Ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών και ανθυπασπιστών νομού Φλωρίνης που απαρτίζεται από μέλη – ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί ζωντανό κύτταρο αυτής και δεν περιορίζει τις δραστηριότητές του σε θέματα στρατιωτικής εφεδρείας που αποτελούν και το θεσμικό λόγο της ύπαρξής του, αλλά συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα στην περιοχή μας είτε παρεμβαίνοντας συλλογικά είτε υποστηρίζοντας ανάλογη δράση μεμονωμένων μελών του, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από όποια δημόσια θέση επιλέξουν και με όποιο θεσμικό ρόλο τους ανατεθεί.
Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια της πολυμερούς, πολύπλευρης, πολυποίκιλης δραστηριότητάς μας, με αφορμή όλα τα ακατανόητα που συμβαίνουν γύρω μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με όλα τα δυσνόητα που συνέβησαν κατά την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, εκφράζουμε δημόσια κάποιες σκέψεις μας σχετικά με τις ασυνήθιστα μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας.
Έτσι, οι συγκρίσεις με το κοντινό ή απώτερο παρελθόν είναι αναπόφευκτες και τα – τυχόν – εξαγόμενα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα.
Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια της πολυμερούς, πολύπλευρης, πολυποίκιλης δραστηριότητάς μας, με αφορμή όλα τα ακατανόητα που συμβαίνουν γύρω μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με όλα τα δυσνόητα που συνέβησαν κατά την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, εκφράζουμε δημόσια κάποιες σκέψεις μας σχετικά με τις ασυνήθιστα μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας.
Έτσι, οι συγκρίσεις με το κοντινό ή απώτερο παρελθόν είναι αναπόφευκτες και τα – τυχόν – εξαγόμενα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα.
ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ;
Με αφορμή όλα τα παραπάνω ας μας επιτραπεί μια αναδρομή στη Φλώρινα που θυμόμαστε από μικροί και μια σύγκριση με τη Φλώρινα του σήμερα και – ο Θεός να βάλει το χέρι του – τη Φλώρινα του αύριο (αν υπάρχει ΑΥΡΙΟ).
1) Υπήρχε γεωργική σχολή η οποία αναβαθμίστηκε σε Τ.Ε.Ι. (πρώην Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Μεθοδεύτηκε η κατάργηση του Τ.Ε.Ι.
2) Υπήρχε το γνωστό στους παλαιούς Φλωρινιώτες ΦΥΤΩΡΙΟ, άμεσα συνδεδεμένο με τη Γεωργική σχολή. Σήμερα υπάρχει μεν η έκταση, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιος την εκμεταλλεύεται.
3) Υπήρχε κατάστημα της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σήμερα η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ λειτουργεί ως θυρίδα (ως πότε;).
4) Υπήρχε ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ. Αναβαθμίστηκε σε τετραετούς φοιτήσεως. Φημολογείται η κατάργησή της.
5) Δημιουργήθηκαν έδρες πανεπιστημιακών σχολών (Καλών τεχνών και Βαλκανικών σπουδών). Φημολογείται η κατάργησή τους.
6) Υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο από τότε που ήρθε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο Ο.Σ.Ε. διέκοψε οριστικά και αμετάκλητα τα δρομολόγιά του από και προς τη Φλώρινα. Έτσι το δίκτυο καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με ανυπόστατες δικαιολογίες και με αστεία «επιχειρήματα».
7) Υπήρχε Ζωολογικός κήπος την εποχή που δεν υπήρχε πουθενά στην Ελλάδα. Καταργήθηκε μετά – ΚΑΙ – από πιέσεις κάποιων «οικολόγων». Ταυτόχρονα ιδρύθηκε στο Νυμφαίο «Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» με τη σύμφωνη γνώμη των «οικολόγων».
