Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Το αντίτιμο αγοράς μιας γκαρσονιέρας για... 10 χρόνια θέρμανση

Το αντίτιμο της αγοράς μιας γκαρσονιέρας ή περίπου 65.000 ευρώ υπολογίζεται ότι πρέπει να καταβάλει ο μέσος κάτοικος της Φλώρινας, προκειμένου να θερμάνει μια μονοκατοικία 87 τετραγωνικών με πετρέλαιο για περίοδο δέκα ετών, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού κόστους εγκατάστασης του λέβητα.
Συγκρίσιμες -στα 60.000 ευρώ- υπολογίζεται ότι είναι οι δαπάνες εγκατάστασης και προμήθειας καυσίμων για δεκαετή λειτουργία ενός λέβητα υγραερίου.
Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται το αντίστοιχο κόστος για τα πέλλετς και την αντλία θερμότητας (γύρω στα 30.000 ευρώ στη δεκαετία) και κάτω από 20.000 ευρώ για τον ξυλολέβητα (σ.σ. σε όλες τις περιπτώσεις τα μεγέθη αφορούν κόστος εγκατάστασης/προμήθειας καυσίμων).

Αυτοπεριορίζονται σε χώρο μέσα στα σπίτια τους για να γλιτώνουν έξοδα θέρμανσης
Τα μεγέθη αυτά υπολογίσθηκαν για μια αξιοπρεπώς μονωμένη κατοικία, εντός της οποίας υπάρχει σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμών όλο το 24ωρο, στις κλιματολογικές συνθήκες της Φλώρινας με τις πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.
«Στον υπολογισμό δεν ελήφθησαν υπόψη τα θερμικά οφέλη (πχ, η θερμότητα από τον ήλιο και τις συσκευές), ούτε οι δαπάνες συντήρησης», διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Θανάσης Ιωαννίδης, της εταιρείας «Καρανάσιος Π.-Βαρσάμη Γ», εκ των βασικών ομιλητών σε ημερίδα σχετικής θεματολογίας του Επιμελητηρίου Φλώρινας.
«Όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά με αυτά τα στοιχεία στα χέρια μας, μας έκανε εντύπωση ότι έβγαινε ένα ετήσιο κόστος θέρμανσης [με πετρέλαιο] άνω των 6000 ευρώ. Όμως, όταν το διασταυρώσαμε στην πράξη, με λογαριασμούς, είδαμε ότι ισχύει. Σκεφτείτε ότι στη Φλώρινα τα σπίτια είναι σχετικά μεγάλα και οι άνθρωποι αναγκάζονται κάποιες φορές να αυτοπεριορίζονται σε μέρος αυτών, για να μειώνουν τα έξοδα θέρμανσης», πρόσθεσε.

Γρίφος για δυνατούς λύτες
Αν και εκ πρώτης όψεως ο παράγοντας του κόστους ακούγεται πολύ δελεαστικός -με το πετρέλαιο να απαιτεί, συνολικά στη δεκαετία, υπερτριπλάσιες δαπάνες, σε σχέση π.χ., με το ξύλο- ωστόσο η επιλογή του ιδανικού συστήματος θέρμανσης φαίνεται ότι παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες.
Κι αυτό γιατί οι πιο φθηνές λύσεις απαιτούν αφοσίωση και τακτική εμπλοκή από τον χρήστη (π.χ., για καθαρισμό και διαρκή τροφοδοσία στην περίπτωση των λεβήτων ξύλου και πέλλετς) ή -ενδεχομένως- υψηλό αρχικό κόστος κτήσης του συστήματος και πιο αυξημένες δαπάνες συντήρησης από ένα χρονικό διάστημα και μετά (πχ, για την αντλία θέρμανσης).

