Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα «εντόπικα» δεν είναι «Σκοπιανά»

Με έκπληξη διαβάσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιστολή κατοίκου της Μελίτης Φλώρινας με την οποία ζητάει από τον Δήμαρχο Φλώρινας να διδάσκεται στα σχολεία της Μελίτης, παράλληλα με τα ελληνικά, και μια άλλη γλώσσα.
Αισθανθήκαμε, ότι το θέμα μας αφορά και γι’ αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας, ως Εδεσσαίοι «εντόπιοι» δίγλωσσοι Μακεδόνες Έλληνες.
Προφανώς στην Μελίτη, όπως και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από την Γουμένισσα έως και την Φλώρινα, ορισμένοι Μακεδόνες Έλληνες, γνωρίζουν, όπως και εμείς, παράλληλα με τα Ελληνικά, και μία σλαβογενή τοπική γλωσσική έκφραση τα «εντόπικα», χωρίς αυτό να μειώνει την Ελληνικότητά μας. Τα «εντόπικα» όμως δεν είναι γλώσσα, είναι μόνον μία προφορική γλωσσική έκφραση με πάρα πολλές Ελληνικές, κρυπτοελληνικές, Βουλγαρικές, Σερβικές, Τουρκικές και Αρβανίτικες λέξεις, που διαφέρει από τόπο σε τόπο και για αυτό ονομάστηκε «εντόπικα», δηλαδή τοπικά. Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, αλφάβητο και κατ’ επέκταση δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, γραπτό λόγο.
Τα «εντόπικα» δεν μπορούν να διδαχθούν σε σχολείο γιατί θα αλλοιωθούν και θα χάσουν τον τοπικό και προφορικό χαρακτήρα τους. Όποιος μιλάει για διδασκαλία δήθεν των «εντόπικων» στα σχολεία, προσπαθεί στην ουσία να αντικαταστήσει τα «εντόπικα» με μια άλλη γλώσσα, διαπράττοντας πολιτιστικό έγκλημα που αντιβαίνει στην διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γηγενών πληθυσμών (άρθρα 3,6,8,9,11,12,13,15,19,26,33,42).
Εμείς, και όλοι όσοι γνωρίζουν τα «εντόπικα», ξέρουμε πολύ καλά ότι τα «εντόπικα» δεν είναι «Σκοπιανά». Προτρέπουμε τον Δήμαρχο Φλώρινας να προστατέψει τα πραγματικά «εντόπικα» των κατοίκων της Μελίτης και να αγνοήσει τις ανιστόρητες προτάσεις που του γίνονται.

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον
«ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ»

17 σχόλια:

  1. trava na deis an erxomaste.... ti blakies einai autes..??? esas 8a rwtisoume apo thn eddesa ti 8a kanoume edw...?? 8eos fulaksei...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ 1925 Εκδόθηκε απο το ελληνικο κρατος.

    Το ΑΜΠΕΤΣΑΝΤΑΡ-ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ της Μακεδονικης γλωσσας ηταν το βιβλιο το οποιο προυριζονταν για την εκμαθηση της απο Μακεδονες στην Βορεια Ελλαδα.
    ΤΟ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
    (ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ γλωσσι HC/-a)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω την εντύπωση ότι ένας που μιλάει την γλώσσα όπως και 'γω βλέπει μεγαλύτερη ομοιότητα στο Άνω Πετρίτσι και στην Νότια Βουλγαρία γενικά , παρά στο Μοναστήρι και στο Περλεπέ . Άρα ο Π. Μελίτης μάλλον για Βουλγάρικα σχολεία θα μιλούσε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΦΑΝΕΙΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΑ.
    ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΙΣ ΜΙΛΑΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ.

    ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΠΙΚΕΣ
    (ΣΛΑΒΙΚΕΣ,ΣΕΡΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΟΠΙΚΕΣ

    ΝΤΟΠΙΚΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΩΡΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΚΙ ΟΧΙΣΛΑΒΟΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΡΤΣΕ ΛΑΖΕ, ΟΣΟ ΜΑ ΟΣΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΜΙΛΟΥΝ.

    ΣΑΒΟΥΡΟΒΑΛΚΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΘΥΜΕΥΤΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΕΙΤΕ ΣΛΑΒΙΚΗΣ, ΕΙΤΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΙΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΒΟΥΡΟΧΩΡΙΑΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥΡΚΟΜΠΑΡΟΚΙΑΣ.

    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ:
    - ΠΡΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΝΤΟΠΙΟΣΥΝΗ ΞΕΝΟΦΕΡΤΩΝ ΙΔΙΩΜΑΤΩΝ, ΔΗΘΕΝ ΝΤΕΜΕΚ ΚΑΙ ΓΚΙΟΜΤΕΣ ΣΑΝ ΝΤΟΠΙΚΑ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΚΑΘΑΡΑ, ΟΣΟ ΜΑ ΟΣΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΤΑ ΜΙΛΑΝΕ.ΚΙ ΟΣΟ ΜΙΚΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ.
    -ΥΣΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ:
    ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΙΚΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΤΟΠΙΟΙΟΙΟΙΟΙΟΙ....
    -ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΙ Ο ΚΟΛΕ ΜΠΟΥΓΚΑΡΤΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΟΣΚΟΠΙΑΝΤΣΚΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ: ΣΟ ΣΕ ΠΡΑΙ ΡΕ ΜΠΡΑΤΣΚΟ;
    - ΚΙ ΕΣΥ ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΣ;
    ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΜΟΥ;

    ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ. Ε;

    ΟΠΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΟΨΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΠΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΝΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΝΤΟΠΙΚΩΝ.
    ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΙΛΑΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΒΑΛΤΟΙ.

