Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Το Πάσχα του καλοκαιριού

Το λαμπρότερο γεγονός της ζωής της Παναγίας είναι η Κοίμησή της, η μετάστασή της. Τίποτε άλλο από την επίγεια ζωή της δεν εορτάζεται τόσο πάνδημα και πανηγυρικά, όσο το γεγονός αυτό, το οποίο στην πρακτική της Εκκλησίας, αποκαλείται «Πάσχα του καλοκαιριού». Ίσως κάποιος να απορούσε βλέποντας ένα πένθιμο και λυπηρό γεγονός, όπως ο θάνατος, να αντιμετωπίζεται με πανηγυρικό τόνο. Για την Παναγία όμως το γεγονός της Κοιμήσεως είναι υπόθεση χαράς, είναι το αποκορύφωμα της δόξας της. Δίπλα στη μεγαλοσύνη της βάδιζε ο πόνος της θλιμμένης μητέρας.
Με την Κοίμησή της όμως έγινε η Κυρία, η Υψηλοτέρα των Ουρανών. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Παναγία αποτελεί υπέρ-χρονικό και α-χρονικό δημιούργημα. Βρίσκεται κυριολεκτικά «εκτός τόπου και χρόνου» υπό την έννοια ότι δεν συμβιβάζεται σε ενδοκοσμικούς πειρασμούς.
Μήπως όμως οι Έλληνες συμβιβάστηκαν ποτέ; Υπήρξε προσκλητήριο παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό, εθνικό που να μην δήλωσαν παρόντες ή μήπως η καθημερινότητά τους δεν είναι ένας συνεχής αγώνας;
Η υπέρμαχος Στρατηγός Παναγία, η βαστάζουσα τον βαστάζοντα Θεό, της οποίας την Κοίμηση-Νίκη γιορτάζουμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο, ας αποτελέσει παράδειγμα ώστε να βλέπουμε την ουσία και όχι το περιτύλιγμα της ζωής.

Το ιστορικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Για την Εκκλησία μας η Θεοτόκος είναι «του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις». Βοήθησε στη σάρκωση του Χριστού, εξυπηρέτησε την παγκόσμια σωτηρία γιατί μ' αυτήν πραγματοποιήθηκε η προαιώνια απόφαση του Θεού: η σάρκωση του Λόγου και η δική μας σωτηρία(Ιω. Δαμασκηνός).
Από τις Θεομητορικές εορτές ξεχωρίζει η εορτή της Κοιμήσεως (15 Αυγούστου). Με αυτήν η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Όπως λέει το κοντάκιο της εορτής, «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε (τη Θεοτόκο), ως γαρ ζωής μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον». Ο Κύριος δηλαδή που είναι η πηγή της αληθινής ζωής, πήρε την ανθρώπινη σάρκα στην κοιλιά της Θεοτόκου και γεννήθηκε από αυτήν. Έτσι έκαμε την Παναγία Μητέρα του, μητέρα της ζωής, πηγή της ζωής.