Τι πρέπει να γνωρίζετε;
-Για τον ξυλολέβητα: συνιστάται η προμήθεια της ξυλείας για όλον τον χρόνο να πραγματοποιείται το καλοκαίρι, ώστε να μην είναι υγρό. Πέρα από την ετήσια συντήρηση, απαιτείται καθαρισμός από τη στάχτη δις εβδομαδιαίως. Η τροφοδοσία με ξύλα πρέπει να γίνεται τέσσερις-πέντε φορές ημερησίως.
-Για τον λέβητα πέλλετς: Αναλόγως μεγέθους του σιλό (150-500 λίτρα στις ατομικές εγκαταστάσεις), το γέμισμα πρέπει να γίνεται κάθε δύο-έξι μέρες. Απαιτείται ετήσια συντήρηση και καθαρισμός από τη στάχτη τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως.
-Για το υγραέριο: Απαιτείται μελέτη πυροπροστασίας. Σε ατομικές εγκαταστάσεις, για εξωτερική αποθήκευση, χωρίς να απαιτηθεί μελέτη εγκατάστασης και ενημέρωση φακέλου πολεοδομίας, η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα είναι 100 κιλά (συστοιχία τεσσάρων φιαλών των 25 κιλών) και παρέχει αυτονομία έξι ημερών. Απαιτείται ετήσια συντήρηση.
-Για την αντλία θερμότητας: Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξοικονόμησης χρημάτων, με την αξιοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου του παρόχου (μείωση κόστους κατά περίπου 25% ετησίως). Απαιτείται ετήσια συντήρηση.
-Για το πετρέλαιο: Σε ατομικές εγκαταστάσεις, το μέγεθος της δεξαμενής για αυτονομία τουλάχιστον ενός μηνός πρέπει να είναι 750 λίτρα. Απαιτείται ετήσια συντήρηση.

Πόσο θα σας στοιχίσει;
Τα ετήσια κόστη για μια επαρκώς μονωμένη μονοκατοικία 87 τ.μ και ένα διαμέρισμα 97 τ.μ, στις κλιματολογικές συνθήκες της Φλώρινας, υπολογίστηκαν -σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη- ως εξής:
-Πετρέλαιο
Για τη μονοκατοικία: Η ποσότητα που καταναλώνεται ετησίως υπολογίζεται σε 4380 λίτρα. Το κόστος αγοράς του συστήματος εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 6131 ευρώ και η εγκατάσταση στοιχίζει γύρω στα 3200 ευρώ. Για το διαμέρισμα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 3126 λίτρα, 4376 ευρώ και 2800 ευρώ αντίστοιχα.
-Υγραέριο
Για τη μονοκατοικία. Ποσότητα: 6381 λίτρα. Κόστος αγοράς: 5615 ευρώ. Κόστος εγκατάστασης: 3500 ευρώ.
Για το διαμέρισμα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 4555 λίτρα, 4008 ευρώ και 3100 ευρώ αντίστοιχα.
-Πέλλετς
Για τη μονοκατοικία. Ποσότητα: 10510 κιλά πέλλετς. Κόστος αγοράς: 2522 ευρώ. Κόστος εγκατάστασης: 5000 ευρώ.
Για το διαμέρισμα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 7502 κιλά, 1800 ευρώ και 4600 ευρώ αντίστοιχα.
-Ξύλο
Για τη μονοκατοικία. Ποσότητα: 12954 κιλά ξύλου. Κόστος αγοράς: 1554 ευρώ. Κόστος εγκατάστασης: 3700 ευρώ.
Για το διαμέρισμα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 9246 κιλά, 1110 ευρώ και 3300 ευρώ αντίστοιχα.
-Ηλεκτρισμός
Για τη μονοκατοικία. Ποσότητα: 13879 κιλοβατώρες. Κόστος αγοράς: 1893 ευρώ. Κόστος εγκατάστασης: 10000 ευρώ.
Για το διαμέρισμα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 9907 κιλοβατώρες, 1351 ευρώ και 8500 ευρώ αντίστοιχα.

Εξοικονομώ κατ΄οίκον
Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν χρηματοδότηση, πχ, για εγκατάσταση λέβητα πέλλετς, από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»;
«Μετά και τη θέσπιση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), οι απαιτήσεις είναι υψηλές και το 'Εξοικονομώ' απαιτεί σήμανση CE. Οι περισσότεροι λέβητες πέλλετς δεν έχουν τέτοια πιστοποίηση. Υπάρχουν πιστοποιημένοι, που μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα, αλλά είναι αρκετά ακριβότεροι», κατέληξε ο κ.Ιωαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.