Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Απολογισμός τριετίας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλώτα

Είμαστε δυο και πλέον χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου. Συμπίπτει με τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές και με την νέα σύνθεση του Δήμου, του Ενιαίου Δήμου Αμυνταίου.
Αρκετός χρόνος για συσσώρευση εμπειριών και την διαμόρφωση συγκροτημένης ενιαίας αντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε αλλά και ενός απολογισμού.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ)
Οι χορηγίες ιδιωτών έχουν περιοριστεί αφάνταστα -με την οικονομική κρίση-καθώς και οι κρατικές επιχορηγήσεις. Μοναδικοί πόροι οι προερχόμενοι από την Αυτοδιοίκηση, Δήμο και Περιφέρεια.
Η δυνητική στήριξη του Δήμου, όπου προβλέπεται 1,5% επί των εσόδων, πρέπει να γίνει υποχρεωτική και η κατανομή της να γίνεται με αντικειμενικά-αξιοκρατικά κριτήρια.
Για την Περιφέρεια, η οποία στέκεται πιο θετικά μέχρι σήμερα,πρέπει να επιτραπεί να επιχορηγεί συλλόγους απ΄ευθείας με αντικειμενικά κριτήρια και στην περίπτωση αυτή.
Ο Δήμος μόνο έμμεση στήριξη παρέχει –περιορισμένη- μέσω παροχών στη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ορισμένοι Σύλλογοι έχουν πάρει και απ΄ευθείας οικονομικές ενισχύσεις, χωρίς βεβαίως αντικειμενικά κριτήρια (δραστηριότητες - έργο συλλόγου κ.λ.π.)
Ακόμη και οι εκδηλώσεις – πολιτιστικές - που οργάνωσε ο Δήμος προκαλούν έμμεσα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα-ενίσχυση- σε ορισμένους Συλλόγους (π.χ.στους Συλλόγους του Αμυνταίου με την Διοργάνωση των "Αμυνταίων" από τον Δήμο τον ίδιο, ή εκδήλωση Ρέμου κ.λ.π.
Αντίθετα άλλοι Σύλλογοι με μεγάλη δράση συμπεριλαμβανομένου και του Συλλόγου μας είναι εκτός αυτών των παροχών στήριξης.
Γενικά πάντως τα "Αμύνταια" όπως γίνονται είναι ένας συγκεντρωτικός Αμυνταιοκεντρικός θεσμός και όχι θεσμός που καλύπτει όλο τον Δήμο.
Το 2011 θεωρήσαμε ότι οφειλόταν και στην έλλειψη εμπειρίας του Δήμου(1ος χρόνος θητείας)
Η επανάληψη όμως δείχνει ότι είναι συνειδητή επιλογή και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτή την διοργάνωση αλλά και σε άλλες (π.χ Α.Βαρβάρα, γιορτή τρύγου κ.λ.π.).
Δεν έχει κατανοηθεί η διαφορετικότατα που προκύπτει τόσο από την μέχρι πρόσφατη αυτοδιοικητική διαίρεση(συνένωση διαφορετικών Δήμων),όσο και από την διαφοροποίηση στα ήθη και έθιμα που χαρακτηρίζουν κάθε τοπική κοινωνία ή Τοπικό Διαμέρισμα.
Ξεκινά από την ίδια την ονομασία των εκδηλώσεων αφού ταυτίζονται ως "Αμύνταια" απόλυτα με την έδρα του Δήμου. Π.χ θα μπορούσαν να ονομάζονται "Εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου" ή κάποιο άλλο τίτλο, με αναφορά στο σύνολο του Δήμου με περιεχόμενο και δράσεις που θα αγκαλιάζουν το σύνολο των Οικισμών του σε ισότιμη βάση.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
Στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο άθλημα της Χειροσφαίρισης.
Στον πολιτισμό στοχεύουμε κυρίως σε σύγχρονες εκφράσεις του και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Σημαντικός ο "1ος αγώνας δρόμου Υγείας" που διοργανώσαμε και οι εκδηλώσεις για τα παιδιά.
• Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του Συλλόγου καλύπτοντας πολλές παλιές οφειλές και κάποιες δυστυχώς παραμένουν, προσπαθούμε και για αυτές.
• Οργανώσαμε τμήματα γυμναστικής για ενήλικες.
• Οργανώσαμε διοργανώσεις για παιδιά, παιχνίδια, πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ ,διαγωνισμό ορθογραφίας.
• Συμμετέχουμε σε όλα σχεδόν τα ηλικιακά πρωταθλήματα.
