Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

3η συνάντηση εταίρων του Comenius στο 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας

Το 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Lifelong Learning φιλοξένησε, από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, πέντε ευρωπαϊκές αποστολές (51 μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Αγγλία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία). Οι αποστολές επέστρεψαν στις χώρες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από τη Φλώρινα, όσο και από τη διοργάνωση της 3ης συνάντησης.
Εκτιμούμε ότι τα οφέλη των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Comenius ήταν πολλαπλά, καθώς έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό, αλλά και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους. Παράλληλα, ο συγχρωτισμός με ευρωπαίους μαθητές και μαθήτριες, η συνεργασία, η ανταλλαγή ιδεών, η ομαδική εργασία και η συνεργατικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ενεργοποίηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων εκτός των ακαδημαϊκών, που συνήθως απαιτούνται στο σχολείο, η εξάσκηση στις ξένες γλώσσες και στην πληροφορική, η επαφή με διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρες είναι κάποια από τα οφέλη που προέκυψαν για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εσωτερίκευσαν μια άλλη διάσταση του σχολείου, πιο ευχάριστη και φιλική. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ανέπτυξαν κοινωνικές σχέσεις, γνώρισαν την κουλτούρα του τόπου και συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις, που είχε προγραμματίσει το σχολείο μας.
Οι εκπαιδευτικοί επίσης αποκόμισαν ουσιαστικά οφέλη, αφενός από τη συνεργασία με τους μαθητές τους σε θέματα που δεν εντάσσονται στο στενό πλαίσιο που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα, αφετέρου από την ευκαιρία που είχαν να έρθουν σε επαφή με ευρωπαίους συναδέλφους, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς παιδαγωγικού περιεχομένου, να πειραματιστούν σε νέες διδακτικές μεθόδους και, εν τέλει, να βιώσουν την άλλη όψη της σχολικής ζωής.
Η ανάληψη ενός τέτοιου προγράμματος, όπως είναι το Comenius, δίνει στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και εμπλοκής γονέων, φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., καθώς συχνά συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε ό,τι απαιτεί η φιλοξενία των εταίρων.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος Comenius και η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους, που βοήθησαν για την επιτυχία αυτής της συνάντησης: την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φλώρινας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, το Επιμελητήριο Φλώρινας, το ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», την Εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά», τη φωτογραφική ομάδα «Ροές» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, το Αρτοποιείο του Γ. Μπαλάκα, το «Φούρνο του Κώστα» του Κ. Σαλιάκου, την Κάβα Ποτών Αλ. Χάσου, τον Ν. Χατζηλία, την Αίθουσα δεξιώσεων Ι. & Ν. Χρυσοχοΐδης οι οποίοι βοήθησαν, ώστε να προσφέρουμε στους φιλοξενούμενους μια γνήσια ελληνική φιλοξενία.
Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Ι. Κασκαμανίδη, Σχολικό Σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής περιφέρειας Φλώρινας, την κ. Στ. Κασίδου, Σχολική Σύμβουλο της 2ης Εκπαιδευτικής περιφέρειας Φλώρινας, τον συλλέκτη κ. Αθ. Βογιατζή, τον κ. Ν. Φαχαντίδη, Αναπληρωτή καθηγητή του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την ομάδα Σκακιού της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, τους Συλλόγους ξιφασκίας ΓΕΦ και ΟΞΙΦ της πόλης μας και το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας για τη διάθεση συνεργασίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δράσεων στα πλαίσια του Comenius.
Ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές, τις μαθήτριες, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαίτερα τους γονείς και τους συναδέλφους του σχολείου μας, που αγκάλιασαν κυριολεκτικά τους φιλοξενούμενους και προσέφεραν μια ζεστή φιλοξενία.
Ενημερώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να μεταδώσουμε τις εντυπώσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία, που αποκομίσαμε από τη διεξαγωγή του προγράμματος Comenius σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και να το γνωστοποιήσουμε σε φορείς, που επιθυμούν να βοηθήσουν σε μελλοντική διεξαγωγή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.