8) Υπήρχε το στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» που φιλοξενούσε μονάδα του Πυροβολικού (παλαιότερα φιλοξενούσε και μονάδα Εφοδιασμού – Μεταφορών). Η μονάδα περιέπεσε σε παροπλισμό και μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο. Σήμερα η ίδια μονάδα επανδρώνεται. Γιατί, όμως, δεν επιστρέφει στη Φλώρινα;
9) Προέκυψε η μεταφορά του Κ.Ε.Β.Ο.Π. (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Όπλων Πεζικού) από το Χαϊδάρι (Αθήνα) στη Φλώρινα. Το στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» δεν παραχωρήθηκε εκ νέου στο στρατό για τη στέγαση του Κ.Ε.Β.Ο.Π. Έτσι, αυτό κατέληξε στην Καστοριά. Την ίδια χρονική περίοδο είχαμε τις γνωστές «διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών» για τη χρήση του από δεκαετιών πεδίου βολής στην περιοχή Λόφων – Μελίτης. Σας λέει κάτι αυτό;
10) Στο μοναδικό υφιστάμενο στρατόπεδο «ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ», είχαν την έδρα τους το 1ο Σύνταγμα Πεζικού και το 504 Τάγμα Πεζικού (παλαιότερα στεγάζονταν και ένας Λόχος Διαβιβάσεων). Το 1ο Σύνταγμα καταργήθηκε και μεταφέρθηκε εδώ από την Κοζάνη η έδρα της ΙΧ Ταξιαρχίας Πεζικού. Στη συνέχεια, το 504 Τάγμα Πεζικού μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο όπου φημολογείται και η μεταφορά και της έδρας της ΙΧ Ταξιαρχίας. Κρίνοντας τη μετεγκατάσταση του 504 Τάγματος Πεζικού και τη φημολογούμενη μεταφορά της ΙΧ Ταξιαρχίας, αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων τοπικών παραγόντων του Αμυνταίου, οι οποίοι είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων, αφού από την ενέργεια αυτή αναμένεται να τονωθεί σε κάποιο βαθμό η αγορά της πόλης του Αμυνταίου. Όμως, θα μπορούσαν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, ενημερώνοντας για τις προθέσεις τους και τους τοπικούς παράγοντες της Φλώρινας, προκειμένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε η τόνωση της αγοράς της μίας πόλης να μην αποβεί σε βάρος της αγοράς της άλλης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μεταφορά στο Αμύνταιο στρατιωτικών μονάδων από άλλη περιοχή της ελληνικής ενδοχώρας και όχι αποψιλώνοντας οικονομικά και απογυμνώνοντας αμυντικά τη Φλώρινα, αφού και οι δύο πόλεις ανήκουν στον ίδιο νομό. Οι ιθύνοντες του Αμυνταίου ενήργησαν σαν να επιθυμούσαν να εκδικηθούν – άγνωστο γιατί – τη Φλώρινα, οπότε σαν νομός εξακολουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας. Περισσότερη προσοχή θα περιμέναμε από τον κ Λιάνη, ο οποίος εκλέγεται και από τη Φλώρινα. Επί πλέον, η Φλώρινα έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο γιατί απέχει περισσότερο από όλα τα αστικά κέντρα σε σχέση με το Αμύνταιο, αλλά – επί πλέον – γιατί σε καθημερινή βάση αιμορραγεί οικονομικά από τους πολλούς Έλληνες που προτιμούν την αγορά του γειτονικού Μοναστηρίου. Επί πλέον, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι η κύρια αποστολή των στρατιωτικών μονάδων είναι η φύλαξη των συνόρων. Η τόνωση της τοπικής αγοράς είναι απόρροια της ύπαρξης στρατιωτικής μονάδας και όχι ο βασικός λόγος.
11) Ταυτόχρονα έχει αποφασισθεί η κατάργηση του στρατολογικού γραφείου.
12) Τη δεκαετία του 1970 το Γενικό Νοσοκομείο κάλυπτε απόλυτα όλες τις ανάγκες της περιοχής. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε σε ποιά κατάσταση έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη μη ύπαρξη μαιευτικής κλινικής. Έτσι οι τοκετοί γίνονται στο Μποδοσάκειο (Πτολεμαΐδα) ή στο Νοσοκομείο της Έδεσσας. Σήμερα δεν γεννιούνται πλέον Φλωρινιώτες.