Αφού ο Κύριος με το σταυρικό του θάνατο πάτησε και κατάργησε το θάνατο, ήταν φυσικό να ανεβάσει στους ουρανούς τη Μητέρα του και να της χαρίσει τη δόξα της αιωνιότητας. Όπως λένε τα τροπάρια της Κοιμήσεως, ο θάνατός της προμνηστεύεται τη ζωή. Αυτή που γέννησε τη ζωή, έχει μεταβεί στη ζωή. Έτσι ο θάνατός της ονομάζεται «αθάνατος Κοίμησις». Και όλα αυτά γιατί η Παναγία πρώτη μεταξύ των ανθρωπίνων πλασμάτων πραγματοποίησε τη θεοποίηση του ανθρώπου, που είναι η συνέπεια της σάρκωσης. Όπως ακριβώς το είπαν οι Πατέρες «Ο Θεός ενηθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». «Άνθρωπος γίνεται Θεός ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠ 30, 119. Δοξαστικό αίνων, 25 Μαρτίου). Αυτήν τη θεοποίηση έδειξε η Θεοτόκος, γιατί, όπως λέει ο ιερός Καβάσιλας, φανέρωσε τον άνθρωπο όπως ήταν στην αρχή στον Παράδεισο, και όπως έπρεπε στη συνέχεια να γίνει. Με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει. Ωραία παρατηρήθηκε, «αυτή είναι δόξα μεγαλύτερη από όλαις τις δόξαις, οπού έλαβε η Θεοτόκος, να αναστηθεί πρωτύτερα από τον καιρό της αφθαρσίας, να δοξασθή προτού να γίνει η κρίσις και η εξέτασις, να λάβη την ανταπόδοσιν προτού να έλθη η ημέρα της ανταποδόσεως, να τιμηθή τέλος πάντων με προνόμια, όμοια με εκείνα του υιού της» (Νικήφόρος Θεοτόκης). Εκείνο δηλαδή που θα απολαύσουν οι πιστοί μετά τη δεύτερη έλευση του Κυρίου και γενική κρίση, προαπολαμβάνει κατεξοχήν η Μητέρα του Θεού. Έτσι εξηγείται γιατί η εορτή της Κοιμήσεως είναι στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, ένα δεύτερο Πάσχα. Της «άλλης βιοτής της αιωνίου, την απαρχήν» που εορτάζουμε το Πάσχα, ο πρώτος καρπός είναι η δόξα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν έχουμε πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γιʼ αυτή μαθαίνουμε από την «Απόκρυφον διήγησιν του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρίας», από το σύγγραμμα «Περί θείων ονομάτων» του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, από τα «Εγκώμια εις την Κοίμησιν» Πατέρων της Εκκλησίας όπως των αγίων Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα τροπάρια που ψάλλει η Εκκλησία μας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας μας γιʼ αυτό το Θεομητορικό γεγονός. Ένα κομμάτι της παράδοσης είναι άλλωστε και η ορθόδοξη εικονογραφία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάς δίνουν τα παραπάνω κείμενα, η Θεοτόκος ειδοποιήθηκε από άγγελο του Θεού για τον επικείμενο θάνατό της. Αφού στη συνέχεια ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, κατέβηκε στο σπίτι της. Εκεί γνωστοποίησε στους γνωστούς της την αναχώρησή της απʼ αυτόν τον κόσμο και ετοίμασε τα της ταφής της. Γύρω από την κλίνη της Θεοτόκου συγκεντώθηκαν όλοι οι απόστολοι, εκτός από το Θωμά. Δύναμη του Αγίου Πνεύματος με σχήμα νεφέλης τους άρπαξε από τα διάφορα μέρη της οικουμένης, όπου κήρυσσαν και τους συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα. «Το δε θεοδόχον αυτής σώμα μετά αγγελικής και αποστολικής υμνωδίας εκκομισθέν και κηδευθέν, εν σορώ τη εν Γεσθημανή κατετέθη, εν ω τόπω επί τρεις ημέρας η των αγγέλων χοροστασία και υμνωδία διέμεινεν άπαυστος. Μετά δε την τρίτην ημέραν της αγγελικής υμνωδίας παυσαμένης, παρόντες οι απόστολοι, ενός αυτοίς απολειφθέντος (του Θωμά που έλειπε) και μετά την τρίτην ελθόντος και το θεοδόχον σώμα προσκυνήσαι βουληθέντος, ήνοιξαν την σορόν. Και το μεν σώμα αυτής το πανύμνητον ουδαμώς ευρείν ηδυνήθησαν, μόνα δε αυτής τα εντάφια κείμενα ευρόντες και της εξ αυτών αφάτου ευωδίας εμφορηθέντες (= γέμισαν από την ανείπωτη ευωδία που έβγαζαν) ησφάλισαν την σορόν». (Ιωάννου Δαμασκηνού, Βʼ Εγκώμιον εις την πάνσεπτον Κοίμησιν της Θεομήτορος, 18). Ο Υιός της που είχε σαρκωθεί από αυτήν, είχε δεχτεί στους ουρανού το άχραντο σώμα της και την αγία της ψυχή. Την ευσεβή αυτή παράδοση της Εκκλησίας μας συνοψίζει άριστα το εξαποστειλάριο της εορτής της Κοιμήσεως, «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

Περιγραφή της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Η αγία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. Δύο όμως πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστός και η Παναγία. Ο Ιησούς με το ηγεμονικό του παράστημα που κρατεί την ψυχή της Παναγίας, βρέφος φασκιωμένο, και το λιπόσαρκο σκήνωμα της Παναγίας.
«Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικό κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα, όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστά στερεωμένο σε ένα απλό κηροπήγιο καίει ένα χοντρό κερί. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι και στη μέση ακριβώς στέκει ο Χριστός με το σώμα σε περίεργη στροφή προς τα δεξιά, προς την κεφαλή της Μητέρας του. Στα χέρια του απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατεί την ψυχή της, που έχει τη μορφή φασκιωμένου μωρού με τα χέρια σταυρωμένα. Τον τριγυρίζει δόξα. Μέσα σʼ αυτήν είναι ζωγραφισμένοι στην κορυφή ένα εξαπτέρυγο και σε μονοχρωμία τέσσερις άγγελοι που πλαισιώνουν το Χριστό με χειρονομίες και έκφραση λύπης στα πρόσωπά τους... Πάνω ακριβώς από το Χριστό στην κορυφή του τόξου της εικόνας έχουν ανοίξει οι πύλες του ουρανού και φαίνονται δύο άγγελοι, πάλι σε μονοχρωμία, να σκύβουν με σκεπασμένα χέρια για να πάρουν με τη σειρά τους την ψυχή. Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι δώδεκα απόστολοι με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθειά λύπη. Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλή της Παναγίας και ο Παύλος σκύβει στα πόδια της. Πιο πίσω είναι τρεις ιεράρχες με ανοιχτά βιβλία και στα αριστερά, στο βάθος, θρηνούν τρεις γυναίκες. Τη σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω από τις ομάδες των μαθητών, δύο συμβατικά αρχαιόπρεπα κτήρια. Ανάμεσα σʼ αυτά διαβάζεται η επιγραφή Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ Θ(ΕΟ)ΤΟΚΟΥ» (Α. Καρακατσάνη). Οι τέσσερις (εικονίζονται οι τρεις) ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην Κοίμηση, ήταν: ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος.
Σʼ όλα τα πρόσωπα διακρίνεται η θλίψη, ανάμικτη όμως με τη γλυκιά ελπίδα. Είναι η «χαρμολύπην», το «χαροποιόν πένθος», γνώρισμα των πιστών που ζουν με την προσμονή της ανάστασης. Τούτο βλέπουμε και στα τροπάρια της εορτής, που άλλοτε τονίζουν τον τρόμο και το δέος των αποστόλων, τους οποίους παρουσιάζουν να δακρύζουν και άλλοτε τονίζουν τη χαρά τους, που την εκδηλώνουν με ψαλμούς και ύμνους. Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα «Ότε η μετάστασις του αχράντου σου σκήνους ηυτρεπίζετο, τότε οι Απόστολοι περικυκλούντες την κλίνην τρόμω εώρων σε» (Στιχηρό ιδιόμελο όρθρου). «...Και το ζωαρχικόν και θεοδόχον σου σώμα κηδεύσαντες έχαιρον, πανύμνητε» (Δοξαστικό αποστίχων εσπερινού).
Σε μερικές εικόνες εικονίζονται στον ουρανό σύννεφα, που μετέφεραν τους αποστόλους στην Ιερουσαλήμ. Σε πολλές εικόνες της Κοίμησης ζωγραφίζεται και το επεισόδιο του αγγέλου και κόβει με το ξίφος του τα χέρια του Ιεφονία. (Πρόκειται για κείνον τον Εβραίο πο αποπειράθηκε να ρίξει στο έδαφος το λείψανο της Θεοτόκου).

Ένα εγκώμιο προς τη Θεοτόκο.
Από τα εγκώμια των Πατέρων της Εκκλησίας στην πάνσεπτη Κοίμηση της Θεοτόκου παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον Γ΄ εγκωμιαστικό λόγο του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού. Σʼ αυτό μάς καλεί ο ιερός Πατήρ να περιστοιχίσουμε το φέρετρο της Θεοτόκου, να την υμνήσουμε και να εκδημήσουμε νοερά μαζί της.
