Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ειδικό πρόγραμμα «απογραφής» για τις σταχτόχηνες της Πρέσπας

Ζουν στη Μικρή Πρέσπα κρυμμένες και απομονωμένες στον μεγάλο, πυκνό και απροσπέλαστο καλαμιώνα. Ελληνες ορνιθολόγοι, σε συνεργασία με Ολλανδούς συναδέλφους τους, θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν στα πουλιά ειδικά δαχτυλίδια, κολάρα, πομποδέκτες για να τις παρακολουθήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα για τη ζωή τους.
Στο "μικροσκόπιο" των επιστημόνων μπαίνει η σταχτόχηνα, η μεγαλύτερη αγριόχηνα της Ευρώπης, που στην Ελλάδα φωλιάζει σταθερά και μόνο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Ολλανδοί ορνιθολόγοι βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους Ελληνες συναδέλφους τους, που ξεκινούν την καταγραφή του είδους και των χαρακτηριστικών του.
"Ο πληθυσμός της σταχτόχηνας στη Μικρή Πρέσπα είναι μικρός, γύρω στα 280 άτομα, απομονωμένος και κατά συνέπεια ευάλωτος. Η ιδιαιτερότητα του πληθυσμού αυτού είναι πως ο επόμενος κοντινότερος είναι σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, στη Σερβία. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές σταχτόχηνες έχουν αναπτύξει γενετικές ιδιομορφίες, τις οποίες και θέλουμε να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε", είπε στο "Εθνος" ο Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος της Ελληνικής Εταιρείας Πρεσπών (ΕΕΠ).
Η σταχτόχηνα υπάρχει σε αρκετούς υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, κυρίως στον Εβρο και στην Κερκίνη, ωστόσο φωλιάζει κι αναπαράγεται μόνο στις Πρέσπες. Ο πληθυσμός της πέρασε και περνά διακυμάνσεις και έχει μειωθεί αισθητά από τη δεκαετία του 1960 (που υπήρχαν πάνω από 10.000 άτομα), την ίδια ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνεται κάθε χρόνο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποια από τα άτομα αυτά μεταναστεύουν σε άλλους, κοντινούς υγροτόπους ή κατεβαίνουν προς τη θάλασσα (στον Θερμαϊκό κόλπο, στο Ιόνιο, ή στις αλβανικές ακτές), επιστρέφουν όμως την άνοιξη στον μεγάλο, πυκνό και απροσπέλαστο καλαμιώνα.
"Το δύσκολο δεν είναι να ερευνήσει κανείς τη σταχτόχηνα, αλλά να την πιάσει, για να της βάλει δαχτυλίδι, κολάρο, πομποδέκτη. Σε αυτό το κομμάτι ήταν σημαντική η βοήθεια των τεσσάρων Ολλανδών ορνιθολόγων, ειδικών στις σταχτόχηνες, που μας συνέστησαν να το κάνουμε την περίοδο αλλαγής του φτερώματος, εκεί στο τέλος Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου", μας είπε ο κ. Κατσαδωράκης.
Στόχος του προγράμματος, που θα διαρκέσει δύο χρόνια και γίνεται σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία της Δανίας και τη Βασιλική Ενωση για την Προστασία των Πουλιών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι να βρεθούν οι παράγοντες που περιορίζουν τον πληθυσμό, αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά που αυτός έχει.
Επίσης, εκείνο που απασχολεί τους ειδικούς είναι πού πηγαίνουν οι σταχτόχηνες για να ξεχειμωνιάσουν και πόσα από τα άτομα που φεύγουν επιστρέφουν πίσω στις Πρέσπες. Ετσι, θα εξηγήσουν και τη διακύμανση του πληθυσμού και θα μπορέσουν να πουν με ακρίβεια πόσος είναι σήμερα. Οι σταχτόχηνες κινδυνεύουν από το παράνομο κυνήγι, ενώ τον χειμώνα έχουν πρόβλημα να βρουν τροφή, ιδιαίτερα στη Φλώρινα που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις.

Γεννά μέχρι έξι αβγά, ζει το πολύ 17 χρόνια
Η σταχτόχηνα βρίσκεται σταθερά από χρόνια στα Κρισίμως Κινδυνεύοντα είδη της χώρας, σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο. Ξεχωρίζει από τη χωραφόχηνα από τα ροδόχροα πόδια της, το πορτοκαλί ράμφος της, τον ανοιχτόχρωμο λαιμό της. Γεννά μέχρι έξι αβγά, τα οποία κλωσά για περίπου έναν μήνα. Τα μικρά πετούν μετά από 50-60 μέρες, ενώ ένα ενήλικο άτομο ζει το πολύ 17 χρόνια. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί το νοτιότερο σημείο αναπαραγωγής της σταχτόχηνας στην Ευρώπη και εκεί τα άτομα τρέφονται με βλαστούς φασολιών και άλλων τρυφερών φυτών, ενώ τον χειμώνα με όψιμα σιτηρά και υπολείμματα από τους ορυζώνες. Η έρευνα των επιστημόνων έχει δυσκολίες, λόγω της κρυπτικής συμπεριφοράς των πουλιών, αλλά και της μορφολογίας της περιοχής, η οποία δυσχεραίνει την άμεση παρατήρηση. Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα οργανωθεί το σύστημα καταγραφής του πληθυσμού με έναν συνδυασμό μεθόδων.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.