Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας και το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, σχετικά με τη μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου και τη συστέγαση με το ΚΑΦΚΑ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Ανήσυχοι είναι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου και του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, από την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση και συστέγαση, του Κέντρου Υγείας με το ΚΑΦΚΑ (το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αμυνταίου).
Το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής με 20.000 κατοίκους περίπου, - μίας περιοχής με βαριές βιομηχανίες, ορυχεία και μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ και, όπως όλα τα Κέντρα Υγείας, πρέπει να αποτελεί, μαζί με τα παραρτήματά του, σημαντικό κρίκο για την ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας για την προστασία της υγείας του λαού, με εύκολη πρόσβαση για τον καθένα. Βεβαίως για να μπορέσουν αυτές οι υπηρεσίες να παίξουν το ρόλο τους είναι ανάγκη να παρέχονται δωρεάν.
Αυτή καθ' αυτή η μετεγκατάσταση του Κ.Υ. στο ΚΑΦΚΑ εντάσσεται στην πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και να δημιουργηθεί ευρύτερος χώρος δράσης των επιχειρήσεων στον χώρο της υγείας. Αυτό εξασφαλίζεται και μέσω των συγχωνεύσεων και της υποτιθέμενης «καλύτερης αξιοποίησης των υποδομών». Από την άποψη αυτή το μεν Κ.Υ. θα γίνει πιο δύσκολα προσεγγίσιμο και θα συρρικνώσει υπηρεσίες, ενώ το δε ΚΑΦΚΑ, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για αποκατάσταση συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας, θα μπλοκαριστεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του.
Όλα αυτά γίνονται όταν δεν υπάρχει άλλο κέντρο αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άνθρωποι που σώζονται μετά από 1 τροχαίο ή επιβιώνουν μετά από ένα αγγειακό επεισόδιο (π.χ. εγκεφαλικό) να μένουν βαριά ανάπηροι με πρόσθετα προβλήματα επειδή δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης. Ακόμα αναγκάζεται ολόκληρη η οικογένεια να μετακομίσει στην Αθήνα ή αλλού για τις αναγκαίες θεραπείες αποκατάστασης, που πολλές φορές αναγκάζονται να τις αφήνουν στην μέση γιατί απλά δεν έχουν να πληρώσουν, με τραγικές επιπτώσεις στην παραπέρα πορεία του ασθενή αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζονται να πωλούν ότι έχουν και δεν έχουν για να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στην χώρα μας ή και στο εξωτερικό.
Το ΚΑΦΚΑ για να μπορέσει ν' αναπτυχθεί και να παίξει τον ρόλο του πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να γίνει η αναγκαία στελέχωσή του με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αποκατάστασης και στήριξης των ασθενών και να εξασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση των υποδομών για κλειστή και ανοιχτή περίθαλψη των ασθενών.
Ιδιαίτερα σήμερα, η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας (ραγδαία μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης) προσδίδει στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και αποκατάστασης, ακόμα πιο επιτακτική σημασία. Έτσι οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας που μέρος είναι και το πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας και το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ενώ στα ίδια πλαίσια θα συνεχίσει και η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, για να επιτευχθούν οι στόχοι, από χρόνια της ΕΕ, και σήμερα των μνημονίων, δηλαδή διάλυση των δημόσιων δομών και παροχών υγείας, προώθηση με αυτό τον τρόπο της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Πράγμα επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Παρά την αντίθεση των εργαζομένων, των κατοίκων και των Φορέων της περιοχής πρόκειται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του ΚΥ Αμυνταίου;
2. Πρόκειται να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επαρκή λειτουργία του Κ.Υ. Αμυνταίου, με βάση τις ανάγκες της τόσο βεβαρημένης περιοχής;
3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε να εξασφαλίσει την ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ με την ανάλογη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών του για ανοιχτή και κλειστή περίθαλψη και με παροχή δωρεάν υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καλύπτοντας της ανάγκες για αποκατάσταση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.