«Δεύτε, πάντες νοερώς εκδημούση συνεκδημήσωμεν. Δεύτε, πάντες καρδίας πόθω προς τον τάφο κατιούση συγκαταβώμεν. Περιστοιχίσωμεν το ιερώτατον κράβατον. Ύμνους ιερούς άσωμεν ωδε πως επιμελωδούντες, Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου. Χαίροις, η προωρισμένη μήτηρ του Θεού. Χαίροις, η προωρισμένη μήτηρ του Θεού. Χαίροις, η προεκλελεγμένη τη προ αιώνων βουλή του Θεού, γης θειότατον βλάστημα, πρυός θείου κατοικητήριον, Πνεύματος αγίου ιερώτατον άγαλμα, ύδατος ζώντος πηγή, παράδεισος του της ζωής ξύλου, θείου βοτρύος κλήμα έμψυχον νέκταρ και αμβροσίαν πηγάζοντος, ποταμός πλήρης των αρωμάτων του Πνεύματος, άρουρα (= γη) του θείου αστάχυος, ρόδον τη παρθενία φανότατον και πνέον τη ευωδία της χάριτος, κρίνον του βασιλικού αμφιάσματος, αμνάς η τεκούσα τον αμνόν του Θεού τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, το της σωτηρίας ημών εργαστήριον, αγγελικών υπερτέρα δυνάμεων, δούλη και μήτηρ Θεού» (Γʼ, 5).

Τι σημαίνει: Μαρία - Θεοτόκος - Παναγία
Ασφαλώς δεν είναι γνωστό το τι σημαίνει το όνομα Μαρία, και το οποίο είναι το καθ' αυτό όνομα που της δόθηκε αρχικά, και που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη και δεν της δόθηκε τυχαία.
«Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού. Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο. Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων. Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία εθεοποίησε την ανθρώπινη φύση και ανεβίβασε αυτή υπεράνω των ουρανίων δυνάμεων. Αυτά τα τρία περιέχει το όνομα Μαρία. Δόθηκε διότι έμελλε να υπηρετήσει το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας.
...» Το όνομα Μαρία παράγεται από το εβραϊκό Αϊός το οποίο δηλοί Κύριος και ερμηνεύεται Κυρία διότι, ως Μήτηρ Θεού κυριεύει και εξουσιάζει ουράνια και επίγεια κτίσματα. Έχει δε την κυριότητα της δυνάμεως επειδή το θεμέλιο της κυριότητος είναι η δύναμις».
(Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου, στην ερμηνεία της ενάτης ωδής της Παρθένου).
Θεοτόκος
Το καθ' εξοχήν θεολογικό όνομα της Μητέρας του Θεού είναι Θεοτόκος. Δι αυτό έγινε λόγος σ' όσα αναφέρθηκαν. Εδώ χρονολογικά πότε δόθηκε αυτό στη Μητέρα του φωτός.
«Θεοτόκον ωνόμασαν την Παρθένον Πατέρες προ της Γ' Οικουμενικής Συνόδου. Στη δε Σύνοδο αυτή εδιωρίσθη το πρώτον να καλείται Θεοτόκος η Παρθένος Μαρία. Ακόμη η Σύνοδος αύτη την γλυκυτάτην ταύτην της Παρθένου προσηγορίαν επικυρώσασα, ως όρον δογματικόν εις πάσαν την οικουμένην παρέδωσε. Πρώτος γαρ ο Ωριγένης Θεοτόκον την Παρθένον εκάλεσε... Ο δε Αλεξανδρείας Κύριλλος, γράφων προς Νεστόριον λέγει, ότι και ο Μέγας Αθανάσιος Θεοτόκον αυτήν και ωνόμασε και ωμολόγει». (Πηδάλιον Εκκλησίας σ. 168)
Παναγία
Το προσφιλέστατο όνομα της Παναχράντου Δέσποινας είναι χωρίς άλλο το «ΠΑΝΑΓΙΑ». Πότε ιστορικά έλαβε αυτή την προσωνιμία η Παρθένος;
«Αποδίδεται εις την Θεοτόκον και σταθεροποιείται δι ατυήν η προσωνυμία «Παναγία». Ταύτην γνωρίζει ως επικρατούσαν πλέον κατά τον Ε' αιώνα ο Βασίλειος Σελευκείας (P.G. 85 425). Βραδύτερον κατά τον Ζ' αιώνα, ο Ανδρέας Κρήτης αποκαλεί επιμόνως την Άχραντον «αγιωτέραν των αγίων» (P.G. 97 2108).
