Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ένας άλλος αέρας πνέει πάνω από τη χώρα

του Γιώργου Νικολάου*

Όλα αυτά τα πέντε χρόνια των μνημονίων, αυτό που με έπνιγε και με θύμωνε περισσότερο και από τους κομμένους μισθούς, τις πρόσθετες φορολογίες, τις απολύσεις και την εξαθλίωση, ήταν η απώλεια της εθνικής αξιοπρέπειας, του εθνικού εγωισμού, της εθνικής κυριαρχίας. Θεωρούσα εξευτελιστικό τη χώρα μας να την κυβερνούν ουσιαστικά με e-mails κάποιοι μεσαίοι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ντρεπόμουν για την κατάντια των εκλεγμένων πρωθυπουργών μας και υπουργών μας, οι οποίοι ούτε μέχρι το περίπτερο δεν πήγαιναν χωρίς την άδεια της Τρόικα.
Το χειρότερο: απολέσαμε την ανεξάρτητη φωνή και άποψη που έπρεπε να έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή φόρα, ακολουθώντας μία ενδοτική εξωτερική πολιτική του «ναι σε όλα», η οποία μας οδηγούσε σε συγκρούσεις και «παρεξηγήσεις» με παραδοσιακούς συμμάχους μας, όπως η Συρία ή η Ρωσία. Είχαμε στείλει με σφραγίδα την υπογραφή μας στο διευθυντήριο της Ε.Ε., και κανείς δεν μας ρωτούσε πια όταν τη χρησιμοποιούσε.
Το ακόμη χειρότερο: όλα αυτά τα πέντε χρόνια κόντεψαν να μας πείσουν ότι είμαστε ο πιο τεμπέλικος, επιπόλαιος και άχρηστος λαός της Ευρώπης και ότι εμείς και μόνο εμείς είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κρίση και ό,τι κακό μας συμβαίνει. Ένας λαός που δεν δικαιούται να έχει τα θέλω του και τις ανάγκες του και δεν μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους Ευρωπαίους συμπολίτες του.
Την περασμένη Κυριακή ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση του εθνικού εξευτελισμού. Αποφάσισε να ορθώσει τη φωνή του και να ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπειά του. Να αποδείξει ότι μπορείς να είσαι φτωχός, αλλά ταυτόχρονα περήφανος.
Ένας άλλος αέρας πνέει από την Κυριακή πάνω από την Ελλάδα. Ένας αέρας ελπίδας και απελευθέρωσης. Ήδη, τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν το χαμόγελο στα χείλη του λαού μας. Υπερασπιζόμαστε τον εθνικό πλούτο, την εθνική περιουσία και πόρους. Σεβόμαστε τον Πολίτη και τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια. Λύνουμε τα δεσμά της κακομοιριάς και της μιζέριας με τα οποία μας αλυσόδεσαν τα προηγούμενα χρόνια και σαρώνουμε το φόβο, με τον οποίο μας τρομοκρατούσαν. Η Ελλάδα αποκτά και πάλι φωνή και οι Έλληνες τη χαμένη τους τιμή.
Η έννοια του πατριωτισμού αποκτά έτσι την πραγματική της διάσταση. Αυτόν τον πατριωτισμό, τον οποίο η συντήρηση τόσα χρόνια καπηλεύεται για να διαχωρίζει και να διχάζει τους Έλληνες, έρχεται επιτέλους η Αριστερά για να του δώσει πραγματικό νόημα: πρόκειται για την άδολη αγάπη για την Ελλάδα και τις δυνάμεις της. Πρόκειται για την εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις δυνατότητές τους. Πρόκειται για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας μας και της ανεξάρτητης και ελεύθερης φωνής της στην Ευρώπη και τον κόσμο.

*Ο Γιώργος Νικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

13 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ Νικολάου με γνώμονα την κοινή λογική πρέπει να παραδεχτούμε τον μέχρι προ τινός μη έντιμο βίο μας (δανεικά μόνο για κατανάλωση) που σήμερα αυτό συνεπάγεται επιτήρηση, τεχνική βοήθεια, συμβουλές από τους ξένους που απ΄ότι φαίνεται μάλλον τα έχουν καταφέρει καλύτερα στο δικό τους το χωριό!
    Schapiro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μπερδεύεσαι! Και μην μπερδεύεις κι άλλους.
      Διογένης

      Διαγραφή
  2. Στα λόγια είστε καλή. Στην πράξη τίποτα. Πάντα ανεύθυνοι και επικίνδυνοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ακόμη δεν ορκίστηκε η κυβέρνηση. Τόσο γρήγορα βγάλατε τα συμπεράσματά σας;

      Διαγραφή
    2. Ναι από τις ασυναρτησίες των νέων υπουργών και την έλλειψη σοβαρότητας. Φοβάμαι ότι θα πληρώσουμε ακριβά τον ενθουσιασμό και την απειρία σας.

