Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο «Αθηνά» και πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία

του Στρατάκη Γιάννη
π. Νομάρχη Φλώρινας

Δεν θέλω να σταθώ στην απραγία που προηγήθηκε, όταν ήταν γνωστό πως ετοιμάζεται σχέδιο για την αναδιάταξη των Πανεπιστημίων εδώ και καιρό. Όπως φάνηκε από τη συνάντηση που προκάλεσε ο Δήμος στις 1-2-2013, μόνο ο Κυβερνητικός Βουλευτής ήταν αυτός που διαβουλεύτηκε, οι άλλοι θεσμικοί περίμεναν…. το κλείσιμο ενός ραντεβού.
Ούτε μια επιστολή, όπως έκανε ο Μητροπολίτης μας, που ανέλαβε και προηγείται και στα κοσμικά προβλήματα, αφού οι κατά αρμοδιότητα υπεύθυνοι αδράνησαν.
Πρωτεύον θέμα, η ύπαρξη αυτοδύναμου Πανεπιστημίου με έδρα την Δ. Μακεδονία και δευτερεύον αλλά σημαντικό επίσης η αναδιάταξη των τμημάτων.
Κλειδί στην αναδιάταξη η αποσυγκέντρωση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τα μεγάλα Αστικά Κέντρα προς την Περιφέρεια που έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.
Ερχόμενοι στα δικά μας, ας κάνουμε δυο υποθέσεις:

1η Υπόθεση: Έστω ότι αντί της πόλης της Κοζάνης, η έδρα ήταν στη Φλώρινα, όπου υπάρχουν ανεπτυγμένες κτιριακές δομές και τμήματα με παράδοση.
Φυσικά στα 10 χρόνια που πέρασαν, λόγω προσήλωσης στο στόχο να δημιουργηθεί ένα υγιές και ζωντανό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο μακριά από ανταγωνισμούς και τις γνωστές σκοπιμότητες, θα είχε εδραιωθεί η παρουσία του.
Όμως αυτή η υπόθεση ποτέ δεν αναδείχθηκε , αφού πολιτικά κριτήρια υπερίσχυσαν και κέρδισε ο τόπος όχι με την προηγούμενη Ιστορία στην Εκπαιδευτική Παράδοση, αλλά ο τόπος με την ισχυρότερη πολιτική παρουσία.
(Η ευκαιρία να καθαρίσει το θέμα όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις μέσω των γνωστών παλαιοκομματικών μεθόδων απωλέσθη… με την ίδια μέθοδο άλλωστε πήγε η έδρα στην Κοζάνη.)
2η Υπόθεση: Έστω και έτσι, Περιφερειακό Πανεπιστήμιο με έδρα την πόλη της Κοζάνης, ποια θα ήταν η διαπραγματευτική μας δύναμη, εάν είχαν αναπτυχθεί νέες εγκαταστάσεις στη Φλώρινα, αν είχαμε λύσει το πρόβλημα στέγασης του τμήματος Καλών Τεχνών και υπήρχε κίνημα ενεργό, στήριξης του Πανεπιστημίου;

Πώς μπορούσε να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, και μην αναζητούμε ευθύνη στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, όταν:
- Λίγους μήνες πριν η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, η οποία και μας εκπροσωπεί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει κινητικότητα στο πρόβλημα στέγασης του Πανεπιστημίου στην πόλη της Κοζάνης, ανακοίνωνε την προώθηση των κατασκευαστικών της σχεδίων μέσω του ΕΣΠΑ. Αντίθετα ούτε κουβέντα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στην πόλη της Φλώρινας.
- Την άνοιξη του 2006 ξεκίνησε με ταχύτατες διαδικασίες από την τότε Νομαρχία, η έγκριση του ρυμοτομικού της περιοχής του παν/μιου, απαραίτητου για την νομιμοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων με την προοπτική να υλοποιηθεί το πολύ σε ένα χρόνο. Τελικά η έγκρισή του ολοκληρώθηκε το 2010 (μετά από 4 χρόνια) και ανακοινώθηκε για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, ως επιτυχία μάλιστα.
-Αναλωθήκαμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για την εξεύρεση χώρων ανάπτυξής του, με το Δήμο να επιμένει με ιδιοκτησιακή αντίληψη, στην άρνηση παραχώρησης μέρους του Στρατοπέδου.
- Μέσα στις δεσμεύσεις μας, ως Τοπικές Αρχές, για την εξασφάλιση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ήταν και η διάθεση του κτιρίου της Α. Όλγας. Απαιτούσε ένα μικρό κόστος επισκευών κατ΄αρχήν που μπορούσε να καλυφθεί π.χ. από τον πόρο της ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα το θέμα είναι ανοικτό, ενώ είναι γνωστά και τα προβλήματα στέγασης και οι κινητοποιήσεις που ενίσχυσαν την αφερεγγυότητά μας απέναντι στα κέντρα αποφάσεων και την ίδια την πολιτεία.

Δεν πιστεύω να ισχυρίζεται κάποιος ότι για όλα τα παραπάνω ευθύνονται άλλοι κι όχι εμείς ως Τοπική Κοινωνία και κυρίως όσοι διαχειρίζονται τις Τοπικές υποθέσεις.
Έστω τώρα την ύστατη στιγμή, που πραγματοποιείται με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, η προσπάθεια διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης, γιατί κυρίως περί αυτού πρόκειται:
- Είναι ανάγκη να παραμείνει και να αναπτυχθεί ένα αυτοδύναμο, ισχυρό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Γιατί είναι ένα βήμα από τα Βαλκάνια, τα οποία πρέπει να βλέπουμε ως ενδοχώρα.
-Γιατί ενισχύει την Περιφέρεια σε μια περίοδο που ο κυρίαρχος πλουτοπαραγωγικός πόρος της, ο λιγνίτης, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
- Γιατί θα είναι η μόνη Περιφέρεια χωρίς αυτοκέφαλο Πανεπιστήμιο.
- Γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο διαχειριστικές διευθετήσεις και ο χώρος της Παιδείας είναι πεδίο υιοθέτησης οραμάτων και Εθνικού Σχεδιασμού.

Ήρθε η ώρα, έστω χωρίς τα εφόδια που θα μας παρείχε μια προηγούμενη, σοβαρή προετοιμασία κυρίως σε κτιριακέ υποδομές, να διεκδικήσουμε , ΟΧΙ ΜΟΝΟΙ -πρέπει και οι εταίροι μας Κοζανίτες να το αντιληφθούν αυτό-.

ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ.

6 σχόλια:

  1. Μήπως έχει αμνησία και δεν θυμάται ότι ήταν Νομάρχης; Έκανε τίποτα ή έκαμνε μόνο τουρισμό και έτρωγε τα χρήματα του Δημοσίου; Ας του πει κάποιος ότι πρέπει να το βουλώσει, καλό θα του κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτογραφία από πότε είναι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα ποιος μιλάει!!! Και βρήκε και την ...ώρα να μιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. esis i pasoki katantisate etsi tin ellada kai prepi na plirosete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλο δεινασουρικό απολίθωμα με πρασινίλες στο body του από βρύα και λειχήνες για να μας θυμίζει την πολιτική καταγωγή του!
    Τι λε ρε φίλε ...έτσι...ε;
    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΑΙΔΙΑ!
    Καλά λένε πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!
    Για πόσο μ@λ@κ@ς περνάς τους Φλωρινιώτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. K.STRATAKI OI POLITIKOI "KARIERAS" TELEIOSAN DIA PANTOS...TIN SKITALI P;IRAN OI "POLITIKOI IMERAS" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.