Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις και επισημάνσεις για το θέμα του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης

Του Κωνσταντίνου Λιθοξοΐδη

Αγαπητές φίλες και φίλοι, Φλωρινιώτισες και Φλωρινιώτες, επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για το πετρέλαιο θέρμανσης και την ακριβή τιμή διάθεσης του, αλλά, ακούγονται και προβάλλονται και διάφορες προτάσεις από τοπικούς εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Θα ήθελα να παρουσιάσω κάποιες προτάσεις μου, οι οποίες προέρχονται από βαθιά εμπειρική γνώση της περιοχής μας και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εδώ.

Πρόταση για Τηλεθέρμανση μικρής κλίμακας

Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μονάδες τηλεθέρμανσης, όχι στο πρότυπο του συνδέω την πόλη και τα χωριά με τον ατμό που παράγει ο ΑΗΣ Μελίτης με ένα λαβύρινθο από ατελείωτους σωλήνες, αλλά ανάπτυξη μικρών μονάδων τηλεθέρμανσης που θα λειτουργούν κοντά στον τόπο κατανάλωσης της ενέργειας. Μονάδες που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία, θα απασχολούν και θα εξελίσσουν πολύτιμους παραγωγικούς συντελεστές και που θα μπορούν να θερμάνουν ολόκληρες γειτονιές, συνοικίες, μεγάλα χωριά, θερμοκήπια και εργοστάσια.
Με την τηλεθέρμανση που περιμένουμε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το έτος 2015, θα θερμανθούν περίπου 2500-3000 νοικοκυριά στην πόλη της Φλώρινας. Το ερώτημα που γεννάται είναι τί θα γίνει με όλους τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής και δυνητικούς καταναλωτές που δε θα φτάσει να εξυπηρετήσει η τηλεθέρμανση του ΑΗΣ Μελίτης;
Επίσης, τί θα γίνει με τον προγραμματισμό του έργου αυτού, σε περίπτωση εκποίησης του ΑΗΣ σε ιδιώτες με συμφέροντα διαφορετικά από αυτά της τοπικής κοινωνίας;
Με λίγα λόγια τί θα κάνουμε αν ξεπουληθεί ο ΑΗΣ Μελίτης , από την πειθήνια στις κάθε λογής επιταγές της τρόικας των δανειστών μας κυβέρνηση;
Τηλεθέρμανση αυτής της μορφής υπάρχει στην Αγγλία, ενώ από ότι έμαθα τυχαία προχθές από τον ίδιο τον δήμαρχο, ο γειτονικός μας Δήμος Αμυνταίου, με δήμαρχο τον Κο Μάκη Ιωσηφίδη πρόκειται να εντάξει επτά μεγάλα χωριά του Δήμου Αμυνταίου σε τέτοιας μορφής τηλεθερμάνση.
Βέβαια εκεί, ήδη πειραματίζονται με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και με συμμετοχή της ΕΑΣ Αμυνταίου στην παραγωγή ενέργειας από τα κουκούτσια και τα υπολείμματα.........των σταφυλιών!!!!!
Η επιλογή καυσίμου θα μπορούσε να ποικίλει από λιγνίτη, πέλετ παραγόμενο γι' αυτό το σκοπό σε λιγότερο γόνιμα χωράφια της περιοχής, βιοαέριο δηλαδή βιοκαύσιμο από μεθάνιο που εκπέμπεται από τα ζωικά υπολείμματα ή και από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι δίνουμε δουλειά και εισόδημα στον κοσμάκη που σήμερα πεινάει.
Προτείνω δε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή αγριαγκινάρας, ή και για την παραγωγή άλλων ενεργειακών φυτών, χωράφια που μέχρι σήμερα ήταν χέρσα και ακαλλιέργητα. Με κίνητρο ακόμα και τη μη φορολόγηση τους στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση επιβολή φορολογίας και για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα, έτσι και θα εξαναγκαστεί ο πολίτης να αξιοποιήσει την περιουσία του, αλλά και αυτή η αναξιοποίητη μέχρι πρότινος περιουσία, αν θέλεις αυτός ο "παραγωγικός πόρος" η γη, το έδαφος, θα δημιουργήσουν φορολογητέα εισοδήματα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ρημαγμένης μας χώρας.
Οπωσδήποτε και μπορεί να αξιοποιηθεί το τεράστιο κτηνοτροφικό και γεωργικό δυναμικό της περιοχής μας. Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι κοπριές και τα υπολείμματα ακόμα και από τη σφαγή των ζώων, χρησιμοποιούνται για να παραχθεί βιοαέριο, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως χρήσιμη ενέργεια και μάλιστα θεωρούμενη ως ενέργεια που έχει παραχθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και γι’ αυτό το λόγο επιδοτούμενης ακόμα και στο διεθνές χρηματιστήριο των ρύπων.
Εμείς άλλωστε ακόμα καίμε τις καλαμιές των χωραφιών, ενώ όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτό καταστρέφει τα χωράφια και τα αποδυναμώνει από χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Εάν τόσο πολύ θέλουμε να ξεφορτωθούμε τις καλαμιές, γιατί δεν τις μαζεύουμε και να τις μετατρέψουμε σε μιας μορφής χρήσιμου πέλετ;

