Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τα αποκαλυπτήρια της «Κοντράλτο» του Γ. Μπαρδάκα (video)

Για μία εβδομάδα, κάτοικοι και επισκέπτες της Φλώρινας, θα μπορούν να θαυμάζουν από κοντά την «Κοντράλτο», την αρκούδα με το κοντραμπάσο, που βρίσκεται εντός του ποταμού Σακουλέβα, στο χώρο μπροστά από την Μητρόπολη.
Πρόκειται για έργο του Γιώργου Μπαρδάκα, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο εργαστήριο γλυπτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «αναζήτησα και συγκέντρωσα τα κομμάτια μου και μέσα από την αρκούδα ανασύνθεσα εντέλει το είναι μου. Η αρκούδα έχει δύναμη, μέγεθος και κάποιο χρονικό διάστημα υπαναχωρεί σε νάρκη. Η αρκούδα χωρίς αφεντικό παίζει το δικό της κοντραμπάσο. Με τον τρόπο αυτό επιβιώνει σε μια στείρα πολιτεία και επιχειρεί να προσαρμοστεί σε νέους χώρους και χρόνους. Για να ανακαλύψει κάποιος το κλειδί της εσωτερικής ύπαρξής του, του βαθύτερου είναι του, ένας τρόπος υπάρχει: ο δρόμος των σκιών, όπου ο θεατής δεν μπορεί να διακρίνει την δική του σκιά».
Οι διαστάσεις του έργου είναι: 3,10m. x 1,90m. x 5,15m.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων 2.310kg παλιοσίδερα (scrap), λαμαρίνες, ράβδοι στρόγγυλοι, ελάσματα, μπίλιες ρουλεμάν, συρματόσχοινα, σφικτήρες χαλκού, μαγνήτες, μεντεσέδες πόρτας, γωνίες, τετράγωνοι δοκοί κ.ά.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας και θα παραμείνει στο χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.
Από ‘κει και πέρα θα πρέπει η δημοτική αρχή να το αξιοποιήσει. Ήδη, ακούγονται πολλές προτάσεις για αγορά του και τοποθέτηση σε περίοπτη θέση, όπως π.χ. η είσοδος της πόλης. Πρόταση δική μας να τοποθετηθεί συμβολικά στην είσοδο του ζωολογικού κήπου, όταν με το καλό ανοίξει και πάλι, για να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.




7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στο παλικαρι! Καλλιτεχνική έμπνευση χωρίς δημοσιοσχετιστικες υστεροβουλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στον καλλιτέχνη και στην Σχολή ΤΕΕΤ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, που με ελάχιστους πόρους, κατακερματισμό των δραστηριοτήτων της κάνει έργο στο αντικείμενό της εξαιρετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλος αερας στην Φλωρινα με το εργο στον Σακουλεβα!ισως ο Δημος θα επρεπε να αγορασει το εργο και να μεινει για παντα εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να το αγορασει,,,γιατι οχι,,,,,οχι εκει ωμως,,,,γιατι με μια καλη βροχη,,,,θα βρεθει στα σφαγεια,,,τακαρος,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια Γιώργο. Το πες και το έκανες στ, αλήθεια. Εύχομαι και εις ανώτερα Καλή τυχη στη ζωή σου
    Αγνή Σιδηροπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια ΑΤΣΑΛΕΝΙΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.