Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Σύμπραξη δήμων και φορέων της Φλώρινας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των δυσμενών χρηματοοικονομικών συνθηκών, στην κοινωνική συνοχή είναι άμεσες, ευρύτατες, και έχουν πλέον μεγάλη πληθυσμιακή ένταση και βάθος. Τα στατιστικά στοιχεία είναι από απογοητευτικά για το πληθυσμό σε φτώχια, για τα υποσιτιζόμενα παιδιά, για τους μακροχρόνια άνεργους, για την αδυναμία μονογονεϊκών οικογενειών, για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί όλο τον σχεδιασμό για την προστασία και υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρηματοδοτεί δράσεις τόσο με του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και μέσω του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων). Τα δύο αυτά κέντρα χρηματοδότησης, συνδυαστικά με τους Εθνικούς Πόρους, δημιουργούν ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος. Για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, απαιτείται πλέον η ενεργοποίηση και ο ενιαίος συντονισμός κοινωνικών φορέων στη χωρική ενότητα της Φλώρινας.
Οι Δήμοι ως οι πλησιέστεροι και πιο προσιτοί οργανισμοί στον πολίτη, αφουγκράζονται τη πίεση, την δυσκολία, τα προβλήματα και την αγωνία των κοινωνιών τους, και πρέπει να ενεργοποιηθούν για να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς πόρους.
Οι Δήμαρχοι Αμυνταίου, Φλώρινας και Πρεσπών και η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας λαμβάνουν την πρωτοβουλία και καλούν την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου όλους τους αρμόδιους φορείς για την ίδρυση της Κοινωνικής Σύμπραξης, η οποία ως αυτόνομος φορέας θα είναι ο σχεδιαστής, ο συντονιστής και ο διαχειριστής των ενεργειών και δράσεων για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των απειλούμενων με κοινωνικό αποκλεισμό, των παιδιών σε καθεστώς φτώχιας και υποσιτισμού, των ΑΜΕΑ, των μακροχρόνια ανέργων.
Η Κοινωνική Σύμπραξη έχει ως στόχο, την τεκμηριωμένη και στοχευμένη απορρόφηση κοινοτικών πόρων που περιλαμβάνει δράσεις σίτισης και διανομής τροφίμων, υποστήριξης διαβίωσης και αντιμετώπισης υλικών στερήσεων σε παιδιά, συνοδευτικής υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ανακούφισης, καθώς και των προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ, στο Θεματικό Στόχο 9 του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας «Κοινωνική συνοχή».
Για τους Δήμους της περιοχής μας, με διαφορετικά πληθυσμιακά ή τοπικά χαρακτηριστικά αλλά με κοινό στοιχείο την κρίση στους πολίτες μας, η ενέργεια αυτή είναι η αποτελεσματική απάντηση για την προστασία και την ανακούφισή τους, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Είναι παράλληλα η ευκαιρία για την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της υποστήριξης των πολιτών!

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.