• Δημιουργήσαμε και τμήματα αγοριών
• Για την οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια δημιουργήσαμε δίκτυο χορηγών(λίγα από πολλούς) και συνεργαζόμαστε με δίκτυο καταστημάτων που παρέχουν εκπτωτικές τιμές στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου καθώς και στις αθλήτριες και στους αθλητές.
Λάβαμε υπ΄ όψη και ανταποκριθήκαμε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε με το σχέδιο "Καλλικράτης" με την δημιουργία του νέου Ενιαίου Δήμου Αμυνταίου.
Βασική φιλοσοφία μας είναι η καλλιέργεια του Αθλητισμού με την κοινωνική διάσταση και προσφορά του στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους και αφήνουμε σε δεύτερη προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε το σύνολο του Ενιαίου Δήμου.
Λειτουργούν πυρήνες εκτός από τον Φιλώτα, στο Αμύνταιο, στο Ξινό Νερό, στον Αετό, στον Αγ. Παντελεήμονα στη Λεβαία ,πυρήνες που συμμετέχουν παιδιά και από διπλανούς οικισμούς, ιδιαίτερα στον Αετό. Στα τμήματά μας φιλοξενούνται 120 περίπου αθλητές και αθλήτριες και εργάζονται παρέχοντας εξειδικευμένες αθλητικές και κυρίως παιδαγωγικές γνώσεις 7 γυμναστές-στριες πτυχιούχοι .Εχει μεγάλη σημασία γι΄αυτό το αναφέρουμε, η εξειδίκευση. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι αυτό που κάνεις και προσφέρεις πρέπει να το χεις σπουδάσει .Η εποχή των εμπειρικών πρέπει να τελειώνει, όταν τόσα νέα παιδιά επιστήμονες στην δουλειά τους ψάχνουν μια ευκαιρία να αξιοποιηθούν.
Καλλιεργείται ένας πλασματικός ανταγωνισμός και επιτρέψτε μας να το πουμε με το όνομά του από ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του "Αμυντα"─ ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ, ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ! ─
Δεν θα κάναμε την αναφορά αν δεν πιστεύαμε πώς καλλιεργεί ένα ψευτοανταγωνισμό και φανατισμό που διαχέεται στην Τοπική μας Κοινωνία και κυρίως στα παιδιά. Τον εισπράξαμε μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα, ευτυχώς λίγα. Υπάρχει μια αντίληψη προνομιούχων και πληβείων πρωτευουσιάνων και επαρχιωτών. Τέτοιες λογικές δεν προάγουν τη συνεργασία και επαναλαμβάνουμε πως ευτυχώς είναι στάση λίγων.
Αντί να ασχολούμαστε ποιος κέρδισε στον αγώνα Φιλώτα –Αμύντα ή Αμύντα –Φιλώτα, πνεύμα που μεταφέρεται και στα ηλιακά, ας παίξουμε να χαρούμε οι φίλαθλοι, να χαρούν κυρίως οι αθλήτριες και οι αθλητές και κάθε τι άλλο είναι δευτερεύον.
Ποιες είναι οι επιτυχίες μας στο άθλημα τα τελευταία χρόνια; Πρωταθλήματα – ηλιακά. Κινούμαστε σε οριακά παρακμιακές καταστάσεις με τα προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί, σχεδόν όλοι μας.
Σ’ αυτό το διαχωρισμό συμβάλει έμμεσα και η λειτουργία του Δήμου (όχι συνειδητά θέλουμε να πιστεύουμε) με την πολιτική που εφαρμόζει στο χώρο του αθλητισμού και πολιτισμού.
Η θεωρία του ενός μοναδικού Συλλόγου δεν είναι προς όφελος του αθλήματος και της καλλιέργειας του αθλητισμού στην περιοχή. Όσες περισσότερες ομάδες, τόσο περισσότερα παιδιά ασχολούνται και κυρίως παίζουν, τόσο περισσότερα ταλέντα, τόσο περισσότερες επιτυχίες, τόσο περισσότερο όφελος στην κοινωνία μας.
Καλούμε τους υγειά σκεπτόμενους και ιδιαίτερα τους γονείς να γίνουν σημαιοφόροι αυτής της αντίληψης για να ξεφύγουμε από την μιζέρια που λίγοι στενόμυαλοι φανατισμένοι καλλιεργούν. (παραδείγματα ένα θετικό: συνεργασίας Αμύντα –Φιλώτα από το παρελθόν και ένα αρνητικό: περίπτωση χρήσης κλειστού γυμναστηρίου Λεχόβου από τον Μ.Π.Σ. που σήμανε την οικονομική καταστροφή μας λόγω των εξόδων μετάβασης).

