Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πόσο επικίνδυνη είναι η ενασχόληση με τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες;

Το παραπάνω ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά το πρωταρχικό που θα πρέπει να απασχολεί όλους όσους θέλουν να γυμνασθούν ή γυμνάζονται είδη, με μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες.
Απάντηση υπάρχει και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με τα συναρπαστικά αυτά αθλήματα. Εχέγγυο για την ασφάλεια των αθλουμένων αποτελεί η επιλογή μιας σχολής που συνεργάζεται με την επίσημη αναγνωρισμένη, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Ομοσπονδία για κάθε άθλημα αντίστοιχα. Αν οι προπονήσεις διεξάγονται από εκπαιδευτή που είναι καταρτισμένος σε επίσημη σχολή προπονητών και τηρούνται οι κανονισμοί του αθλήματος επίσημης αναγνωρισμένης ομοσπονδίας, τότε εκμηδενίζονται οι κίνδυνοι να συμβούν σοβαροί τραυματισμοί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγώνες. Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιον που του αρέσει η ταχύτητα να αρχίσει και να τρέχει στους δρόμους, τότε σίγουρα θα αποτελεί κίνδυνο και για τους διερχόμενους πεζούς και τους οδηγούς των άλλων αυτοκινήτων αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Αν ο ίδιος αυτός οδηγός μπει σε αγωνιστικό αυτοκίνητο με ρολ μπαρ και πυροσβεστήρες και τρέχει σε ελεγχόμενη πίστα, σίγουρα έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του και καμία σε τρίτους.
Όπως γίνεται κατανοητό πριν επιλέξουμε ως γονείς για τα παιδιά ή ως ενήλικα άτομα κάποιο σύλλογο μαχητικών αθλημάτων ή πολεμικών τεχνών, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.
1. Να απευθυνθούμε στην Γ.Γ.Α για να ενημερωθούμε για τον κατάλογο των επίσημων αναγνωρισμένων αθλημάτων.
2. Να επικοινωνήσουμε με την εκάστοτε αθλητική ομοσπονδία και να ζητήσουμε πληροφορίες για την περιοχή που μας ενδιαφέρει, αν υπάρχουν ενταγμένοι ή υπό ένταξη σύλλογοι.
Προσοχή ιδιαίτερη χρειάζεται ακόμη και αν επιλέξετε έναν αναγνωρισμένο σύλλογο. Πολλοί σύλλογοι στην προσπάθειά τους να ελκύσουν περισσότερο κόσμο, ενώ για παράδειγμα είναι ενταγμένοι στην επίσημη ομοσπονδία του karate έχουν και τμήμα kick boxing χωρίς όμως να είναι ενταγμένοι στην αντίστοιχη Ομοσπονδία.
Φυσικά αυτές δεν είναι οι περισσότερο επικίνδυνες περιπτώσεις. Δυστυχώς το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της χώρας μας επιτρέπει σε οποιονδήποτε το θελήσει να ανοίξει μια εταιρία (γυμναστήριο) ή έναν σύλλογο, να βάλει μια ταμπέλα οποιουδήποτε αθλήματος επιθυμεί να ονομαστεί προπονητής και να «γυμνάζει» μικρά παιδιά και μεγάλους.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των συλλόγων που λειτουργούν στην χώρα μας δεν είναι ενταγμένο σε κάποια επίσημη αθλητική ομοσπονδία, και οι περισσότεροι από τους συλλόγους που είναι ενταγμένοι σε κάποια καλλιεργούν και αθλήματα άλλης ομοσπονδίας.
Όσοι ήδη αθλείστε εσείς ή τα παιδιά σας σε συλλόγους καλό θα είναι να προβείτε στους παρακάτω ελέγχους:
1. Μην αρκεστείτε σε μια διαφημιστική πινακίδα ή σε κάποιο φυλλάδιο διαφημιστικό για κάποιο σύλλογο, επικοινωνήστε με την αρμόδια αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Α Ομοσπονδία και ρωτήστε αν ο σύλλογος για τον οποίο ενδιαφέρεστε αποτελεί επίσημο μέλος.
2. ζητείστε από τον Δάσκαλο πτυχίο από σχολή προπονητών της Γ.Γ.Α ή πάρτε πληροφορίες από την Ομοσπονδία για τον συγκεκριμένο εκπαιδευτή.
3. Να απαιτείτε από τον σύλλογο να εκδίδει αθλητικό δελτίο στην επίσημη Ομοσπονδία και να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όπως προβλέπει ο Αθλητικός νόμος.
4. Πτυχία ή διπλώματα να εκδίδονται ΟΧΙ με την σφραγίδα του συλλόγου γιατί δεν έχουν καμία αξία, αλλά να απαιτείτε τα αντίστοιχα της αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας.

ΑΓΩΝΕΣ – Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ
Αν όλα τα παραπάνω που γράφτηκαν αφορούν τους κινδύνους που προκύπτουν από την προπόνηση σε ένα μη ενταγμένο αθλητικό σωματείο, φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για όσους αγωνίζονται σε αγώνες που διεξάγονται χωρίς την αιγίδα μιας επίσημης αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας. Ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για τους αθλητές και που αφορά την σωματική τους υγεία, αλλά και για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτούς, παράγοντες, προπονητές, διαιτητές και που αφορά τις ευθύνες που θα προκύψουν για αυτούς μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό αθλητή.
Είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια αγώνων επαφής (πλήρους ή μη) και δυστυχώς δεν τηρούνται ούτε από κάποια αναγνωρισμένα σωματεία που προβαίνουν διοργανώσεις χωρίς την έγκριση και τον έλεγχο της επίσημης ομοσπονδίας. Πόσο μάλλον αν αναφερόμαστε σε αγώνες που διοργανώνονται από συλλόγους ή ιδιώτες με μόνο σκοπό το κέρδος.
Πριν λοιπόν αγωνιστεί κάποιος σε αγώνες επαφής, ημιεπαφής ή μη, καλό είναι να επικοινωνήσει με την επίσημη Ομοσπονδία (αρκεί να είναι αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Α) και να βεβαιωθεί ότι οι αγώνες διεξάγονται με την έγκρισή της και είναι νόμιμοι και ασφαλείς.
Η υγεία και η ζωή που μας χάρισε ο ΘΕΟΣ είναι σπουδαίο αγαθό και καλό είναι να το εκτιμούμε και να μην το διαπραγματευόμαστε για το όφελος κάποιων κερδοσκόπων – διοργανωτών, που λυμαίνονται τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων και των πολεμικών τεχνών.

Κίμων Τσαρτσιταλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.