Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ξεκινά η λειτουργία του προγράμματος «Ruland» για τη διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή

Η εναρκτήρια συνάντηση του διασυνοριακού έργου «Ruland», ενός αποδοτικού συστήματος διαχείρισης υδάτινων πόρων στην αγροτική παραγωγή, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Φλώρινας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και τη FYROM.
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η γεωργία αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή υδάτινων πόρων. Η μεγαλύτερη κατανάλωση οφείλεται στην αναποτελεσματική χρήση των υδάτινων πόρων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η χαμηλή αποδοτικότητα άρδευσης, ο κακός χρονικός προγραμματισμός, η μη τήρηση των βέλτιστων ανά καλλιέργεια ορίων άρδευσης οδηγούν στην αναποτελεσματική διαχείριση. Το έργο Ruland ως σκοπό την ανάπτυξη διασυνοριακών δράσεων για την υποστήριξη των αγροτών στην βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων στις γεωργικές καλλιέργειες.
Οι δράσεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια του προγράμματος περιλαμβάνουν:
1. Δράσεις διαχείρισης προγράμματος και δράσεις δημοσιότητας
2. Δράσεις συλλογής και ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων
3. Δημιουργία κατάλληλου υλικού και λογισμικού για την εύκολη διαχείριση των δεδομένων και την βέλτιστη εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο επίπεδο της φάρμας και του καλλιεργητή.
Η πιλοτική λειτουργία του έργου θα γίνει σε πέντε αγροκτήματα στη λεκάνη της Φλώρινας και σε πέντε αγροκτήματα στην λεκάνη της Πελαγονίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000€.
Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και από την πλευρά της FYROM το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων καθώς και το τμήμα Βιοτεχνίας του Πανεπιστήμιου St Kliment Ohridski - Bitola.
Μέρος των εργασιών παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ενώ την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εκπροσώπησε ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Dr Βασίλης Άμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.