Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

To Εργατουπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι η 28η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 ανήκει στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ΣΣΕ, Δ.Α, ή Νόμο).
Έτσι λοιπόν, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.
Σε ό, τι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό και τους ημερομίσθιους και λαμβάνοντας υπόψη αν θα απασχοληθούν ή όχι κατά την ημέρα αυτή.

Έτσι ισχύουν τα εξής:
• Περίπτωση απασχόλησης-Εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό
1. Αν πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.
2. Αν πρόκειται για επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28ηΟκτωβρίου και εκτάκτως θα λειτουργήσει τότε οφείλεται αμοιβή (1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο αφού η αμοιβή της που αφορά εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό) και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.
Αν η επιχείρηση λειτουργήσει και οι μισθωτοί δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα στην εργασία τους, δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους.

• Περίπτωση απασχόλησης-Ημερομίσθιος
Στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο οφείλεται το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

• Περίπτωση μη απασχολήσεως
1. Εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό: Καταβάλλεται κανονικά ο συμφωνηθέν μισθός.
2. Ημερομίσθιος: Οφείλεται από τον εργοδότη το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

3 σχόλια:

 1. Σε πια χώρα ζείτε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ντροπή και αίσχος η εργασία την μέρα αυτή. Ουτε ιερό ούτε όσιο.. Εχει δίκιο και ο κάθε Αλβανός στην εθνότητα να μας ειρωνεύεται... εμάς τους δήθεν Ελλήνες

  Μήπως τελικά τα όσα τραβάμε ως χώρα είναι λιγοστά για την αφεντιά μας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν γίνονται εκλογές, τότε όσοι δημ. υπάλληλοι συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή, αμείβονται και μάλιστα πολύ καλά! Μεγάλη άσκοπη δαπάνη! Αν γίνονταν εκλογές λχ μια καθημερινή , τότε ίσως να ήταν όλα διαφορετικά! Ίσως! Όταν λοιπόν έχουμε εορταστικές εκδηλώσεις εθνικών εορτών, λχ 28η Οκτωβρίου και παρελάσεις, οι πλειοψηφία των εκπ/κών την ημέρα των παρελάσεων είναι <>, όμως οι καθ φυσικής αγωγής είναι παρόντες! Εργάζονται! Μήπως θα έπρεπε να δούμε και την ειδική έχτρα αμοιβή τους για αυτές τις συγκεκριμένες μέρες! Ίσως θε έπρεπε να δούμε πριν χρόνια! Μας διέφυγε!

  Πανίδης Θεόφιλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.