Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της Πρέσπας είναι πραγματικότητα

Το σχέδιο διαχείρισης υδάτων της υπολεκάνης Πρεσπών δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο από το ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό αποτελεί το πρώτο κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών της περιοχής και καταρτίστηκε σε συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία Πλαίσιο για το νερό. Αποτελεί επίσης το μοναδικό διαχειριστικό της χώρας που εκπονήθηκε σε επίπεδο υπολεκάνης, με στόχο να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα ζητήματα της Πρέσπας ως διασυνοριακής λεκάνης απορροής διεθνούς οικολογικής σημασίας.
Όπως και το σύνολο των σχεδίων διαχείρισης υδάτων της χώρας, το σχέδιο της Πρέσπας συντάχθηκε με σημαντική καθυστέρηση - η ευρωπαϊκή προθεσμία δημοσίευσης ήταν το 2009. Επιπλέον, και εν μέρει λόγω έλλειψης στοιχείων, στο διαχειριστικό παρουσιάζονται ορισμένες αδυναμίες, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης των λιμνών της Πρέσπας, καθώς και με την έλλειψη ενός ενιαίου διασυνοριακού σχεδιασμού που απαιτεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και ορίζει η Κοινοτική νομοθεσία.
Παρ’ όλα αυτά, το εγκεκριμένο διαχειριστικό, έχοντας ενσωματώσει σημαντικό μέρος των παρατηρήσεων που απέστειλαν από κοινού 10 τοπικοί φορείς της Πρέσπας, μαζί με την ΕΠΠ, κατά την περίοδο διαβούλευσης του, αποτελεί μια πολύ βελτιωμένη εκδοχή του προσχεδίου που είχε δημοσιευτεί πριν ενάμισι χρόνο. Παρόλες τις ελλείψεις του, το σχέδιο αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης και των πιέσεων στα υδατικά συστήματα του ελληνικού τμήματος της λεκάνης και θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο για την ορθολογική χρήση του νερού την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.