13) Η Εγνατία οδός εξυπηρετεί την Καστοριά, έστω με την ύπαρξη κάθετου άξονα. Για τη Φλώρινα έγιναν κάποιοι δρόμοι που ονομάσθηκαν κάθετοι – οριζόντιοι – διαγώνιοι, αλλά άξονες δεν είναι. Και αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν προεκτείνονται άλλο.
14) Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας αποτελεί – ακόμη, σε πείσμα των πολέμιων της Φλώρινας – πόλο έλξης φίλων του χιονιού και του σκι από άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα μεθοδεύεται η απομόνωσή του με τη δημιουργία του «Τρενοσκί» που φθάνει μέχρι την Άρνισσα. Από εκεί οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρονται με λεωφορείο στο χιονοδρομικό κέντρο του Αγίου Αθανασίου. Γιατί να διαθέσει κάποιος το Ι.Χ. του για να έλθει στη Φλώρινα;
15) Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» ο Δήμος Πρεσπών – στον οποίο υπάγεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας – ενώ αρχικά επρόκειτο να υπαχθεί στο διευρυμένο Δήμο Φλώρινας, παρέμεινε ανεξάρτητος με ενέργειες – κυρίως – του κ. Λιάνη και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πετσάλνικου, Βουλευτού Καστοριάς και Προέδρου της Βουλής των ΕΛΛΗΝΩΝ. Μήπως ο κ. Πρόεδρος της βουλής είχε στο βάθος του μυαλού του την μελλοντική υπαγωγή του Δήμου Πρεσπών στο νομό Καστοριάς;
Όλα τα παραπάνω προξενούν σε εμάς τους μονίμους κατοίκους της Φλώρινας τις παρακάτω ανησυχίες, τις οποίες θα επιθυμούσαμε να μοιρασθούμε μαζί σας:
1) Από τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται συρρίκνωση του πληθυσμού στην περιοχή μας, με έμφαση στα παραμεθόρια χωρά [κυρίως επί της Ελληνογιουγκοσλαβικής (τότε) μεθορίου], αλλά κυρίως στην πόλη της Φλώρινας. Πως;
Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας ήταν πολύ περιορισμένες από τότε με αποτέλεσμα, οι μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν από το – τότε – εξατάξιο γυμνάσιο την περίοδο από το 1975 και μετά, έφυγαν για σπουδές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν. Όσοι έχετε ανάλογη ηλικία θυμηθείτε το.
Το φαινόμενο εξακολουθεί μέχρι σήμερα αργά αλλά σταθερά. Μήπως προμηνύεται κάτι δυσοίωνο και όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες;
2) Οι πλέον εύρωστοι οικονομικά Φλωρινιώτες, άρχισαν να μετακομίζουν οικογενειακώς προς τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κρατήσουν κανένα περιουσιακό στοιχείο τους στη Φλώρινα. Τα πούλησαν όλα. Οι τελευταίοι έφυγαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μήπως κάτι ήξεραν ή κάτι είχαν «αντιληφθεί»;
3) Από το καλοκαίρι του 1980 που πέθανε ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ξέραμε ότι κάποια στιγμή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα διαλυθεί. Μήπως δεν συνέβη; Την αναμενόμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη θεωρούσαμε απαρχή της δρομολόγησης εξελίξεων στα Βόρεια σύνορά μας. Μήπως δεν υπήρξαν ήδη κάποιες εξελίξεις;
4) Από την εποχή του ψυχρού πολέμου υπήρχαν ΝΑΤΟϊκά σχέδια σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση επιθέσεως από το Βορά η πρώτη γραμμή άμυνας για τη Φλώρινα ήταν τα υψώματα του Κλειδίου (λόγω μορφολογίας του εδάφους), γεγονός που καθιστά την πόλη του Αμυνταίου, ασφαλή. Η Φλώρινα είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των επιβουλέων.
