Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Επιδημία» τυφλών στη Φλώρινα – Το 29% λαμβάνουν επιδόματα!

«Λερναία Ύδρα» αποτελεί το κύκλωμα που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα στο χώρο των προνοιακών επιδομάτων. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει για τον εντοπισμό και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, τα… τρωκτικά της υγείας εφευρίσκουν καθημερινά νέους τρόπους για να παρεισφρύουν στο σύστημα. Η «ΗτΣ» αποκαλύπτει σήμερα «επιδημία» τυφλών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας αλλά και πώς σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας με 800 ευρώ παίρνεις… πιστοποιητικό αναπήρου. Η μέθοδος είναι απλή. Ο υποψήφιος δικαιούχος κλείνει ραντεβού για εξέταση στο νοσοκομείο και με συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος είναι διευθυντής και η υπογραφή του στη διάγνωση βαρυσήμαντη. Η «ταρίφα» για τις υπηρεσίες του είναι 800 ευρώ, ποσό σχετικά μικρό για τον «ανάπηρο» ο οποίος εξασφαλίζει σίγουρο μηνιαίο εισόδημα -εφ’ όρου ζωής- περί τα 300 ευρώ.
Στη συνέχεια ο «ανάπηρος» προσέρχεται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, όπου καταθέτει τη διάγνωση που τον καθιστά δικαιούχο προνοιακού επιδόματος.
Ο γιατρός του Κέντρου βλέποντας τη διάγνωση που φέρει σφραγίδα μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου και του ιατρού – διευθυντή, δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να ελέγξει την ορθότητά της. Έτσι, ο «ανάπηρος» εξασφαλίζει την… αναπηρία και αυτομάτως εντάσσεται στη λίστα δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Η καταγγελία για τη «φάμπρικα» που έχει στηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας έχει γίνει στο υπουργείο Υγείας, το οποίο διερευνά την υπόθεση.

Ανάπηροι
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας εντόπισε νέα υπόθεση «μαϊμού» αναπήρων. Όπως αποκαλύπτει ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης η πρόσφατη απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν «επιδημία» τυφλών στη Χίο και στη Φλώρινα. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό τυφλών που εμφανίζουν οι δύο περιοχές είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς με 50.300 κατοίκους καταγράφηκαν 108 τυφλοί – δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος ενώ στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φλώρινας με 51.000 κατοίκους οι τυφλοί ανέρχονται στους 310 και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου με 52.000 κατοίκους έχουμε 450 τυφλούς, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερους από περιοχές με τον ίδιο αριθμό κατοίκων!
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Χίο το 38% των δικαιούχων επιδομάτων είναι τυφλοί, στη Φλώρινα το 29% είναι τυφλοί και στην Καστοριά το 12%» τονίζει ο κ. Μπόλαρης προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Υγείας μόνο από αυτό το στοιχείο πρέπει να στοχεύσει έρευνα». Όπως εξήγησε, πρώτα οι δήμοι θα κάνουν μετάπτωση στοιχείων και στη συνέχεια θα δοθούν εντολές.
Ο κ. Μπόλαρης παραδέχεται ότι η απογραφή… ενόχλησε αρκετούς: «Δεχόμαστε τηλέφωνα στο υπουργείο Υγείας για να μη δώσουμε στοιχεία και να μη δείξουμε τις περιοχές όπου έχει στηθεί «μηχανή»», δηλώνει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εάν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια στην κατεύθυνση της διαφάνειας, είναι απολύτως σαφές ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, να διαχειριστούμε τα λιγότερα χρήματα που έχουμε ώστε να πιάσουν τόπο και να βγάλουμε από το σύστημα αυτούς οι οποίοι παράνομα υπεξαιρούσαν δημόσιο χρήμα».
Όπως είπε ο κ. Μπόλαρης, «μέχρι τις 5 Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων που δεν κατάφεραν να απογραφούν το προηγούμενο διάστημα. Όποιος δεν απογραφεί, δεν θα πάρει επίδομα» σημειώνει ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία της απογραφής, ο κ. Μπόλαρης εκτιμά από τις 40.000 «δικαιούχους» που δεν πήγαν να απογραφούν «κάποιες λίγες δεκάδες θα ενταχθούν στη σχετική λίστα».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων επιβραβεύτηκαν από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το πανεπιστήμιο ζήτησε τα στοιχεία που αφορούν στη διαρθρωτική αλλαγή στον τομέα των προνοιακών θεωρώντας ότι είναι η πιο στοχευμένη προσπάθεια των τελευταίων δύο χρόνων για το συμμάζεμα στο ελληνικό κράτος με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο καθηγητής μάλιστα που ενδιαφέρεται είναι υποψήφιος για νόμπελ οικονομίας.