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΜΦΕΒΑΛΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ.
    ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ.

    ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΖΑΣΤΑΒΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΨΑΤΕ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ: ΣΛΑΒΙΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗ ΦΙΑΤ.
    ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΖΑΣΤΑΒΟΠΙΚΟ ΝΤΟΠΙΚΟ.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΥΤΕ ΡΟΥΜΑΝΟΠΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΙΚΟ,
    ΟΥΤΕ ΤΟΥΡΚΑΝΟΠΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΓΥΦΤΟΠΙΚΟ.

    ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η ελληνική γλώσσα έχει στοιχεία από διαφορεσ άλλες γλώσσες όπωσ η τουρκική τι σημαίνει αυτό;όλο το άρθρο είναι άστοχο και χωρίς ιδιαίτερα επιχειρήματα!την μακεδονική γλώσσα την μιλούσαν οι παππούδες μας ,την μίλαν οι γονείς μας,την μιλάμε οι νέοι και θέλουμε να συνεχίσουμε να την μιλάμε και να μάθουμε να γράφουμε .έχουμε αυτό το δικαίωμα νομίζω!ποιον εμποδίζει αυτό και γιατί;όπως χορεύουμε και τραγουδάμε τα τραγούδια μας τα τελευταία χρόνια κι όχι όπωσ παλιά που μας το απαγόρευαν έτσι θέλουμε να μάθουν και τα παιδιά μας τα ήθη τα έθιμα και την γλώσσα!απλό είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ελέυθερος είσαι μπράτσκο γιαυτό και δε σου δίνει σημασία κανένας.

      Διαγραφή
  6. σιγα μην ειναι και γαλλικα!!!!!κ@λ@σλαβικα ειναι και αυτοι που τα μιλουν κ@λ@σλαβοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οποιος θελει βουλγαρικα η σκοπιανα να φυγει τωρα για Σκοπια η Βουλγαρια.Ο τοπος εδω ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ και θα παραμεινει ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ειτε το θελουν ειτε δεν το θελουν καποιοι ηλιθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ''ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ'' ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ(ΕΛΠΙΖΩ) ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.ΣΙΓΑ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ,ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ(ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ,Κ ΓΩ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΜΑΙ) ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΑΠΟ,ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ'' ΛΕΣ ΚΑΙ Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ ''ΣΟ ΠΡΑΙΣ''.''ΕΝΤΟΠΙΑ'' ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΜΕ ΧΡΙ ΕΒΡΟ ,ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ,ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ'' ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ(ΛΙΓΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ,ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ) ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ''ΕΝΤΟΠΙΑ'' ΤΑ ΛΕΝΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ''ΒΓΗΤΕ '' ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ,ΜΗΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ?ΜΗΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ? ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ,ΝΑ ΤΟΝ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΩΠΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ(Δημοσια.Ε.Η. ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΤΗ). ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ(ΞΑΔΕΡΦΟ) ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ..ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΕ ΜΙΑ (ΑΝΤΡΙΚΙΑ)ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ
    panos serreos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πάνο μην είσαι τόσο καχύποπτος... τα άρθρα αυτά δεν βγαίνουν από το μυαλό μας και δε δημοσιεύονται μόνο σε μας.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειπα οτι τα βγαζεται απο το μυαλο σας.... Ευχαριστω για την απαντηση .
      panos serreos

      Διαγραφή
  9. Και φυσικα το ιδιωμα διαφερει απο περιοχη σε περιοχη και σιγουρα απο τη γλωσσα που ομιλειται μεσα. Αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν πρεπει να μελετηθει και να καταγραφει και να διδαχθει στα παιδια σε μια μορφη κοινη (μπορει κανεις να τη βρει στο αλφαβηταρι που εκδοθηκε απο το Ελληνικο κρατος το '25). Η λαλια αυτη δε προκειται να μακροημερευσει αν δεν μπει με συστηματικο τροπο στο εκπαιδευτικο συστημα, εστω και ως μαθημα επιλογης. Το ιδιο ισχυει και γι ολες τις αλλες λαλιες, αλλα γι αυτες ας μεριμνησουν αλλοι.

    ΚΩΤΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τήν ¨κίνηση" ποιός την ίδρυσε? Ο σύριζα? η το εκείθεν μαγαζάκι του ουράνιο τόξο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια χαρά τα λέει η Κίνηση Δημοτών Εδεσσας. Συγχαρητήρια!
    Κρίμα για την Μελίτη γιατί είναι γνωστό ότι υπόκειται σε φιλοσκοπιανική προπαγάνδα,ουρανια τόξα κτλ,ερμαιο γνωστων ξένων συμφέροντών που εκμεταλλεύομενα το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα ονειρεύονται έξοδο στο Αιγαίο,Σλαβο Μεγα Αλεξανδρο κτλ...Ντόπιος Μακεδόνας από Εορδαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο μεγας αλεξανδρος τι μιλαγε σιο πρας αρνο????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.