5) Η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη υποδεχόμενη τον νεοεκλεγέντα – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Παπούλια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε αλλαγές συνόρων, χωρίς ποτέ – η ίδια ή κάποιος άλλος – να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Έστω για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που μας προκάλεσε η δήλωση αυτή.
6) Ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε σε Καναδό δημοσιογράφο – όπως αποκάλυψε χωρίς να λάβει απάντηση ο κ. Καρατζαφέρης – «καλύτερα να χάσουμε ένα οικόπεδο προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι». Μήπως η ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Φλώρινας γίνεται «γκρίζα ζώνη» ή θυμίζει κάτι τέτοιο; Ή πιο ωμά: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης;
7) Τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έχει και η περιοχή των Πρεσπών, αφού τα νέα όρια του Δήμου αυτού, η Βίγλα του Πισοδερίου που υπάγεται πλέον στο Δήμο Πρεσπών, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο της οροσειράς του Βαρνούντα. Τι μένει αφύλακτο; Η ΦΛΩΡΙΝΑ και τα χωριά της, δηλαδή, ο νεοσύστατος Δήμος Φλώρινας, μένει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – έστω και τυπική – ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
8) Ο μεθοδευμένος πόλεμος που δέχεται η τοπική αγορά (βλέπε Τρενοσκί), θα αναγκάσει πολλούς συνδημότες μας να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, σε αναζήτηση καλυτέρων συνθηκών. Έτσι ο πληθυσμός στην περιοχή μας θα μειωθεί και άλλο, ώστε αν υπάρξουν βίαιες εξελίξεις, να προκύψουν όσο γίνεται λιγότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Δε γνωρίζουμε σε ποιες σκέψεις σας οδηγούν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας και διερωτώμαστε: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης, στα πλαίσια της διεκδίκησης χερσαίων εκτάσεων έναντι εξόφλησης δανείων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή κάποιους άλλους δανειστές της χώρας μας; Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ανησυχίας και για πολλούς ακόμη που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναφερθούν δημόσια, μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε την εγκατάσταση στην περιοχή μας στρατιωτικών μονάδων πλήρως επανδρωμένων, αντί της απομάκρυνσης και αυτών των λίγων που είχαμε μέχρι σήμερα;
Ως ανησυχούντες Φλωρινιώτες που δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη για την ασφάλεια της οικογενείας μας πρωτίστως, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΙΚΕΤΕΥΟΥΜΕ τους ανώτατους τοπικούς άρχοντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Εδώ δεν είναι ΙΜΙΑ. Δεν είναι μια απλή βραχονησίδα με συμβολικό χαρακτήρα. Η πόλη της Φλώρινας και τα γύρω χωριά αποτελούν – ακόμη – ενεργό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.
1) Υπήρχε γεωργική σχολή η οποία αναβαθμίστηκε σε Τ.Ε.Ι. (πρώην Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Μεθοδεύτηκε η κατάργηση του Τ.Ε.Ι.
2) Υπήρχε το γνωστό στους παλαιούς Φλωρινιώτες ΦΥΤΩΡΙΟ, άμεσα συνδεδεμένο με τη Γεωργική σχολή. Σήμερα υπάρχει μεν η έκταση, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιος την εκμεταλλεύεται.
3) Υπήρχε κατάστημα της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σήμερα η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ λειτουργεί ως θυρίδα (ως πότε;).
4) Υπήρχε ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ. Αναβαθμίστηκε σε τετραετούς φοιτήσεως. Φημολογείται η κατάργησή της.
5) Δημιουργήθηκαν έδρες πανεπιστημιακών σχολών (Καλών τεχνών και Βαλκανικών σπουδών). Φημολογείται η κατάργησή τους.
6) Υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο από τότε που ήρθε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο Ο.Σ.Ε. διέκοψε οριστικά και αμετάκλητα τα δρομολόγιά του από και προς τη Φλώρινα. Έτσι το δίκτυο καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με ανυπόστατες δικαιολογίες και με αστεία «επιχειρήματα».