Θέρμανση των σχολείων της περιοχής μας

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι προϋπολογισμοί των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, έχοντας να αντιμετωπίσουν κόστος επιβαρυμένο εξαιτίας της νέας υψηλής τιμής του εξισωμένου πετρελαίου θέρμανσης, με το πετρέλαιο κίνησης.
Τιμές 1,54-1,60 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου δεν θα πρέπει να μας ξενίζουν πια.
Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι το από αυτά τα χρήματα, η μερίδα του λέοντος ποσοστιαία είναι φόροι. Τα ποσοστά συμμετοχής των φόρων στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου, δηλαδή ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ξεπερνούν το 80%.
Δηλαδή για 1000 ευρώ πετρέλαιο, ή αλλιώς για 630 λίτρα πετρελαίου τα 800 τουλάχιστον ευρώ είναι φόροι. Οι φόροι αυτή χαρακτηρίζονται έμμεσοι και επιρρίπτονται στην κατανάλωση. Επειδή όμως η κατανάλωση των αγαθών αυτών είναι ανελαστική σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, επιβαρύνονται το ίδιο και τα χαμηλά εισοδήματα και τα υψηλά εισοδήματα.
Δεν υφίσταται δηλαδή αναλογικότητα του φόρου, ανάλογα με το εισόδημα. Συμπερασματικά λοιπόν όταν επιβάλλεις αύξηση αυτών των έμμεσων φόρων πλήττεις περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, από τα οποία στερείς τη δυνατότητα να καταναλώσουν χρήσιμα για την επιβίωση και την υγεία τους αγαθά. Συμπερασματικά, οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι φόροι για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Εάν το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ας πούμε συνολικό προϋπολογισμό ως ίδρυμα 500.000 ευρώ λόγω και των μειώσεων από τις περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, αντιστοίχως καλείται να καλύψει την ανελαστική δαπάνη για θέρμανση των 300.000 λίτρων πετρελαίου, η οποία δαπάνη μεταφράζεται σε 450.000 περίπου ευρώ για το έτος 2012, ενώ ήταν περίπου 300.000 ευρώ το 2011 και 150.000 ευρώ το 2009.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο το συγκεκριμένο ίδρυμα με βάση τις συνθήκες που δημιούργησε η κυβέρνηση με τις καταστροφικές της αποφάσεις;
Τί άλλαξε από το 2009 που σημειωτέο, η χώρα ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, για να επιβαρύνει το κράτος, έναν άλλο κρατικό φορέα, όπως είναι το πανεπιστήμιο μιας μικρής παραγκωνισμένης περιφέρειας του νότου της Ευρώπης;
Γιατί η ίδια δαπάνη για θέρμανση 300 τόνων πετρελαίου να στοιχίζει τώρα 450.000 ευρώ και τότε 150.000 ευρώ;
Ας μας απαντήσουν πρώτα απ’ όλους οι βουλευτές της περιοχής μας.
Τί προτείνουν, αλλά και τί σκοπεύουν να πράξουν με τα νέα μνημονιακά, αλλά συνάμα και βαθύτατα υφεσιακά μέτρα;
Θα τα ψηφίσουν στη βουλή;
Δεν πρόκειται ο κυβερνητικός βουλευτής Κος Ευστάθιος Κωνσταντινίδης να προβάλλει έστω και την παραμικρή ένσταση, στην κυβέρνηση του αρχηγού του;
Θα ψηφίσει τα πάντα;
Δεν έχετε ευθύνες Κύριε Κωνσταντινίδη;
Είστε Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και είστε υποχρεωμένος να μας υπερασπιστείτε και να εκπροσωπήσετε.
Έχετε τεράστιες ευθύνες, γιατί ακριβώς το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, είναι θέμα επιβίωσης για τον ακριτικό, αλλά και τόσο πληττόμενο από το ψύχος νομό μας και τους κατοίκους του.
Σας ρωτώ πια ανταγωνιστικότητα μπορεί να έχει ένα εμπορικό κατάστημα της πόλης της Φλώρινας, όταν για να θερμανθεί το χειμώνα απαιτούνται τεράστια ποσά για θέρμανση;
Δεν ρωτώ για βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αυτές έτσι και αλλιώς πλήττονται και από το ακριβό καύσιμο κίνησης, πλην του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης.
Αυτό που εν κατακλείδι ζητάμε είναι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αποφορολογημένου, από κάθε είδους φόρους.
Στο παράδειγμα του πανεπιστημίου που αναφέραμε παραπάνω, εάν η τιμή διαμορφωθεί στα 0,40 ευρώ το λίτρο για το αποφορολογημένο πετρέλαιο, το κόστος θα είναι 0,40 χ 300.000 λίτρα= 120.000 €.
Μπορεί να λειτουργήσει έτσι ο δημόσιος αυτός φορέας; Βεβαίως και ναι.
Τί νόημα έχει το δημόσιο, να ζητά φόρους από έναν άλλο δημόσιο φορέα (τα σχολεία), τη στιγμή μάλιστα που χρεώνει τους δήμους με χρέη προκειμένου να χρηματοδοτήσουν, τα σχολεία και στη συνέχεια η κεντρική διοίκηση να εισπράξει φόρους;
Παράλογο ή σκόπιμο;
Ιδού η απορία....

