Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μ. Ιωσηφίδης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων του Βαρικού»

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Βαρικό, το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουλίου με την παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, αιρετών στελεχών του Δήμου και πολλών κατοίκων του Βαρικού.
Πολλά ήταν τα θέματα που τέθηκαν από τους κατοίκους στο Δήμαρχο, ξεκινώντας με το επίκαιρο πρόβλημα της συγχώνευσης του Γυμνασίου Βαρικού με το Γυμνάσιο Λεχόβου.
Οι κάτοικοι ήταν ανένδοτοι στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών και πολλοί εξέφρασαν έντονα την άποψή τους ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στο Γυμνάσιο Λεχόβου και το Λύκειο Αμυνταίου, ενώ ακούστηκαν και μομφές ότι ο Δήμος Αμυνταίου δεν έκανε όσα θα μπορούσε. Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις ο Δήμαρχος Αμυνταίου ενημέρωσε τους κατοίκους ότι έκανε όσα δεν έχει κάνει κανένας Δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα, καθώς όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι περιορίστηκαν σε διαμαρτυρίες κατά την περίοδο ψήφισης της απόφασης για τον «Καλλικράτη» στα σχολεία, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου εκτός από τις επίσημες διαμαρτυρίες, την ομόφωνη απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, την ευρεία σύσκεψη με αποτέλεσμα καταδικαστικό ψήφισμα των τοπικών φορέων κατά της Υπουργικής Απόφασης και τα διαβήματα προς την Κυβέρνηση, προχώρησε σε δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Αμυνταίου, έχει καταθέσει, μαζί με τους γονείς των παιδιών του Βαρικού, αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπρόσθετα, έχει κατατεθεί και αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι ο μοναδικός Δήμος που προσπαθεί να προσβάλει νομικά την Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται το Γυμνάσιο Βαρικού.
Στο θέμα της συγκοινωνίας με την Πτολεμαΐδα που διακόπηκε αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του «Καλλικράτη», ενώ τώρα χρηματοδοτείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Αμυνταίου έλαβε απόφαση για συνέχιση της χρηματοδότησης της συγκοινωνίας, όπως ακριβώς γινόταν και από την πρώην Κοινότητα Βαρικού, αλλά η απόφαση απορρίφθηκε από την Περιφέρεια ως μη νόμιμη. Η προσπάθεια φυσικά δεν σταματάει, καθώς ο Δήμος Αμυνταίου διερευνά κάποιες άλλες δυνατότητες, έτσι ώστε να συνεχιστούν τα δρομολόγια.
Το μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στη λαϊκή συνέλευση ήταν το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που διενήργησαν οι κάτοικοι και σύμφωνα με το οποίο επιθυμούν μεταφορά της Τοπικής Κοινότητας Βαρικού στο Νομό Κοζάνης και το Δήμο Εορδαίας. Ο Δήμαρχος Αμυνταίου δήλωσε ότι «Οι κάτοικοι του Βαρικού είναι ελεύθεροι πολίτες και μπορούν να αποφασίσουν ότι θέλουν. Εγώ ο ίδιος θα συνταχθώ με όποια απόφαση εκφράζει τη λαϊκή βούληση των κατοίκων, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου θα τους στηρίξει για όσο είναι δημότες Αμυνταίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα συνεχίσει την προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων και ικανοποίηση των αναγκών του χωριού, για όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ανάπτυξη. Εάν οι κάτοικοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ο νόμος το επιτρέπει εμείς δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε στο Δήμο Αμυνταίου χωρίς τη θέλησή τους. Είναι θέμα της Πολιτείας να αποδεχτεί ή όχι το αποτέλεσμα της βούλησης των κατοίκων του χωριού και να το εγγράψει στο Νομό Κοζάνης. Δική μας πρόταση είναι να παραμείνουν στο Δήμο Αμυνταίου και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάντως σε κάθε περίπτωση η αγανάκτηση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, αφού η Τοπική Κοινότητα Βαρικού είναι τριχοτομημένη και εξυπηρετείται από Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Καστοριά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες. Ο Δήμος Αμυνταίου θα εργαστεί ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του Βαρικού, από υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου ή του Νομού».

4 σχόλια:

  1. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΑΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ.

    ΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΙΚΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 100ΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΝΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ; ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι παλιός τους ανεκπλήρωτος πόθος. Πάντα ήθελαν να πάνε στο Νομό Κοζάνης και στην Πτολεμαίδα, γιατί είναι πιο κοντά και οι πιο πολλοι Βαρυκιώτες έχουν σπίτια και μαγαζιά εκεί.
    Όσο ήταν Κοινότητα ήταν πιο χαλαροί, τώρα ζορίστηκαν με αφορμή το Γυμνάσιο. Όλα τα παιδιά των χωριών πηγαίνουν κάπου αλλού Γυμνάσιο και Λύκειο.
    Συμφωνω με το Υπουργείο ότι δεν μπορεί κάθε χωριουδάκι να έχει δικό του Γυμνάσιο με παιδιά πολυτελείας που θα κάνουν ιδιαίτερα και θα πληρώνουμε όλοι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ ρε οι άνθρωποι είχαν μέχρι πρότινος την Κοινότητα Βαρικού να τους πληρώνει τοπική συγκοινωνία για να πηγαίνουν φροντιστήρια τα παιδιά τους και γενικώς να εξυπηρετούνται! Βέβαια, ο πολίτης δεν φταίει για τις ψηφοθηρικές τακτικές των εκάστοτε αρχόντων, αλλά και δύσκολα αποδέχεται την επιστροφή στη νομιμότητα.. Ν.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. giati na mhn meinei kyrioi;; eiste lathos oi parapanw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.