Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κλείνουν τα σχολεία οι δήμαρχοι στη Δυτική Μακεδονία λόγω έλλειψης πετρελαίου

Την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές έλαβε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για αδυναμία κάλυψης των εξόδων για το αυξημένο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΔ:

Η σημερινή πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΔΜ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων του Εκτάκτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στη Αθήνα.
Μια πρώτη γενική διαπίστωση είναι ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή πλειάδας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε, πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.
Και όλα αυτά όταν η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται μόλις στο 0,9% και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 11% ενώ οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν αυξηθεί κατά 32% σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι συνεχείς δε μειώσεις στα έσοδα των δήμων, (πάνω από 60% την τελευταία τριετία), η καθυστέρηση απόδοσης των έστω και μειωμένων πόρων, καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδά της αυτοδιοίκησης, οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρες αδιέξοδο και σε κατάρρευση τις κοινωνικές τους δομές, τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα.
Παράλληλα οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες στη Δυτική Μακεδονία με τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, επιβαρύνουν δραματικά το κόστος λειτουργίας των σχολείων, των προνοιακών μονάδων και των δήμων επιδεινώνοντας δραματικά την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να δρομολογηθούν άμεσα τα παρακάτω:
• Η επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων σε περιοχές της Α΄Ζώνης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών θέρμανσης των σχολείων και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους. Σε περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, θα υπάρχει αδυναμία πλέον λειτουργίας των σχολείων μετά τις εορτές.
• Η άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ΄ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των δήμων.
• Η οικονομική υποστήριξη των δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.
• Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μην διατρέξει κανένα κίνδυνο απόλυσης ούτε ένας υπάλληλος.
• Η αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
• H συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.
• Η εκταμίευση μέχρι τέλους του έτους του υπολοίπου παρακρατηθέντων 2012, και της ΣΑΤΑ ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, και να τονωθεί η τοπική αγορά με μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
• Η διασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των δομών αυτών για φέτος μετά την απόφαση του Ζ΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κλείνοντας αυτήν την συνοπτική ενημέρωση, δηλώνουμε ότι όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας είμαστε αναγκασμένοι να κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά μέχρι τη διασφάλιση από την Πολιτεία επιπλέον χρηματοδότησης για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων. Είναι αυτονόητο βέβαια, ότι για την υλοποίηση της απόφασης αυτής θα ακολουθηθούν όλες οι διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία.

7 σχόλια:

  1. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ.ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΕ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειμαι παιδι και χαίρομαι οταν δεν εχω σχολειο (μεγαλη βλακεια μου ) αλλα για τέτοιο λογο να τα κλείσουν ειναι ντροπη μεγαλη ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά με τα παιδιά μας πάνε να κάνουν πολιτική; Ανάξιοι όλοι τους!!! Ας κλείσουν τα γραφεία για οικονομία ή εκεί το πετρέλαιο είναι τζάμπα, ας μην κάνου μερικές γιορτές που είναι για να τα οικονομίσουν οι δικοί τους και για να φάνε και ας σταματίσουν να κάνουν εργα βιτρίνας. Τα Ελληνόπουλα πηγαίναν στο σχολείο με Τούρκους στην Φλώρινα και τώρα 100 χρόνια μετά μόνο γιορτές είμαστε και ανίκανοι να στείλουμε τα παιδια μας σχολείο! ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΩΧΟΙ λένε... Που είναι οι φιλομαθείς και πολιτιστικοί σύλλογοι... που είναι η εκκλησία που μας εχει ζαλίσει να μας λέει για το έργο της με το δήθεν κρυφό σχολείο, αν είναι υποστηριχτές του έθνους ας πραξουν σήμερα και να μην μας λένε παραμύθια του κάποτε... που είναι οι άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού; Ανάξιοι και ανίκανοι όλοι τους να κρατίσουν ανοιχτά τα σχολεία!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, κοινός ηλίθιοι. Σήμερα μία ξενη εταιρία, μακρυά από την Φλώρινα έδειξε το τρόπο... δώρισε πετρέλαιο στα σχολεια μας... ΜΠΡΑΒΟ!!! Οι δικοί μας ας πίνουν καφέ και ας περιμένουν παλαμάκια... πάρτε 5 μην σας χρωστάω για φέτος και του χρόνου που θα κλείσετε τα σχολεία θα σας δώσω και άλλες!