      Διαγραφή
  3. Η βιασύνη ως συνήθως δεν παρακολουθεί την σοφία. Λίγη υπομονή μόνο κ. Νικολάου για να πειστούμε ότι ο αέρας για τον οποίο μιλάτε αποκλείεται να είναι αυτός που έχουν πάρει τα μυαλά σας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μηδένα προ του τέλους κακάριζε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Νικολάου,
    36,8 % των ψηφοφόρων, με μια συμμετοχή γύρω στα 65% εψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ. Και για να ακριβολογούμε μόνο αυτό το συγκεκριμένο ποσοστό ψηφοφόρων ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ και όχι όλος ο Ελληνικός λαός. Πομπώδη έκφραση, που επαναλαμβάνεται λανθασμένα από την Κυριακή με πολλά δημαγωγικά στοιχεία. Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα και μηδένα προ του τέλους μακάριζε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ κύριε Νικολάου, δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ βιάζεσαι! Προσγειώσου κι εσύ! Μη τρέχεις! Και κάποιοι άλλοι άννοιξαν σχέσεις με Άραβες, αλλά ξέχασαν, ότι το πετρέλαιο το είχαν οι.......Αμερικάνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δωστε χρονο στην νεα κυβερνηση να δειξει το εργο της.Στο τελος θα κριθει απο τον ελληνικο λαο και δυστυχως για αυτους οι ψηφοφοροι του Συριζα δεν αποτελουνται στην πλειοψηφια τους απο κομματοσκυλα και κολημενα μυαλα οπως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,οποτε σε περιπτωση αποτυχιας δεν θα υπαρξει δευτερη ευκαιρια,Οποιος δεν μπορει θα να πηγαινει σπιτι του.Προσωπικα τους ευχομαι καλη επιτυχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κυριε νικολαου σε λαθος πολη σε λαθος ανθρωπους γραψατε.στην πολη των δημοσιων υπαλληλων των φυτευμενων απο βουλευτες στις ΔΕΚΟ μην περιμενετε καλα λογια.ευχονται να αποτυχει η κυβερνηση γιατι νομιζουν οτι εγιναν γαλαζοαιματοι οντας χαιδεμενοι απο τις κυβερνησεις ,απεναντι στους πεινασμενους.ειναι ραγιαδες στο μυαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλοι. Με έχουν συμβουλεύσει να μην απαντάω στα σχόλια. Εγώ πάλι βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα το διάλογο και μου αρέσει να απαντώ, επωνύμως πάντα. Λοιπόν, αυτό που έγραψα ήταν αφενός κάτι που έβγαινε αυθόρμητα από την καρδιά μου, αισθανόμενος ότι αυτή η υποτελής και ενδοτική πολιτική, που τόσο τραυμάτισε την αξιοπρέπειά μας, επιτέλους τερματίζεται. Πείτε μου, εσείς που μου ασκείτε κριτική, πόσο όμορφα αισθανόσαστε όταν οι πρωθυπουργοί μας είχαν σκύψει το κεφάλι και δέχονταν εντολές από μικρομεσαίους υπαλλήλους της Τρόικα; Όταν δεν μπορούσαν να περάσουν ένα νομοσχέδιο χωρίς την άδειά τους. Αυτό είπα.
    Αφετέρου, δεν είμαι παράλογος να μη γνωρίζω όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που θα συναντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ας είμαστε, όμως, μια φορά στη ζωή μας αισιόδοξοι. Μη μας στερείτε το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Όλοι σας δίνετε ερμηνείες τοπικιστικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξηγήσετε την ψήφο της Φλώρινας, η οποία για πρώτη φορά έκλινε στην Αριστερά. Γιατί αποκλείετε το δικαίωμα των Φλωρινιωτών να εναποθέσουν τις ελπίδες τους - για πρώτη φορά έστω - σ' ένα κόμμα της Αριστεράς, χωρίς άλλα, ιδιοτελή κίνητρα;
    Μη βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε αφελή. Θεωρείστε με απλώς αισιόδοξο. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα δείξει. Εδώ θα είμαστε και θα τα κουβεντιάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι έγινε ρε παιδιά; Από πότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτικό κόμμα;

    Επειδή αναφέρθηκε η υπεράσπιση της εθνικής περιουσίας και του εθνικού πλούτου:
    Προχθές, 28 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή της Ελλάδας που είχε κατατεθεί το 2011 από την τότε Κυβέρνηση. Για κάποιον "μυστήριο" λόγο το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσφυγή κατά του εαυτού του! Ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της Κομισιόν η οποία διατάσσει την επιστροφή από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 15,34 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον τόκων, που χορηγήθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η Ελληνικός Χρυσός, στην οποία είναι μέτοχοι οι Μπομπολαίοι, είναι θυγατρική τής καναδικής Eldorado Gold, συμφερόντων Ρότσιλντ και άλλων καλόπαιδων…
    Διογένης

    ΥΓ
    Κε Νικολάου, παραδοσιακός σύμμαχός μας η Ρωσία; Μα, η τσαρική Ρωσία, η Ρωσία της ΕΣΣΔ, καθώς και η σημερινή Ρωσία αντιλαμβάνονταν και αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως "εξυπηρετητή" των συμφερόντων και των επιδιώξεών τους. Και ουδέποτε είχαν πρόβλημα να στραφούν εναντίον του Ελληνισμού, όταν τους συνέφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.