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΘΛΗΜΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝ. ΦΙΛΩΤΑ
Βρεθήκαμε προχτές στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε το σύνολο του Δ.Σ. και να το καταστήσουμε κατά κάποιο τρόπο συνυπεύθυνο, για δύο θέματα:
1) Για την αξιοποίηση της ιστορικής σύνδεσης του Αμυνταίου με την καθιέρωση του αθλήματος χειροσφαίρισης στην Ελλάδα. Ζούμε στο μικρόκοσμό μας και σε μια ονειροπόληση διαρκείας αν νομίζουμε ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική σχέση. Συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2012 και για 4 χρόνια στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου μας. Το πνεύμα που εισπράττεται είναι ότι, χωρίς ενέργειες και στήριξη του αθλήματος για την φιλοξενία π.χ. τμημάτων των Εθνικών Ομάδων ανδρών και γυναικών, διοργανώσεων κ.λ.π., θα μείνουμε απλά με την ιστορία. Φιλοξενήσαμε τον Ιούνιο το παιχνίδι των Εθνικών Ομάδων γυναικών Ελλάδας – Σερβίας για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. (η Σερβία στην διοργάνωση αυτή που πρόσφατα ολοκληρώθηκε πήρε την 4η Θέση). Σαν να ήρθε στον τόπο μας π.χ. η Εθνική Ιταλίας κατά αντιστοιχία με το άθλημα του ποδοσφαίρου.
Χρειαζόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις, χρειαζόμαστε να γίνει ο Δήμος όχι μόνο ιστορική αλλά και σύγχρονη έδρα της χειροσφαίρισης. Όραμα χρειάζεται και πολιτική βούληση, χρήματα έστω και δύσκολα σήμερα βρίσκονται. Συνεργασία Δήμου & Περιφέρειας απαραίτητα. Το κλειστό γήπεδο του Αμυνταίου όπου κατά παρέκκλιση έγινε ο διεθνής αγώνας χρειάζεται κερκίδες από τις δύο πλευρές, παρέμβαση που μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς και κάποιες άλλες βελτιώσεις.
2) Για το κλειστό του Φιλώτα είναι απαραίτητο να συνεργαστούν Δήμος (ως δικαιούχος) & Περιφέρεια για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ αφού ο εργολάβος εγκατέλειψε ήδη το έργο από τον Μάρτιο του 2012 και η δυνατότητα από δημόσιες επενδύσεις είναι έως αδύνατη, όπως άλλωστε μαρτυρεί η πρόοδος των εργασιών μέχρι σήμερα ( ξεκίνησε η κατασκευή από το 2003).Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα εκκρεμεί η λύση της Εργολαβίας και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από το Δήμο η εκκρεμότητα θα παραμένει αφού ο υφυπουργός Αθλητισμού (αρμόδιος για το θέμα αυτό) δεν προωθεί την οριστική ταχτοποίησή του.

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
1) Συνεργασία Δήμου ως εγγύτερου και διαχειριζόμενου κυρίως τις τοπικές υποθέσεις και Περιφέρειας, για την σύνταξη σχεδίου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Συλλόγους, την προώθηση λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα και προγραμματισμό με όραμα για τους στόχους που θέτουμε συνολικά ως κοινωνία.
2) Θεσμοθέτηση για υποχρεωτική και όχι δυνητική στήριξη των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του ποσοστού 1.5% επί των τακτικών εσόδων του Δήμου με αξιοκρατικά-αντικειμενικά κριτήρια. Το ποσοστό σήμερα αντιστοιχεί με το ποσό των 165.000 ευρω.
3) Δυνατότητα για απ’ ευθείας επιχορηγήσεις από τη Περιφέρεια πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια.
4) Άμεση και σημαντική στήριξη των αθλητικών συλλόγων που επιβαρύνονται με μακρινές μετακινήσεις με την δρομολόγηση των λεωφορείων του Δήμου. Η επίκληση ακόμη δήθεν απαγόρευσης για την παροχή αυτή της διευκόλυνσης – στήριξης από τον Δήμο, τον εκθέτει πλέον και αρνητική διάθεση σηματοδοτεί. (Το θέμα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από το ΜΑΡΤΙΟ του 2012 όπου αναφέρεται σαφώς που επιτρέπεται και που απαγορεύεται η χρήση των λεωφορείων).