    Υ.Γ. ναι ρε γράφω ανορθόγραφα... γιαυτό στέλνω το παιδί μου σχολείο για να μάθει να γράφει σωστά!!! και αν χρειαστεί, θα κόψω από το φαί μου για να δώσω και 100 ευρώ για θέρμανση στο σχολείο του...

    Απόφοιτος Γυμνασίου γιατί δεν είχαμε μυαλό και λεφτά να πάμε στο Λύκειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε των 12.40π.μ.
      έχεις μπερδέψει τα πράγματα αλλά δεν σε παρεξηγώ...
      Η Εκκλησία πάντα στέκεται στο ύψος της,και στο παρελθόν και σήμερα. Εμείς πρέπει να σταθούμε στο ανάλογο ύψος ώστε να μπορούμε να βλέπουμε και να κατανοούμε τις όποιες δυσκολίες
      στο έργο της.
      Το αν κάποιοι αποδείχτηκαν ανάξιοι των ευθυνών τους, γι αυτό φταίμε όλοι εμείς που τους ψηφίσαμε για τους λόγους του
      ο καθένας. Κανένας αιρετός δεν έκανε κατάληψη καμιάς θέσης!
      Γι αυτό λεω, οτι για την κατάσταση που επικρατεί και στα σχολεία μας, (όπως και αλλού), ευθυνόμαστε κυρίως εμείς!

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν ψήφισα κανέναν για να κλείσει τα σχολεία και δεν είδα καμιά κίνηση βοήθειας από την εκκλησία σε αυτό το θέμα. Αν κάνω λάθος πες μου σε ποιο σχολείο έδωσε πετρέλαιο. Σήμερα που έχουμε δυσκολίες σήμερα πρέπει να φανεί στο ύψος της η εκκλησία, στα εύκολα όλοι ξέρουν. Δυστυχώς εμετρήθει και αυτή... Οπότε ο πιο πάνω φίλος μια χαρά τα γράφει και δεν είναι καθόλου μπερδεμένος. Αντί λοιπόν να υποστηρίζεις αυτούς που φταίνε και να λες ότι είμαστε όλοι φταίχτες καλά είναι να πας να πεις σε όσους διαχειρίζονται τα των δημοσίων σχέσεων της εκκλησίας να προβούν σε ενέργειες γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να αγανακτεί με την στάση τους στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας μας. Πάνε και στους πολιτικούς και πες τους ότι έρχεται τζουνάμι κατά πάνω τους. Και επιπλέον ο άνθρωπος είπε ότι είναι διατεθειμένος να πράξει.. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΩ, εσύ τι θα κάνεις… θα υποστηρίζεις τους ανίκανους;

      Διαγραφή
  4. σε λίγο θα καίμε δημοτικους.... κουραμπιέδες στα σχολεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανέναν δεν υποστηρίζω!
    Είμαι με το δίκαιο.
    Απλά είπα για όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, οτι σε αυτή την θέση, τους τοποθετήσαμε εμείς με την ψήφο μας.Γι αυτό και φέρουμε ευθύνη.Ας σκεφτόμαστε απο εδω και στο εξής ποιούς εκλέγουμε για να μας εκπροσωπούν, και να αποφασίζουν τις τύχες των παιδιών μας.Ξέρεις κανέναν γονέα ή λογικό άνθρωπο που να θέλει τα σχολεία κλειστά, για οποιοδήποτε λόγο?
    Όσο αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας, δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω να πάψεις να "κοιτάς το δέντρο και να χάνεις το δάσος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.