Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανάπλαση των παρόχθιων χώρων του ποταμού Σακουλέβα

Αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Φλώρινας αλλά και το ιδανικό φυσικό σκηνικό στις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Την ίδια ώρα ο ποταμός Σακουλέβας χαρακτηρίζεται από ελλιπή πεζοδρόμηση, κακό φωτισμό και ελάχιστα παγκάκια για ανάπαυση, συνθήκες που καθιστούν απαγορευτικό στους κατοίκους της πόλης τον περίπατο κατά μήκους της όχθης του.
Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αλλάξει ο δήμος Φλώρινας με ανάπλαση των παρόχθιων χώρων του ποταμού Σακουλέβα. Στόχος είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των όχθεων του ποταμού, προκειμένου να προσφέρεται απρόσκοπτη πρόσβαση στις όχθες του για τους κατοίκους της Φλώρινας και τους επισκέπτες. Η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση τριών τμημάτων του ποταμού. Τα δύο τμήματα βρίσκονται στα όρια του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου κέντρου της Φλώρινας: από τη γέφυρα των Δικαστηρίων έως τη γέφυρα του Αριστοτέλη και από τη γέφυρα του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου έως τη γέφυρα του Αγίου Γεωργίου.
Επίσης, θα αναπλαστεί το τμήμα από τη γέφυρα του Αγίου Γεωργίου έως τη θέση Πεταλωτήριο, που στο μεγαλύτερο μέρος του δεν βρίσκεται εντός των ορίων του ιστορικού τόπου. Σημειώνεται ότι ήδη κατά το παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες εργασίες ανάπλασης στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του Αριστοτέλη έως τη γέφυρα του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αφορά στη δημιουργία πεζοδρομίων και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων στις όχθες του ποταμού, την ανάπλαση των οδών γύρω από τον ποταμό, τη χωροθέτηση σημείων στάθμευσης και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φωτισμός,κ.’α).

Πηγή: ΑΜΠΕ

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια!!!
    Ελπίζω στη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου.
    Να θυμίσω δύο σχετικές αναρτήσεις (η μία πολύ πρόσφατη), με τίτλο "Το ποτάμι της προβολής, ή το ποτάμι της ντροπής" και"Ευκαιρία για ανάδειξη του τόπου μας και προβολή"
    Ένας ξενιτεμένος Φλωρινιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χίλια μπράβο!!!
    http://neaflorina.blogspot.gr/2012/07/blog-post_30.html?spref=fb
    http://neaflorina.blogspot.gr/2012/12/blog-post_9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη και παλι στη ιδια περιοχη.Η Φλωρινα κυριοι τησ τοπικης αρχης δεν αρχιζει και τελειωνει μεταξυ γεφυρας Δικαστηριων-Αριστοτελη και γεφθρας Δημ.Σχολειων.Με τους παροχθιους χωρους και την κοιτη του Σακουλεβα απο τους Δερβισιδες και πανω, τι γινεται?. Μηπως η περιοχη αυτη ειναι εκτος πολεως,η μηπως οι κατοικοι αυτης της περιοχης δεν πληρωνουν τελη? Θα επανελθω και με φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. as boylwsoun prwta tis trupes stous dromous kai meta as baloun pagkakia ston sakouleba!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι καλό γίνεται για την πόλη ΕΊΝΑΙ ευπρόσδεκτο.
    Λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε εκείνη η περιοχή θεωρείται πιο ενδειαφέρουσα για την προβολή της πόλης της Φλώρινας. ΕΊΝΑΙ ΚΡΑΚΤΗΣ και πόλος για ουσιαστική τουριστική προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, λογω του χαρακτήρα που έχει αποκτήσει, βλέπε αρχιτεκτονική των νεοκλασσικών σπιτιών, χώρος, καλλιτέχνες, εκδηλώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι απο το 1941 κτλ.
    Φυσικά αυτή η προσπάθια δεν πρέπει να σταματήσει εκεί και θα πρέπει μέχρι την γέφυρα του Καραγκιόζη να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί αυτη η εντύπωση. Να αναδειχθούν περιοχές δίπλα στο ποτάμι.
    Περιοχή Πλατείας Ηρώων - Γέφυρα Καραγκιόζη.
    Περιοχή Μπουάτ παραποτάμια περιοχή - Αγιος Νικόλαος.

    Ελπίζω στο Καλύτερο,

    Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνω ανωνυμε των 11.43.Αλλα για θυμισου,επειδη φαινεται οτι γνωριζεις την περιοχη, αιωνες τωρα υπαρχει η "ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΡΩΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ". Και αυτες οι περιοχες εχουν την ιστορικη τους αιγλη και ομορφια.Ηπαμπαλαια βρυση" τα καβακια" εχει και αυτη την γραφικοτητα της και ακομα την ιστορια της.Κατι καλο που γινεται στην πολη, πρεπει να γινη και σε αυτες τις περιοχες και θα ειναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟ.Και αυτες οι περιοχες μπορουν να γινουν πολος τουριστικης ελξης και μαλιστα φυσικου και ιστορικου ενδιαφεροντος και οχι εγκαταληψης.Να γινουν κεντρο αναφορας οπως ηταν χρονια τωρα.Δεν μπορει να υφισταται ο διαχωρισμος που αναφερει ο ανωνυμος των 1.37, το ποταμι της προβολης,και,το ποταμι της ντροπης,λεω εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΜΠΕ ..ΑΛΗΘΕΙΑ..ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΟΝ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ? ...ΓΙΑ ΣΑΛΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟ Χ Ω Μ Α Τ Ο Δ Ρ Ο Μ Ο ΕΝ ΕΤΟΣ 2012 ..ΠΟΙΟΣ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑΣ? ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΚΆΤΩ...ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ ...ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΑΚΙΑ ΤΟΥ? ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΙΏΤΕΣ...ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΝ "ΣΩΤΗΡΙΩ" ΕΤΟΣ 2012

    ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣΑΝ"

    http://vounisiosaktivistis.blogspot.gr/?zx=35f83dc6683dce31

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.