7) Υπήρχε Ζωολογικός κήπος την εποχή που δεν υπήρχε πουθενά στην Ελλάδα. Καταργήθηκε μετά – ΚΑΙ – από πιέσεις κάποιων «οικολόγων». Ταυτόχρονα ιδρύθηκε στο Νυμφαίο «Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» με τη σύμφωνη γνώμη των «οικολόγων».
8) Υπήρχε το στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» που φιλοξενούσε μονάδα του Πυροβολικού (παλαιότερα φιλοξενούσε και μονάδα Εφοδιασμού – Μεταφορών). Η μονάδα περιέπεσε σε παροπλισμό και μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο. Σήμερα η ίδια μονάδα επανδρώνεται. Γιατί, όμως, δεν επιστρέφει στη Φλώρινα;
9) Προέκυψε η μεταφορά του Κ.Ε.Β.Ο.Π. (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Όπλων Πεζικού) από το Χαϊδάρι (Αθήνα) στη Φλώρινα. Το στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» δεν παραχωρήθηκε εκ νέου στο στρατό για τη στέγαση του Κ.Ε.Β.Ο.Π. Έτσι, αυτό κατέληξε στην Καστοριά. Την ίδια χρονική περίοδο είχαμε τις γνωστές «διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών» για τη χρήση του από δεκαετιών πεδίου βολής στην περιοχή Λόφων – Μελίτης. Σας λέει κάτι αυτό;
10) Στο μοναδικό υφιστάμενο στρατόπεδο «ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ», είχαν την έδρα τους το 1ο Σύνταγμα Πεζικού και το 504 Τάγμα Πεζικού (παλαιότερα στεγάζονταν και ένας Λόχος Διαβιβάσεων). Το 1ο Σύνταγμα καταργήθηκε και μεταφέρθηκε εδώ από την Κοζάνη η έδρα της ΙΧ Ταξιαρχίας Πεζικού. Στη συνέχεια, το 504 Τάγμα Πεζικού μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο όπου φημολογείται και η μεταφορά και της έδρας της ΙΧ Ταξιαρχίας. Κρίνοντας τη μετεγκατάσταση του 504 Τάγματος Πεζικού και τη φημολογούμενη μεταφορά της ΙΧ Ταξιαρχίας, αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων τοπικών παραγόντων του Αμυνταίου, οι οποίοι είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων, αφού από την ενέργεια αυτή αναμένεται να τονωθεί σε κάποιο βαθμό η αγορά της πόλης του Αμυνταίου. Όμως, θα μπορούσαν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, ενημερώνοντας για τις προθέσεις τους και τους τοπικούς παράγοντες της Φλώρινας, προκειμένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε η τόνωση της αγοράς της μίας πόλης να μην αποβεί σε βάρος της αγοράς της άλλης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μεταφορά στο Αμύνταιο στρατιωτικών μονάδων από άλλη περιοχή της ελληνικής ενδοχώρας και όχι αποψιλώνοντας οικονομικά και απογυμνώνοντας αμυντικά τη Φλώρινα, αφού και οι δύο πόλεις ανήκουν στον ίδιο νομό. Οι ιθύνοντες του Αμυνταίου ενήργησαν σαν να επιθυμούσαν να εκδικηθούν – άγνωστο γιατί – τη Φλώρινα, οπότε σαν νομός εξακολουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας. Περισσότερη προσοχή θα περιμέναμε από τον κ Λιάνη, ο οποίος εκλέγεται και από τη Φλώρινα. Επί πλέον, η Φλώρινα έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο γιατί απέχει περισσότερο από όλα τα αστικά κέντρα σε σχέση με το Αμύνταιο, αλλά – επί πλέον – γιατί σε καθημερινή βάση αιμορραγεί οικονομικά από τους πολλούς Έλληνες που προτιμούν την αγορά του γειτονικού Μοναστηρίου. Επί πλέον, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι η κύρια αποστολή των στρατιωτικών μονάδων είναι η φύλαξη των συνόρων. Η τόνωση της τοπικής αγοράς είναι απόρροια της ύπαρξης στρατιωτικής μονάδας και όχι ο βασικός λόγος.