5) Συνεργασία Δήμου – Συλλόγων και μέσα από κοινή συνάντηση με το Δημ. Συμβούλιο (πρόταση που έγινε ήδη) χάραξη του Πολιτιστικού – Αθλητικού χάρτη του Δήμου π.χ. εκδηλώσεις, περιεχόμενο, οικονομική στήριξη ισότιμη – αξιοκρατική κ.λ.π.
6) Χάρτης συνεργασίας μεταξύ των ασχολούμενων Συλλόγων Αμύντα, Λεχόβου, Φιλώτα με το άθλημα χειροσφαίρισης. Στόχος η ευρύτερη συμμετοχή αθλητών-τριων, η συγκρότηση ισχυρών ομάδων στα πρωταθλήματα τα εθνικά, ηλιακά, καθώς και αξιοποίηση των υφιστάμενων αθλητικών χώρων (κλειστό γυμναστήριο Αμυνταίου, Λεχόβου, Αετού) και ολοκλήρωση κλειστού Φιλώτα.
7) Διοργάνωση ετήσιας αθλητικής συνάντησης χειροσφαίρισης εθνικού στην αρχή & διεθνούς επιπέδου στην συνέχεια (στα πρότυπα παρόμοιων διοργανώσεων, π.χ. Ιταλία)
8) Φιλοξενία αγώνων διεθνούς & εθνικού επιπέδου, καθώς και ενέργειες για την αναγνώριση του Δήμου ως έδρας τέλεσης προετοιμασίας και διεξαγωγής αγώνων.
Όπως προαναφέρθηκε ο Μ.Π.Σ. Φιλώτα ανταποκρίνεται στο νέο περιβάλλον του Δήμου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Μόνοι μας μπορούμε λίγα και δύσκολα. Όλοι μαζί Δήμος, Περιφέρεια, Σύλλογοι και Τοπική Κοινωνία μπορούμε πολλά.
Η κατάσταση σήμερα δεν είναι αντάξιά μας.
- Ο Δήμος προσεγγίζει επιφυλακτικά τις προσπάθειές μας και ορισμένα αιτήματα παραμένουν σε παρατεταμένη εκκρεμότητα ή αντιμετωπίζονται αρνητικά (λεωφορεία, οικ. ενισχύσεις, κ.λ.π.)
- Η περιφέρεια, δείχνει θετική διάθεση, η στήριξή της θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστική.
- Οι Σύλλογοι ή λειτουργούν ανταγωνιστικά ή ασύνδετα και τοπικιστικά. Υπάρχει θέληση για συνεργασία αλλά αυτή πρέπει να γίνει πράξη και όχι απλή διάθεση.
- Η κοινωνία παρακολουθεί ουδέτερα μέσα σε συνθήκες παραπληροφόρησης.
Οι γονείς των παιδιών, όλων των παιδιών και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι οι σύμμαχοί μας.
Εμείς δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη:
- Το Δ. Συμβούλιο που συμμετέχουν όλα τα μέλη του ενεργά.
- Τα μέλη του Συλλόγου.
- Οι τεχνικοί μας συνεργάτες.
- Οι χορηγοί μας.
- Οι υποστηρικτές μας μικροί και μεγάλοι
- Όσοι συνδράμουν από το υστέρημα τους από τον Δήμο & την Περιφέρεια
- Όσοι από τους αιρετούς μας συμπαραστέκονται υλικά αλλά και ηθικά γιατί και αυτό έχει αξία.
Πρέπει να καλλιεργηθεί ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μας και εμείς παίρνουμε θέση:
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία αλλά και
Στηρίζουμε αυτούς που μας στηρίζουν

Για το Δ. Συμβούλιο του Μ.Π.Σ. ΦΙΛΩΤΑ
Ο Πρόεδρος
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γ. Γραμματέας
ΦΥΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Υ.Γ.: Με αφορμή το πρόβλημα που πρόεκυψε με την θέρμανση του Δ.Α.Κ. Αμυνταίου τις μέρες αυτές, θεωρούμε αδιανόητη κάθε σκέψη του Δήμου για περιστολή της δαπάνης σε επίπεδα που ουσιαστικά θα σημάνουν τον αποκλεισμό των νέων από τις αθλητικές δραστηριότητες.
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την υιοθέτηση λελογισμένης οικονομικής διαχείρισης, αυτό δεν σημαίνει όμως τον περιορισμό της δαπάνης καυσίμων σε επίπεδα που είναι απαγορευτικά για την αξιοπρεπή λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.