Το όνομα πλέον Παναγία υπερίσχυσε, ταυτίστηκε με την ιερά μορφή και προσωπικότητά της. Το πόσο έχει το όνομα Παναγία επικρατήσει στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, φαίνεται κυρίως στις δυσκολίες της ζωής, και μάλιστα σε ξαφνικούς κινδύνους, όπου αυθόρμητα προέρχεται εκ των έσωθεν το όνομα «Παναγία μου». Σ' αυτές τις περιπτώσεις ούτε μάνα μου, ούτε, ούτε, όλα τότε δεν μετρούν υποχωρούν. Πώς συμβαίνει αυτό σε μικρούς και μεγάλους; Μήπως οι πολέμιοι οι ολιγόπιστοι οι είρωνες της πίστεως μπορούν να μάς πουν πώς το όνομα της Παναγίας στις φουρτούνες της ζωής σε πολλούς ανθρώπους εκτοπίζει κάθε άλλο προσφιλές όνομα; Ασφαλώς η Παναγία δεν επέβαλε να την επικαλούνται, αυτό είναι θέμα επιλογής και αυθορμήτου ψυχικής ανάγκης των πιστών, που το αλάνθαστο ψυχικό τους κριτήριο, τους πληροφορεί, ότι απ' Εκείνη, θα έλθει η δύναμη η βοήθεια. Αλλά γιατί; Διότι έχει όλη τη Χάρη του Θεού για παροχή βοηθείας σε ώρες κινδύνου που άλλες δυνάμεις, πρόσωπα, δεν δύναται να προσφέρουν. Διάχυτο πλέον τούτο ότι η θεία δύναμις παρέχεται μέσω της Παναγίας. Βέβαια, το πότε κανείς λαμβάνει και σ' αυτές τις ώρες του κινδύνου είναι αστάθμητο. Έγινε λόγος γι' αυτό.

Οι επωνυμίες προς τη Θεοτόκο προέρχονται από διάφορες αιτίες:
α) Από τον εικονογραφικό τύπο παραστάσεως της Παναγίας: Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Γαλατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα κ.α.
β) από ιδιότητες της Παναγίας: Ελεούσα, Κυρία, Μεγαλόχαρη, Σωτήρα, Βοήθεια, Οδηγήτρια, Φανερωμένη κ.α.
γ) από την παλαιότητα της εικόνας της: Μαυριώτισσα, Μαχαιρωμένη, Γερόντισσα κ.α.
δ) από τον τρόπο εύρεσης της εικόνας της ή από θαύμα της: Θεοσκέπαστη, Σπηλαιώτισσα, Τρυπητή, Πλατανιώτισσα, Πορταϊτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Φιδού κ.α.
ε) από τον τόπο προέλευσης της εικόνας της:
Σουμελά, Αθηνιώτισσα, Πολίτισσα, Χρυσοκαστριώτισσα κ.α.
στ) από ιδιάζοντα χαρίσματά της: Αμπελακιώτισσα, Δαμάσια, Παλατιανή, Ολυμπιώτισσα, Υψηλή κ.α.
ζ) από τον κτήτορα του ναού της: Λυκοδήμου, Καλιγού, Περλιγού, Στεφάνα κ.α.
η) από το χρόνο του εορτασμού της ή από την εποχή των αγροτικών εργασιών με τις οποίες συμπίπτει η εορτή της: Φλεβαριανή, Μεσπορίτισσα, Πολυσπορίτισσα, Ακαθή (εκ του Ακάθιστου Ύμνου) κ.α.