11) Ταυτόχρονα έχει αποφασισθεί η κατάργηση του στρατολογικού γραφείου.
12) Τη δεκαετία του 1970 το Γενικό Νοσοκομείο κάλυπτε απόλυτα όλες τις ανάγκες της περιοχής. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε σε ποιά κατάσταση έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη μη ύπαρξη μαιευτικής κλινικής. Έτσι οι τοκετοί γίνονται στο Μποδοσάκειο (Πτολεμαΐδα) ή στο Νοσοκομείο της Έδεσσας. Σήμερα δεν γεννιούνται πλέον Φλωρινιώτες.
13) Η Εγνατία οδός εξυπηρετεί την Καστοριά, έστω με την ύπαρξη κάθετου άξονα. Για τη Φλώρινα έγιναν κάποιοι δρόμοι που ονομάσθηκαν κάθετοι – οριζόντιοι – διαγώνιοι, αλλά άξονες δεν είναι. Και αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν προεκτείνονται άλλο.
14) Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας αποτελεί – ακόμη, σε πείσμα των πολέμιων της Φλώρινας – πόλο έλξης φίλων του χιονιού και του σκι από άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα μεθοδεύεται η απομόνωσή του με τη δημιουργία του «Τρενοσκί» που φθάνει μέχρι την Άρνισσα. Από εκεί οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρονται με λεωφορείο στο χιονοδρομικό κέντρο του Αγίου Αθανασίου. Γιατί να διαθέσει κάποιος το Ι.Χ. του για να έλθει στη Φλώρινα;
15) Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» ο Δήμος Πρεσπών – στον οποίο υπάγεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας – ενώ αρχικά επρόκειτο να υπαχθεί στο διευρυμένο Δήμο Φλώρινας, παρέμεινε ανεξάρτητος με ενέργειες – κυρίως – του κ. Λιάνη και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πετσάλνικου, Βουλευτού Καστοριάς και Προέδρου της Βουλής των ΕΛΛΗΝΩΝ. Μήπως ο κ. Πρόεδρος της βουλής είχε στο βάθος του μυαλού του την μελλοντική υπαγωγή του Δήμου Πρεσπών στο νομό Καστοριάς;
Όλα τα παραπάνω προξενούν σε εμάς τους μονίμους κατοίκους της Φλώρινας τις παρακάτω ανησυχίες, τις οποίες θα επιθυμούσαμε να μοιρασθούμε μαζί σας:
1) Από τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται συρρίκνωση του πληθυσμού στην περιοχή μας, με έμφαση στα παραμεθόρια χωρά [κυρίως επί της Ελληνογιουγκοσλαβικής (τότε) μεθορίου], αλλά κυρίως στην πόλη της Φλώρινας. Πως;
Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας ήταν πολύ περιορισμένες από τότε με αποτέλεσμα, οι μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν από το – τότε – εξατάξιο γυμνάσιο την περίοδο από το 1975 και μετά, έφυγαν για σπουδές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν. Όσοι έχετε ανάλογη ηλικία θυμηθείτε το.
Το φαινόμενο εξακολουθεί μέχρι σήμερα αργά αλλά σταθερά. Μήπως προμηνύεται κάτι δυσοίωνο και όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες;
2) Οι πλέον εύρωστοι οικονομικά Φλωρινιώτες, άρχισαν να μετακομίζουν οικογενειακώς προς τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κρατήσουν κανένα περιουσιακό στοιχείο τους στη Φλώρινα. Τα πούλησαν όλα. Οι τελευταίοι έφυγαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μήπως κάτι ήξεραν ή κάτι είχαν «αντιληφθεί»;
3) Από το καλοκαίρι του 1980 που πέθανε ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ξέραμε ότι κάποια στιγμή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα διαλυθεί. Μήπως δεν συνέβη; Την αναμενόμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη θεωρούσαμε απαρχή της δρομολόγησης εξελίξεων στα Βόρεια σύνορά μας. Μήπως δεν υπήρξαν ήδη κάποιες εξελίξεις;
4) Από την εποχή του ψυχρού πολέμου υπήρχαν ΝΑΤΟϊκά σχέδια σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση επιθέσεως από το Βορά η πρώτη γραμμή άμυνας για τη Φλώρινα ήταν τα υψώματα του Κλειδίου (λόγω μορφολογίας του εδάφους), γεγονός που καθιστά την πόλη του Αμυνταίου, ασφαλή. Η Φλώρινα είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των επιβουλέων.