Τοπικός πόρος ως εργαλείο ανάπτυξης και η ορθή αξιοποίηση του

Θεωρώ ότι ο τοπικός πόρος είναι δάνειο από τις μελλοντικές γενιές, από τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τρισέγγονα μας και ως τέτοιος δεν πρέπει να κατασπαταληθεί αναλούμενος σε προσωρινή κατανάλωση, αλλά να διατεθεί για υποδομές και μελέτες που θα επιτρέψουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία να άρει την απομόνωση και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Η περιοχή έχει ανάγκες δημιουργίας βασικών υποδομών που ακόμα λείπουν, ο τοπικός πόρος πρέπει να λειτουργήσει ως έμμεσο, ή και άμεσο ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.
Θεωρώ λάθος την αξιοποίηση του τοπικού πόρου συμψηφιστικά για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού των καταναλωτών της περιοχής μας. Άλλωστε αυτό θα οδηγήσει σε στρέβλωση των καταναλωτικών συνηθειών μας, λόγω της στροφής όλων μας σε υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος , απορρίπτοντας εκ προοιμίου κάθε φιλικότερη προς το περιβάλλον ενεργειακή λύση.
Ποιός Φλωρινιώτης θα έχει λόγο να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα στη στέγη του σπιτιού του, όταν θα του δίνεται η δυνατότητα να καταναλώσει "δωρεάν" ηλεκτρικό ρεύμα, στον ενεργοβόρο κατά τ' άλλα ηλεκτρικό θερμοσίφωνα του σπιτιού του;
Είναι ή όχι αυτό στρέβλωση της ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και τον πλανήτη;
Δεν θα ήταν βέβαια άσχημη ιδέα, να διατεθεί μέρος του πόρου και προσωρινά πάντοτε, για την ανακούφιση πολλών δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.
Ο τοπικός πόρος είναι εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μετά τιμής

Κωνσταντίνος Ι. Λιθοξοΐδης
Οικονομολόγος- Φοροτεχνικός
Πολιτευτής του Κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π.Ε. Φλώρινας

1 σχόλιο:

 1. ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ.
  ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
  Ή ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΟ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  ΤΟ ΕΠΙΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ. ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΕΙΣ ΑΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.