που έχουν την παραπάνω άποψη για το γνωστότατο έθιμο: το άναμμα των φωτιών, συλλογίστηκαν… τι πραγματικά θα ήθελε ο Χριστός;; Ποιος νομίζει ότι ο Χριστός θα ήθελε να δαπανηθούν τόσα χρήματα για το άναμμα των φωτιών ενώ μπορούν, τα ίδια χρήματα, να δοθούν σε φτωχές οικογένειες που δεν έχουν να φάνε και να θερμανθούν; Από τώρα κιόλας, μπορούμε να προβλέψουμε το παγερό χειμώνα που θα ακολουθήσει.. Φυσικά, δε μπορούμε να ‘’μπούμε’’ στο μυαλό του Χριστού! Μπορούμε όμως να σκεφτούμε τι θα ήταν πιο ‘’ανθρώπινο’’, πόσο μάλλον σε περιόδους οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Σε καμία περίπτωση δε καταδικάζω το έθιμο αυτό. Από το τουρισμό κερδίζουν πολλοί όπως ιδιοκτήτες ταξί, ξενοδοχεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδικα και πολλά άλλα μαγαζιά. Απλώς αναφέρω μια θεωρία, στην οποία κατά την άποψη μου τα χρήματα θα ‘’έπιαναν’’ περισσότερο τόπο και θα ζέσταιναν περισσότερο το Χριστό (και όχι μόνο) από κάθε άλλου είδους δραστηριότητα.

Αναγνώστης

14 σχόλια:

  1. Τις τσέπες αυτών που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα στον τόπο μας, ζεσταίνουμε, και με το άναμμα των φωτιών.
    Καιρός να ξυπνήσουμε επίτελους!
    Όσο για το αν είναι χριστιανικό το έθιμο αυτό, κάθε άλλο θα παρά αυτό, θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΣΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΦΕΛΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΣΜΕΝΗΣ Κ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗΣ ΣΕ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ, ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ Η ΜΗ, ΕΘΙΜΟ ΑΥΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θελουν να αναπτυξουν τον τουρισμο και να γεμισουν τις τσεπες τους οι ξενοδοχοι και οι αλλοι επεγγελματιες,δεν ειναι δυσκολο να χρηματοδοτισουν οι ιδιοι το εθιμο και οχι ο δημοσιος κορβανας.Ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι.Και το εθιμο θα διατηρηθει,και οι τσεπες θα γεμισουν.Αν και διαφωνω με την μορφη που πηραν οι φωτιες. Ποτε στα χρονια μας δεν γινοταν αυτο το πανιγυρι. Οι παλαιοτεροι το θυμουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ....ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ...ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΜΑΣ ...Η ΚΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα θσ. ειναι να αποβαλουμε το κπμπλεξ που εχουμε οι φλωρινιωτες.Δεν ειναι δυνατον νσ υπαρχει χωριιο του αη βασιλη στη Σκυδρα Καστορια Τρικαλα ακομα καο στο Αιγιο τοππς της γυναικας μου.Και στην φλωρινα που εχουμε χιονι νσ εχουμε μονο τις φωτιες στις23/12 .Τις υπολειπες ημερες των χριστουγεννων τι εχουμε. οι φλωρινιωτες και οι επισκεπτες.Μηπως τα μπσμπαρια και τους μαμογερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον ανώνυμο 4 αλλά ο ανώνυμος 3 λέει πράγματα που επιβαρύνουν αρνητικά το έθιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οχι δεν ζεστενουμε το χριστο με της φωτιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχω δει ανθρωπους να περιμενουν μετα την φωτια να μαζεψουν κανενα ξυλο αν εχει περισσεψει για να ζεστανουν το σπιτι τους,φετος η πρωτοτυπια δεν θα ηταν να μην γινουν οι φωτιες αλλα ολο αυτο το δημοσιο χρημα για ξηλα να δινοταν παλι για ξυλα αλλα σε οικογενειες που πραγματικα ειχαν αναγκη απο αυτο το καυσιμο.εξαλου οι φωτιες απο ανεκαθεν γινοντουσαν απο γειτονιες και παιδια που μαζευαν μονοι τους τα ξυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ Μ' ΑΡΕΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΥΜΝΟΙ, ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΔΕΣ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΩΡΙΑΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποτε θα φύγει απο το μάταιο κόσμο η γενιά του Πολυτεχνείου να ανασάνει η νεότερη.... Φτάνει με τα κόμπλεξ σας όλοι , γυρίζουμε στον τόπο που αγαπήσαμε απο παιδια, να ζήσουμε και σας φταίνε μέχρι κ οι φωτιές... Είστε τραγικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είπε κανένας ότι μας φταίνε οι φωτιές. Αυτό που λέμε είναι ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τις φωτιές μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Διότι καμία, μα καμία, επιχείρηση δεν θα σωθεί από δύο ή τρεις μέρες τουρισμού. Αν μία επιχείρηση δεν έχει αρκετά έσοδα είναι επόμενο να ''βάλει λουκέτο'', όπως πάρα πολλές άλλες.
    Από την άλλη όμως, αν τα λεφτά πάνε σε φτωχούς, αυτοί οι φτωχοί θα επωφεληθούν ολόκληρο χειμώνα. Και είμαστε στη Φλώρινα, ας μη ξεχνιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζεσταίνεται ο Χριστός μ'αυτό το ανόητο και απάνθρωπο έθιμο... Είναι δυνατόν άλλοι να κρυώνουν να παγώνουν κι εμείς επειδή θέλουμε να φάμε παραμονές Χριστουγλεννων τα σουβλάκια μας, να χορέψουμε, να ξενυχτήσουμε(και να μην πατήσουμε στην εκκλησία το πρωί) να βαφτίζουμε το έθιμο χριστουγεννιάτικο και να κοροϊδευόμαστε ότι ζεσταίνεται ο Χριστός;

    Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι εν τοις χείλεσι με τιμάτε αλλ' η καρδία σας πόρρω απέχει απ΄εμού!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ 1980 1990
    http://vounisiosaktivistis.blogspot.gr/2010/05/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ας δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα οι καλοί χριστιανοί υποκριτές και φαρισαίοι "άνθρωποι της εκκλησίας" -δέν αναφέρομαι στα σισίτια της Μητρόπολης - που έχουν καταδικάσει στο καιάδα κάθε έθιμο η ελπίδα ανάπτυξης του τόπου μας επικαλούμενοι το δημόσιο χρήμα που και οι ίδιοι κατασπαταλούν στα περίεργα πανηγύρια τους ..Επίσης οι ίδιοι υποκριτές χριστιανοί και φαρισαίοι αντί να αποτρέπουν τον κόσμο να βγαίνει στις φωτιές ή να διώχνουν κόσμο τα Χριστούγεννα γιατί θέλουν να ψωφήσει η κατσίκα του συμπολίτη καταστηματάρχη είτε είναι σουβλατζής είτε καφετζής ή ξενοδόχος κλπ να αποτρέπουν τον κόσμο που πηγαίνει στα σκόπια ώστε ώς καλοί χριστιανοί να βοηθούν τον διπλανό Φλωρινιώτη που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του ΛΟΥΚΕΤΟΥ...αυτά πρός δήθεν χριστιανούς υποκριτές και φαρισαίους ρασομένους και μη ρασομένους...αρκετά κράτησε ο φαρισαισμός σας με τις βυζαντινές ελεημοσύνες σας προς τους φτωχούς δηλαδή αλοδαπούς η εγχώριους σας κατατρεγμένους που εξάγουν εκατομύρια στο εξωτερικό και δέν αφήνουν ευρώ τσακιστό στο τόπο μας και μάλιστα έχουν ώς καλοί χριστιανοί το απύθμενο θράσος να ζηταν τα ρέστα απο τους υπολοίπους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.