5) Η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη υποδεχόμενη τον νεοεκλεγέντα – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Παπούλια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε αλλαγές συνόρων, χωρίς ποτέ – η ίδια ή κάποιος άλλος – να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Έστω για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που μας προκάλεσε η δήλωση αυτή.
6) Ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε σε Καναδό δημοσιογράφο – όπως αποκάλυψε χωρίς να λάβει απάντηση ο κ. Καρατζαφέρης – «καλύτερα να χάσουμε ένα οικόπεδο προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι». Μήπως η ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Φλώρινας γίνεται «γκρίζα ζώνη» ή θυμίζει κάτι τέτοιο; Ή πιο ωμά: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης;
7) Τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έχει και η περιοχή των Πρεσπών, αφού τα νέα όρια του Δήμου αυτού, η Βίγλα του Πισοδερίου που υπάγεται πλέον στο Δήμο Πρεσπών, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο της οροσειράς του Βαρνούντα. Τι μένει αφύλακτο; Η ΦΛΩΡΙΝΑ και τα χωριά της, δηλαδή, ο νεοσύστατος Δήμος Φλώρινας, μένει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – έστω και τυπική – ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
8) Ο μεθοδευμένος πόλεμος που δέχεται η τοπική αγορά (βλέπε Τρενοσκί), θα αναγκάσει πολλούς συνδημότες μας να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, σε αναζήτηση καλυτέρων συνθηκών. Έτσι ο πληθυσμός στην περιοχή μας θα μειωθεί και άλλο, ώστε αν υπάρξουν βίαιες εξελίξεις, να προκύψουν όσο γίνεται λιγότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Δε γνωρίζουμε σε ποιες σκέψεις σας οδηγούν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας και διερωτώμαστε: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης, στα πλαίσια της διεκδίκησης χερσαίων εκτάσεων έναντι εξόφλησης δανείων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή κάποιους άλλους δανειστές της χώρας μας; Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ανησυχίας και για πολλούς ακόμη που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναφερθούν δημόσια, μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε την εγκατάσταση στην περιοχή μας στρατιωτικών μονάδων πλήρως επανδρωμένων, αντί της απομάκρυνσης και αυτών των λίγων που είχαμε μέχρι σήμερα;
Ως ανησυχούντες Φλωρινιώτες που δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη για την ασφάλεια της οικογενείας μας πρωτίστως, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΙΚΕΤΕΥΟΥΜΕ τους ανώτατους τοπικούς άρχοντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Εδώ δεν είναι ΙΜΙΑ. Δεν είναι μια απλή βραχονησίδα με συμβολικό χαρακτήρα. Η πόλη της Φλώρινας και τα γύρω χωριά αποτελούν – ακόμη – ενεργό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.
Ο Πρόεδρος
Ευστράτιος Ι. Καραγιαννόπουλος
Ο γενικός γραμματέας
Δημήτριος Ελ. Θεοδώρου
Δημήτριος Ελ. Θεοδώρου
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν με το παραπάνω κείμενο συνεκτιμηθούν: α) Ο επικείμενος αφοπλισμός των Εθνοφυλάκων (είδηση που δημοσιεύθηκε προ τριών ημερών) και β) Η φημολογούμενη απομάκρυνση της μονάδας εναέριας παρατήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας από το Βίτσι, μήπως η εικόνα που σχημετίζεται είναι πολύ πιο ανησυχητική; Μήπως κάποιοι (θεσμικοί σε κάθε περίπτωση) πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι οπως παντα αναφερονται μετα την εορτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ και???