Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Ημερίδα για την αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των αιγοπροβάτων

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, στο Αμύνταιο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Φλώρινας και του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Γεωπονικό Σύλλογο Φλώρινα η στοχευμένη ημερίδα με θέμα: «Οι δυνατότητες αντικατάστασης της σόγιας στη διατροφή των αιγοπροβάτων»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι παριστάμενοι κτηνοτρόφοι με ερωτήσεις κυρίως προς τον κύριο ομιλητή κ. Ντότα Δημήτριο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Ενώ δόθηκαν απαντήσεις και σε επιστημονικό επίπεδο για τον ρόλο της σόγιας και των προτεινόμενων καλλιεργειών που προτείνονται να την αντικαταστήσουν. Τα κουκιά, τα μπιζέλια και άλλα ψυχανθή σε συνδυασμό και με ενεργειακά φυτά μπορούν να αντικαταστήσουν, στα σιτηρέσια των αιγοπροβάτων, έναν δαπανηρό πόρο για τον αγρότη, αλλά και για την εθνική οικονομία καθώς οι εισαγωγές σόγιας κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Ηλιάδης Δημήτριος τόνισε «…..Την περίοδο που σε επιστημονικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια για την αντικατάσταση της σόγιας, η Π.Ε. Φλώρινας έρχεται να προβάλει και να στηρίξει το εγχείρημα αυτό, στηρίζοντας τους τοπικούς κτηνοτρόφους με ουσιαστικές δράσεις ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον των παριστάμενων κτηνοτρόφων και γεωπόνων έδειξε πως αν μπορεί να γίνει η αντικατάσταση της σόγιας τότε σίγουρα θα γίνει στη Φλώρινα ….»
Η ημερίδα αυτή, αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη προγράμματος που εφαρμόζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Π.Ε. Φλώρινας, με ιδίους πόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.