Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οι αλλαγές στην επιχείρηση και πώς επιτυγχάνονται

Της Δόμνας Γκίνη, Prοject Manager

Σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη ζούμε μια συνεχόμενη ροή αλλαγών και ανακατατάξεων. Το ρητό "τα πάντα ρεί", των αρχαίων προγόνων μας, ισχύει περισσότερο σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας, στην οποία οι αλλαγές είναι κύριο και αναγκαστικό μέλημα των επιχειρήσεων. Με τέτοιους ρυθμούς ραγδαίων εξελίξεων καλείτε η σύγχρονη επιχείρηση να αναπτύξει την δική της δραστηριότητα, η οποία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της επιχείρησης να προσαρμόζεται στις επερχόμενες ή αναγκαστικές αλλαγές του περιβάλλοντος κυρίως για την επιβίωση της.
Βασικός κανόνας για την υλοποίηση μιας αλλαγής είναι η αποδοχή της, και η προσαρμογή της προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα της επιχείρησης. Οι τεχνικές management που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι οι εξής:
1) Ο τρόπος παρουσίασης της ιδέας αλλαγής να είναι διαφορετικός και να συμφωνεί με τα συμφέροντα της επιχείρησης.
2) Να απαριθμήσει τα οικονομικά οφέλη, καθώς και τα οφέλη γοήτρου που προσδίδει η νέα αλλαγή.
3) Να παρουσιαστούν οι ιδέες και να είναι ολοκληρωμένες τονίζοντας τα οφέλη της αλλαγής ακόμη κι αν εμφανιστούν αρνητικά σημεία.
4) Να δοκιμαστεί η προτεινόμενη αλλαγή προκειμένου να πείσει τους άλλους να αποδεχτούν τις νέες προτάσεις.
5) Να βρεθεί ο σωστός χώρος και χρόνος για την αλλαγή.
6) Να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, εάν π.χ αλλαγή τρόπου εργασίας.
Εντούτοις, η επιχείρηση θα πρέπει να εισηγείται και να δημιουργεί συνεχώς ιδέες αλλαγής με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο, πιο επικίνδυνο και πιο αβέβαιο στο να προσπαθείς να αλλάξεις καταστάσεις και να τις "κουμπώσεις" πάνω σε μια υποχρεωτική αλλαγή. Παρόλα αυτά, όμως, θα πρέπει να λειτουργούμε έτσι για το κοινό καλό της επιχείρησης και οποιαδήποτε "θυσία" θα θεωρείτο απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.