Πηγές
agios-dimitrios.blogspot.com
enoriaka.gr
arcadiavoice.gr

26 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολους και ολες που γιορταζουν χρονια πολλα σε ολους τους ελληνες η ΠΑΝΑΓΙΑ μας να βοηθησει την πατριδα μας και ολους τους ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας δούμε όμως ποια ήταν η μητέρα του Ιησού μέσα από τα χριστιανικά βιβλία, γιατί αν αναφέρω την ιουδαϊκή ιστορία με τον Ρωμαίο στρατιώτη σίγουρα οι χριστιανοί απολογητές θα πουν ότι χρησιμοποιούμε στοιχεία από το Ταλμούδ λες και η παλαιά διαθήκη δεν είναι το βιβλίο των Εβραίων !!Βέβαια οι χριστιανοί έχουν αφαιρέσει όλα τα "ενοχλητικά κείμενα του Ταλμούδ!!!!!Η Μαριάμ αναφέρεται λίγες φορές στην καινή διαθήκη και ποτέ ως θεά!!Λόγω της εγκυμοσύνης της και για να μην τιμωρηθεί από τον εβραϊκό νόμο, που ήταν αυστηρός σε τέτοια θέματα(θάνατος με λιθοβολισμό) οι γονείς της έδωσαν τον γέροντα Ιωσήφ σύζυγο, με τον οποίο έκανε τέσσερα παιδιά!!Ποτέ και σε κανένα σημείο της καινής ο Ιησούς δεν προτρέπει τους πιστούς να λατρεψουν ως θεά την μητέρα του!!Αυτό είναι έργο των ρασοφόρων στην προσπάθειά τους να βρουν μια χριστιανική θεότητα!!Οι Νεοέλληνες με την βοήθεια του ανθελληνικού Κράτους που θέλει πιστούς πρόβατα έφτασαν στο σημείο να κάνουν την Μαριάμ ....στρατηλάτη και ηγέτιδα της πατρίδας μας!!Δηλαδή όλοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και πολέμησαν για την Ελλάδα δεν θα έκαναν τίποτα χωρίς τη βοήθεια της Μαριάμ!!Ερωτώ όλους αυτούς τους εφιάλτες του Ελληνισμού γνώριζε η Μαριάμ Ελληνικά???, ήξερε κατά που πέφτει η Ελλάδα???, μπορεί μια θεά να έχει εθνικές προτιμήσεις???Άθλιοι σας βολεύει το σκοτάδι και το συντηρείται 1650 χρόνια τώρα, μα ήρθε πλέον η ώρα του οι Έλληνες θα δουν το αληθινό φως!!Με οδηγό την Γνώση που μας άφησαν οι πρόγονοί μας θ' αφήσουμε όλους αυτούς στον Μεσαίωνα, τραβώντας στον μοναδικό δρόμο σωτηρίας της πατρίδας μας, στον Επανελληνισμό της, και στην Επανελλήνιση των Ελλήνων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ, ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. ΓΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΩΡΑ. ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. h panagia na sas fotisei athlioi. Thn mera ths vrikate na vrisete. Den peirazei mathame tosa xronia kai antexoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ego den ida kanenan na brizei edo!!! kai sto finale finale enoite oti einai ebraia opos kai o hsoys..eksou kai ta onomata! alla na perimeneis ygeia kai dynami stis dyskoles ores apo mia ebraia poy den exei idea ti einai kai pou einai h ellada! e afto pia....ante bre kai i panagia mazi sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ TOY 2:55 μ.μ. ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ? ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η "ΠΑΝΑΓΙΑ" ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΟΘΕΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!!!!

    Υ.Γ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΚΑΤΙ???
    ΕΚΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ!!
    ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποντικε. Με λύπη μου βλεπω οτι ενέκρινες το σχολιο του σιχαμενου 2.55 αλλόθρησκου και το ανήρτησες σε περίοπτη θέση. Ειναι το πλεον βλασφημο κειμενο που εχς διαβασει. Μπηκα στον κοπο να σου το πω, γιατι πριν λιγο και ρο ειχες κατεβασει μια αναρτηση με σχόλια για τον τύπο με την παιδικη πορνογραφία, αλλα απάντηση δεν πήρα.