Ενάμισι δισ. διεκδικεί το Δημόσιο από τους απατεώνες ανάπηρους
Σε περίπου ενάμισι δισ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που θα διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο από τους «μαϊμού» αναπήρους που λάμβαναν παράνομα προνοιακά επιδόματα από το 2002! Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, το επόμενο βήμα μετά την απογραφή είναι «η νομική διεκδίκηση για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων από πλευρά του υπουργείου Υγείας και αχρεωστήτως εισπραχθέντων από πλευράς εκείνων που εμφανίστηκαν δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων». Αυτό χρειάζεται να γίνει -σημείωσε- με πρόσληψη ιδιωτών δικηγόρων. Ταυτόχρονα, «αυτό το ειδικό ελεγκτικό κέντρο θα οργανώσει τον πειθαρχικό έλεγχο, τη ποινική δίωξη και τις αποζημιώσεις σε βάρος αυτών που ως γιατροί ή ως μέλη επιτροπών συνήργησαν σε αυτήν την τεράστια και κακουργηματικής φύσεως πράξη υπεξαίρεσης χρημάτων του ελληνικού δημοσίου».
Στη συνέχεια, θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που λαμβάνουν νομότυπα προνοιακά επιδόματα χωρίς όμως να τα δικαιούνται. Όπως εξήγησε ο κ. Μπόλαρης, «Πρόκειται για… δικαιούχους που έχουν λάβει πιστοποίηση ύστερα από συναλλαγή οικονομική ή ψηφοθηρική ή και τα δύο». Παράλληλα, προωθείται ενοποίηση των ασύνδετων αρχείων ώστε να εντοπιστούν όσοι λαμβάνουν διπλά και τριπλά επιδόματα από διαφορετικούς φορείς. Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ως εκκρεμότητα τη διασύνδεση των Κέντρων Πιστοποίησης με το ηλεκτρονικό μητρώο, ώστε «αυτός που δίνει πιστοποίηση να είναι επώνυμος και με υπογραφή και όχι να κρύβεται πίσω από επιτροπές και από διάχυση της ευθύνης».

Της Ελένης Πετροπούλου
www.imerisia.gr

3 σχόλια:

  1. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Με ήλιο τα μπάζουμε, με ήλιο τα βγάζουμε.
    Γιαυτό έχουμε την τύφλα μας.
    Πάρε κόσμε γυαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!!! ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗΣ (42 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ) ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΓΕ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΤΕ, ΤΟΥ ΒΓΑΖΑΝΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ!!!!!!!!! ΚΙ ΕΔΩ ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΕΙΧΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ, ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!!! ΑΙΣΧΟΣ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ... ΚΙ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αίσχος για τους νομοταγείς πολίτες και αδικημένους.
    Τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να καταγγέλλονται από όλους μας για να εκλείψουν στο μέλλον.
    Για να μην ξανασυμβούν πρέπει το κράτος να οργανωθεί και να Νομοθετήσει νέους νόμους, οι οποίοι θα είναι μελετημένοι – θωρακισμένοι χωρίς το παραμικρό κενό.
    Αυτό που θέλουν όλοι οι πολίτες είναι να εφαρμόζεται ο Νόμος σε όλους και όταν λέμε σε όλους εννοούμε σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.