Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Διαχείριση Κινδύνου 2ο στάδιο (Risk Management)

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Η διαχείριση κινδύνου είναι ένας γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος και υπάρχουν πολλές και ποικίλες απόψεις και περιγραφές για το τι εμπεριέχει η διαχείριση κινδύνου, πώς πρέπει να διεξαχθεί και για ποιο σκοπό. Κάποια μορφή προτύπου είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν συμφωνημένα τα εξής:
• ορολογία σχετικά με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται
• διεργασία μέσω της οποίας μπορεί να διεξαχθεί η διαχείριση κινδύνου
• οργανωτική δομή για τη διαχείριση κινδύνου
• στόχος για τη διαχείριση κινδύνου.
Είναι σημαντικό, ότι το management αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος έχει αμφότερα ευκαιρίες (Business) και απειλές (downside).
Η διαχείριση κινδύνου δεν είναι μόνο κάτι για εταιρείες ή δημόσιους οργανισμούς, αλλά για οποιαδήποτε δραστηριότητα είτε βραχυπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη. Τα οφέλη και οι ευκαιρίες πρέπει να εξετασθούν όχι μόνο εντός του πλαισίου της ίδιας της δραστηριότητας, αλλά σε σχέση με τους πολλούς και διαφορετικούς ενδιαφερόμενους (stakeholders) που μπορεί επηρεασθούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι επίτευξης των στόχων της διαχείρισης κινδύνου και θα ήταν αδύνατο να προσπαθήσει κάποιος να τους εκθέσει όλους σε ένα μόνο έγγραφο.
Η διαχείριση κινδύνου είναι κεντρικός πυρήνας της διαχείρισης στρατηγικής κάθε οργανισμού. Είναι η διεργασία με την οποία οι οργανισμοί προσεγγίζουν μεθοδικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους, με σκοπό την επίτευξη αειφόρου οφέλους σε κάθε δραστηριότητα και επί του χαρτοφυλακίου όλων των δραστηριοτήτων.
Η διαχείριση κινδύνου προστατεύει και προσθέτει αξία στον οργανισμό και στους ενδιαφερόμενους (stakeholders) υποστηρίζοντας τους στόχους του οργανισμού, με:
• την παροχή ενός πλαισίου στον οργανισμό που καθιστά δυνατό μελλοντική δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα με ένα σταθερό και ελεγχόμενο τρόπο
• τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, του προγραμματισμού και του καθορισμού προτεραιότητας μέσω της ευρείας και δομημένης κατανόησης της επιχειρησιακής δραστηριότητας, της αστάθειας και των ευκαιριών / απειλών των έργων
• την συμβολή σε μία πιο αποδοτική χρήση / κατανομή του κεφαλαίου και των πόρων εντός του οργανισμού
• τη μείωση της μεταβλητότητας στις μη βασικές επιχειρησιακές περιοχές
• την προστασία και βελτίωση των παγίων και της εικόνας της εταιρείας
• την ανάπτυξη και την υποστήριξη των ανθρώπων και της βάσης γνώσης του οργανισμού
Υπάρχουν πολλοί τρόποι επίτευξης των στόχων της διαχείρισης κινδύνου και θα ήταν αδύνατο να προσπαθήσει κάποιος να τους εκθέσει όλους σε ένα μόνο έγγραφο. Συνεπώς δεν ήταν ποτέ σκοπός να παραχθεί ένα ρυθμιστικό πρότυπο το οποίο θα οδηγούσε σε μία προσέγγιση μαρκαρίσματος πεδίων, ούτε να εγκαταστήσει μία πιστοποιήσιμη διεργασία. Με την ικανοποίηση των διαφόρων συστατικών μερών αυτού του προτύπου, αν και με διαφορετικούς τρόπους, οι οργανισμοί αυτοί θα είναι σε θέση να αναφέρουν ότι συμμορφώνονται με αυτό. Το πρότυπο αντιπροσωπεύει τις καλύτερες πρακτικές με βάση τις οποίες οι οργανισμοί μπορούν να μετρηθούν.

2 σχόλια:

  1. Η ξερή, τυποποιημένη γλώσσα, των "επιστημών" της νέας εποχής και η παντελής απουσία του ανθρώπου ως προσώπου, δείχνει ποια είναι η αιτία των δεινών μας.

    (το ωραίο είναι ότι οι εκφραστές τέτοιων αντιλήψεων καμαρώνουν κιόλας σα να έκαναν κάτι σπουδαίο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κενότητα του καπιταλισμού με όλη της τη γύμνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.