Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Κλειδώνει» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

«Κλειδώνει» το πακέτο της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ετοιμάζεται να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η λύση που επιλέγεται, προβλέπει να πουληθούν τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα υπάρχει και μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Στα σενάρια πώλησης περιλαμβάνονται δύο λιγνιτικές μονάδες στο Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 600 MW, η μονάδα Μελίτη στη Φλώρινα 330 MW και μια από τις τέσσερις μονάδες της Μεγαλόπολης (300 MW). Εναλλακτικά, συζητείται η πώληση των τεσσάρων από τις πέντε συνολικά μονάδες του Αγίου Δημητρίου, συνολικής ισχύος 1.220 μεγαβάτ.
Παράλληλα, στο πακέτο περιλαμβάνεται η λύση ανταλλαγής ισχύος και η εκχώρηση της Βεύης σε ιδιώτες. Η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο, επίσης, έχει τεθεί σε τροχιά εφαρμογής. Παράλληλα, προγραμματίζεται, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, να ολοκληρωθεί η σύσταση των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης, προωθούνται ζητήματα όπως: η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, η δυνατότητα πώλησης μεριδίων στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής και η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων, που έχει σήμερα η επιχείρηση, και θα διατεθεί προς πώληση, είναι η νέα επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Και, ταυτόχρονα, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιδράσεις
Στο μεταξύ, προκαλούνται έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις στη ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ και το σωματείο «Σπάρτακος» προαναγγέλλουν καταλήψεις ορυχείων και μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, και προειδοποιούν για «σκληρή και ανεξέλεγκτη σύγκρουση», εφόσον πουληθούν λιγνιτικές μονάδες και υλοποιηθούν τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιπροτείνουν την παραχώρηση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες, ενώ υποστηρίζουν ότι η πολιτική, που επιλέγεται από την κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους, δεν πρέπει να ληφθούν πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η οποία αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου. Τότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις δύο προσφυγές, που έχει καταθέσει η ΔΕΗ κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, το σωματείο «Σπάρτακος» αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με αντικείμενο τη δημιουργία θυγατρικών στην παραγωγή. Ζητά, αντί να πουληθούν μονάδες, να γίνει δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Δράμα και την Ελασσόνα, και να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων, που προγραμματίζει η Επιχείρηση στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα.

Αργύρης Δεμερτζής
www.isotimia.gr

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.