Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Όμηρος του τοπικισμού το μέλλον του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία

Διαβάσαμε τελευταία:
• ‘’Καλλικράτης‘’ και στα Πανεπιστήμια μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της Συγκυβέρνησης.
• Παρουσίαση της μελέτης για τις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου της Δ. Μακεδονίας στην ΖΕΠ Κοζάνης.
Πώς συνδυάζονται αυτά τα δυο;
Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει η Περιφέρεια, εξασφαλίζοντας τα ελάχιστα αυτονόητα, σχετικά με τη στέγασή του.
Αυτό αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για τη διατήρησή του στην Δ. Μακεδονία με αναφορά βέβαια στην πόλη της Κοζάνης.
Τι είναι πιο ρεαλιστικό όμως, αν πράγματι βαδίζουμε σε μια αναδιάταξη γεωγραφική και διοικητική στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαδικασία που φαίνεται αναπόφευκτη, όχι μόνο γιατί χρειάζεται θεσμικά ,αλλά και γιατί η οικονομική κατάσταση της Χώρας το επιβάλλει:
• Ο παραπάνω σχεδιασμός που προωθείται με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα λόγω στενότητας χρόνου, αφού οι αντικειμενικές συνθήκες δεν ευνοούν αυτή την επιλογή.
• Ή η ολοκληρωμένη παρέμβαση εκεί όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή η κρίσιμη μάζα κτιριακών εγκαταστάσεων.
Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουμε με λογικές μέλλοντος, συνυπολογίζοντας τη νέα πραγματικότητα, στην οποία έχει οδηγηθεί η Χώρα και του ενιαίου της Περιφέρειας μετά την εφαρμογή του σχεδίου ‘’ Καλλικράτης ‘’.
Το μέλλον του Πανεπιστημίου δεν ταυτίζεται ως αυτοσκοπός με την Πόλη-Έδρα,αλλα με την Περιφέρεια-Έδρα.
Σήμερα στη Φλώρινα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αν επενδυθούν οι προβλεπόμενες για τη ΖΕΠ πιστώσεις, ίσως και λιγότερες, να πραγματοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα ολοκληρωμένο Πανεπιστημιακό Συγκρότημα.
Ποιος όμως Θεσμικός τολμά και αυτό αφορά κυρίως στην Περιφέρεια λόγω αρμοδιότητας, να στηρίξει αυτή την απόλυτα ρεαλιστική πρόταση, όταν η άλλη μονοδιάστατη επιλογή βάζει σε κίνδυνο την Έδρα του Πανεπιστημίου στη Δ. Μακεδονία;
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για τη ΖΕΠ Κοζάνης ας επιχειρηθεί, δεν είναι όμως ασύμβατη με την ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων στην πόλη της Φλώρινας.
Στη συνάντηση συντονισμού (16-7-2012), που οργάνωσε η Π.Δ. Μακεδονίας, ήταν παραπάνω από αυτονόητη η παρουσίαση συνολικής πρότασης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου στη Δ. Μακεδονία (Κοζάνη – Φλώρινα), αφού είναι ένα και ενιαίο για την Περιφέρειά μας, κάτι που όμως δεν έγινε.
Ποια είναι για όλα αυτά η θέση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας;
Και αφού είναι θέμα Περιφερειακού επιπέδου, ποια είναι η θέση επίσης των θεσμικών εκπροσώπων, Βουλευτών κ.λ.π. όλης της Περιφέρειας;
Τι λένε οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, (Βουλευτές, Αντ/ρχης, Περ/κοί Σύμβουλοι Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, Δήμοι κ.λ.π.) και όσοι άλλοι εκπροσωπούν την Τοπική μας Κοινωνία;
Με την ευκαιρία, μέχρι να εγκριθεί, αν εγκριθεί η ανακαίνιση του κτιρίου της Αγίας Όλγας μέσω του ΕΣΠΑ, γιατί δεν γίνονται οι άκρως απαραίτητες παρεμβάσεις να δοθεί το κτίριο προς χρήση στο Τμήμα Καλών και Εφηρμοσμένων Τεχνών ή πιστεύουμε ότι οι ελλιπείς υποδομές δεν δημιουργούν πιθανούς κινδύνους ακόμη και αναστολής λειτουργίας του;
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τοποθετήσεις – απαντήσεις για όλα τα παραπάνω.

Στρατάκης Γιάννης
τ. Νομάρχης Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.