    το σχόλιο μου δεν ήταν ούτε υβριστικό ούτε ειχε χαρακτηρισμούς, αλλα δεν ανήρτησες.
    Λυπάμαι για τον 2.55 αλλα παράλληλα καταλαβαίνω για ποιόν λόγο μας εφτασαν εδώ ως εθνος τα 'τσακάλια'. Γιατι βρήκαν σύμμαχους από 'μέσα'.
    ΛΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ολοι οι κομπλεξικοι αθεοι αριστεροι εδω μαζευτικαν..Ο καθενας πιστευει οτι θελει.κανεις ομως δεν εχει το δικαιωμα να προσβαλει τα πιστευω του αλλου 9.28.Το σφυροδρεπανο σου και σε αλλη παραλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 15 Αυγούστου 2011 9:47 μ.μ. Πόσο δίκιο έχεις!!!!
    Δηλαδή δεν σας πειράζει να προσκυνάτε και να λατρεύετε εβραϊκές θεότητες σας πειράζει να σας το λένε!!
    Ε να φύγετε από εδώ να πάτε αλλού. Εκεί που είναι οι άγιοι τόποι σας, να είστε και κοντά στα Αγια εδάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και οι αλλόθρησκοι φίλε μου έχουν δικαιώματα. Η αγκαλιά της Παναγίας είναι για όλους. Ας βρίζουν (με την έννοια των Αρχαίων) και ας μην σέβονται τίποτα. Είναι οι σύγχρονοι εφιάλτες (ιδιο DNA) που προκειμένου να στηρίξουν την ειδωλολατρεία κυνηγούν την εκκλησία. Μεταλλάσονται σε Σκοπιανούς, Φιλότουρκους κ.α. Ας κοιτάξουν τα του οίκου τους που δεν ξέρει η εριστερά τι ποιεί η δεξιά, ας μαζευτούν και ας αποφασίσουν. Είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι όμως δικαίωμά τους να χλευάζουν την θρησκεία των άλλων. Κι εμένα με αρέσει η Αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφία τους, Ο σεβασμός. Δεν μ αρέσει η θρησκεία. Μ αρέσει ο Χριστιανισμός. Ο Ιησούς, Η Παναγία. Και μην το παίζουν Ελληνάρες τα παιδιά του Σχίζα και του Ολύμπιου. Είναι λιγότερο από τον καθένα.
    Θα καταλάβουν όμως την Αλήθεια. Θα βγούν από το μαντρί του δήθεν "Αρχαιοελληνισμού". Που αλήθεια τι πρεσβεύει σήμερα?
    Ας κατασταλλάξουν τι θέλουν. Αν δεν μπορούν ας ρωτήσουν την Πυθία, και αν έχει καλό χόρτο ίσως τους βοηθήσει.
    Αλλιώς η Αγκαλιά της Παναγίας θα τους δεχτεί.
    Αλλωστε είναι τόσοι λίγοι. Θα χωρέσουν.
    Και κάτι άλλο. Η θρησκεία δεν έχει όρια. όπως και ο ανθρώπινος νους. Δεν έχει σύνορα. Είναι ανοικτή
    Και μια ερώτηση. Ποιά η θέση των 12θειστών σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας? Τόσες γιορτές κάνουν. Δεν συζητήσαν γι' αυτό? Τι προτείνουν για να σωθεί η Ελλάδα? Γιατί δεν άκουσα τις θέσεις τους. Μόνο φαρμάκι για την Εκκλησία.
    Μάγκες δεν είναι ο Χριστός και η Παναγία οι εχθροί σας. Το έχετε καταλάβει? Βγάλτε τις παρωπίδες "παιδία του δευκαλίωνα και του σχιζα" και δείτε τον 21ο αιώνα. Ο τσομπάνης σας δεν κρατάει γερή μαγγούρα.
    Είστε φανατικά πρόβατα κάποιων αλλόθρησκων που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΕΧΕΙ ΠΑΨΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΡΩΜΙΟΣ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ…ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΕΡΙΑ ΦΙΛΟΥΣΕ!!!
    ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
    ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ.
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΕΥΜΕΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άλλο Έλληνας και άλλο χριστιανός
    Διαλέξτε και αποφασίστε, αλλά μην μπερδεύετε ανομία πράγματα
    Δεν γίνετε να είσαι Έλληνας και να έχεις γενάρχη τον Αβραάμ και όχι τον Έλλην!!!
    Στο κάτω κάτω άμα διαβάστε της γραφές φαίνεται καθαρά ότι είναι κάτι που αφορά τους εβραίους και την σωτήρια τους…ψάξτε να δείτε πως μας έκαναν χριστιανούς.. τους προγονούς μας δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 9:44 π.μ. Εχθές είδα πολλές θυσίες, πρόσφορες και παρακάλια για να κερδίσουν την εύνοια την μυριαμ!!! αρα και εσείς το ίδιο είστε!!!

    Ένας άθεος θεοσεβούμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τον 4:11 (16-8)
    Ο κουμουνισμός σαν ιδεολογία (όχι κόμμα) είναι πολύ πιο κοντά στη διδασκαλία του Χριστού (όχι την διαστρέβλωση από την εκκλησία) από τον φασισμό του οποίου είσαι μάλλον οπαδός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ναι 4.11 οτι πεις...Οταν σφαζατε στον εμφυλιο με κονσερβες και τσεκουρια η ιδεολογια σας ηταν ιδια με του χριστου....ρε πας καλα?οι χειροτεροι φασιστες ειστε οι κομμουνιστες-προπαγανδιστες..Αντε πηγαινε καπνισε κανα τσιγαρλικι να συνελθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 11.12 kai ellinas eimai kai xristianos. Xristianos giati pisteuo ston theo mou. Kai ellinas giati kai ypiretisa thn patrida, kai megalosa edo kai panepistimio evgala sthn Ellada mou, kai forous plirono, kai to onoma ths stirizo pantou.. Poios eisai esi pou tha krineis poios einai ellinas kai poios oxi. Kane kapoia thysia ston theo sou. Apomeinari ton eidololatron eisai. kai otan deis poia einai h ellinikh psixi tha to vouloseis mazi me to sinafi sou. Papades ksero pou polemisan. Ierofantes den ksero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 9.44 Afou eides tis thisies pes mas kai mas. Posa paidakia sfaktikan giati htan anaphra? Thisies kanate eseis. Emeis kanoume tamata, proseyxomaste. Nai parakalia sthn platitera ton ouranon. Enoxkeise? kleise thn TV kai vges kai pes tou Dia na mas katakeraynosei. PLAKA EXEIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΝΤΕ ΦΙΛΙΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι ρε.. μας αρεσει να φιλαμε εικονες γιατι ετσι περνουμε την χαρη τους.. τραβας κανα ζορι αθεε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 4:54 μ.μ. Είσαι βλάκας??? Χεσ...ο έχω το θεώ τον εβραίων και των ελλήνων δεν έχω ανάγκη να πιστεύω σε παραμύθια από οπού και αν προέρχονται
    εσυ να δεις τι PLAKA EXEIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. «Όταν ένα άτομο πάσχει από μία πλάνη, αυτό λέγεται τρέλα... Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία πλάνη, αυτό λέγεται θρησκεία»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει εκεί που θέλει μετά την ερευνά του και σύμφωνα με την νόηση του, η εκεί που του έμαθαν από μικρό
    Σε κάθε περίπτωση όμως οφειλή να έχει διάβαση τα βιβλία της πίστης του
    Εγώ πάντα ήμουν υπέρμαχη Ιησού…ώσπου διάβασα της γραφές …διαβάστε την παλαιά και καινή διαθήκη και αν σας αρέσουν αυτά που γράφει…ε τότε ο.κ. αλλά διαβάστε πρώτα να ξέρετε που πιστεύετε..

    Υ.Γ. ίδιος για εμάς της γυναίκες είναι ανεπίτρεπτο να πιστεύουμε σε μια μισογύνηκη
    Θρησκεία….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.