Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή της ΕΛΜΕ Φλώρινας στον υπουργό Παιδείας για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων

Κ. Υπουργέ,
Όπως εκτιμούμε ότι γνωρίζετε, μεταξύ όλων των υπολοίπων προβλημάτων που ανακύπτουν και χρήζουν επίλυσης, εξέχοντα ρόλο για τις σχολικές μονάδες συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας και του Νομού Φλώρινας ειδικότερα, επέχει το ζήτημα της θέρμανσης τους.
Η μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων προς τις σχολικές μονάδες σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου εξαιτίας της εξίσωσης φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, έχει προκαλέσει μία σειρά σημαντικών προβλημάτων. Αφενός τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε συνθήκες ολικού παγετού σε μία μακρά χειμερινή περίοδο όπως αυτή της περιοχής μας, αφετέρου η δαπάνη για το πετρέλαιο ξεπερνάει το ύψος της επιχορήγησης ανά σχολική μονάδα με αποτέλεσμα να παραμένουν τελικώς ακάλυπτες μία σειρά από άλλες λειτουργικές δαπάνες όπως λ.χ. για Υλικά Καθαρισμού-Γραφική Ύλη-ΔΕΗ-ΟΤΕ.
Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι μιλάμε για τα ίδια μας τα παιδιά, αντιλαμβάνεστε ότι η εξεύρεση λύσης ανάγεται σε προϋπόθεση για να συνεχισθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, χωρίς να υπάρξουν ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις μιας και το θέμα άπτεται τόσο επί των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όσο κι εν γένει επί του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της περιοχής.
Για το σκοπό αυτό, σε πρώτο στάδιο και επιφυλασσόμενοι αναλόγως των εξελίξεων για τις επόμενες κινήσεις μας, η Ε.Λ.Μ.Ε. Φλώρινας προτείνει ως λύσεις:
1. Την αφορολόγητη αγορά πετρελαίου από τις σχολικές μονάδες ή έστω αντ’ αυτού την εφαρμογή του μέτρου της επιστροφής φόρου και στις σχολικές μονάδες (ανεξαρτήτως βεβαίως του μεγέθους τους) κατά τρόπο παρόμοιο όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Η πρόταση είναι ρεαλιστικότατη δεδομένου ότι πρόκειται για χρήματα που εισπράττονται υπέρ του ιδίου του κράτους και ταυτόχρονα προτιμότερη από άλλες λύσεις αφού παρακάμπτονται προβλήματα όπως τυχόν μη απόδοση των φόρων.
2. Την έγκριση ειδικού χρηματικού κονδυλίου ως προσαύξηση στο υπάρχον προϋπολογιζόμενο για την οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων του Νομού Φλώρινας και αν είναι δυνατόν όλων των σχολικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας.
3. Την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση, διάθεση στους Δήμους, στις Σχολικές Επιτροπές και τελικώς στις σχολικές μονάδες, της τέταρτης δόσης του 2012.

κ. Υπουργέ,
θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείξετε την απαραίτητη ευαισθησία και θα κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση ενός τόσο ζωτικού ζητήματος. Σας επισημαίνουμε και πάλι ότι πρόκειται για τα παιδιά μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αργύρης Κολοκοντές
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Μούλελης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.