Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Εκδηλώσεις στο Αμύνταιο για τον παγκόσμιο μήνα μαστού

Ο μήνας Οκτώβρης είναι παγκόσμια αφιερωμένος στην υγεία του μαστού και συνοδεύεται από πλήθος εκδηλώσεων, με σκοπό την αφύπνιση των γυναικών για τη σπουδαιότητα της πρόληψης.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή» που είναι ο μοναδικός Σύλλογος Καρκινοπαθών στην Π.Ε. Φλώρινας, συμμετέχει ενεργά και πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, το 3ικαστικό εργαστήρι της σχολής καλών Τεχνών Φλώρινας και την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου, της ΔΗΚΕΑ και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τις παρακάτω δράσεις το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00μμ Παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο Αμυνταίου:
- Εγκαίνια έκθεσης των 20 καλλιτεχνών του 3εικαστικού εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με εκθέματα εμπνευσμένα από την νόσο (υπεύθυνος Κοντοσφύρης Χάρης)
- Περί Ανθρωπίνων – περφόρμανς του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου, ο οποίος με αφορμή την νόσο και τον δυνητικό ξεριζωμό/αποκοπή ενός σημείου του σώματος μας - στη προκειμένη περίπτωση τον μαστό της Γυναίκας- σχολιάζει και επεκτείνει αυτές τις συνθήκες και έννοιες με έναν πιο μεταφορικό τρόπο. Με ιδεολογικό πυρήνα, την καθολικότητα του ανθρώπου και τον ψυχισμό/ανάγκες/δικαιώματα του πέραν διακρίσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς και την υποστήριξη που οφείλουμε να παρέχουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον συνάνθρωπο μας. "Χορεύοντας" ανάμεσα σε όρια οροσηματικά και παράλληλα ασήμαντα, προσεγγίζοντας την βαθύτερη φύση του, τι εστι να είσαι άνθρωπος. Σχολιάζοντας ένα σημείο μα αγγίζοντας όλες τις πτυχές περί Ανθρωπίνων συνθηκών, εσωτερικών και εξωτερικών.
- Παρουσίαση της φωτογραφικής δράσης του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο προέβη σε φωτογραφική δράση κατά την οποία καταγράφηκαν γυμνόστηθοι άνθρωποι στην πλατεία Βικτωρίας.
- Τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου θα διανέμουν ΔΩΡΕΑΝ έντυπο ενημερωτικό υλικό, ροζ κορδελακια και κάρτες –ημερολόγιο με σύνθημα «Εσύ πότε έχεις ραντεβού με την πρόληψη»
- 20:30μμ θα πραγματοποιηθεί συμβολικός φωτισμός του σχολείου σε ροζ αποχρώσεις, στέλνοντας το πανανθρώπινο μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

21:00μμ Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου:
- Πραγματοποίηση συναυλίας. Η ερμηνεύτρια Ρινιώ Κουρδάκη και ο πιανίστας Μπιλιλής Θανάσης μέσα από το σπουδαίο έργο του Μάνου Χατζηδάκη στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και συμπαράστασης.
- Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί της περιοχής.

ΤΟ 3ΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο μαστός. Το στήθος της γυναίκας. Το σύμβολο της μητρότητας, της ανατροφής, της καρποφορίας, της θηλυκότητας, της στοργής και του ερωτισμού. Αδένες και μυς που μόνο στο σώμα μιας γυναίκας έχουν αξία, νόημα και μια βαρύτητα η οποία πιθανώς να βρίσκει μια αντιστοιχία στον φαλλό του αρσενικού.
Οι συμμετοχές των καλλιτεχνών στην εκδήλωση για τον Καρκίνο του μαστού, συγκροτούν ένα εικαστικό γεγονός, κατά το οποίο επιχειρούν να μιλήσουν και να σχολιάσουν από διαφορετικές σκοπιές, τη σχέση του «συμβόλου» του μαστού με την έννοια της γυναίκας και τις ποικίλες θέσεις, απαιτήσεις και προσδοκίες στις οποίες υποβλήθηκε, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.
Ο καρκίνος του μαστού οδηγεί τις περισσότερες φορές, στον ακρωτηριασμό του. Έναν πολύ βαρύτερο και τραγικότερο, πιθανά, ακρωτηριασμό σε σχέση με αυτόν του χεριού, ποδιού, κτλ. Κουβαλώντας τόσους δυνατούς συμβολισμούς όπως προαναφέρθηκε, ο μαστός, είναι επόμενο να επιφέρει αντίστοιχες στενάχωρες συνέπειες με την απώλεια του. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και η αντίθετη οπτική. Ίσως η αισθητική του να είναι υπερεκτιμημένη στην εποχή μας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την ισχύ ενός τέτοιου ισχυρισμού, αν συγκρίνουμε ιθαγενείς φυλές για παράδειγμα με τις δικές μας κοινωνίες και κοινωνικές συμβάσεις. Σε διαφορετικά μέρη στο κόσμο, ο μαστός αντιμετωπίζεται καθαρά και μόνο για τον πρακτικό θηλασμό ενός ή περισσότερων βρεφών. Η αποκοπή του ενός τμήματος του στήθους μιας γυναίκας δεν θα έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο για μια πιθανή κοινωνική και ψυχολογική υποβίβαση της. Ειδικά σε μια εποχή όπου, ακόμα και υπό υγιείς συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση, μεγέθυνσης ή μείωσης του όγκου των γαλακτοφόρων αδένων.
Σίγουρα είναι ένα πλήγμα, μα δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Σίγουρα ο μαστός εμπεριέχει διαχρονικούς και –ενδεχομένως- καθολικούς συμβολισμούς, μα η ζωή συνεχίζεται. Η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να επικρατήσει. Η δύναμη της προσαρμοστικότητας μας είναι ένα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου.
Οι συμμετέχοντες με έργα τους καλλιτέχνες:
Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης
Αθανασιάδου Ευαγγελία
Γαίτη Πηνελόπη
Γεώργαρου Ευπραξία
Γιοβάνογλου Αναστασία
Δημητρίου Δημήτρης
Διονυσοπούλου Γλύκα
Θεοφίλου Μαρί
Καβαρνός Στρατής
Καλομενίδου Χριστίνα
Καρούλια Κατερίνα
Κέκελη Θεοδοσία
Μαραντίδης Νίκος
Μαργαρίτης Χάρης
Μεκάση-Σουλιώτη Ελένη
Μπλιούμης Θανάσης
Μπογδάνου Όλγα
Μπουσδούκος Τάσος
Νικολακοπούλου Ιωάννα
Πανταζής Γιώργος
Περισοράτη Ευγενία
Πουλιάση Ειρήνη
Σαμαρά Άννα Μαρία
Σιατερλή Δήμητρα
Σκλιβανιώτης Δημήτρης
Τασούλα Μαρία
Τζάνη Χριστίνα
Τσαντίκη Νικολέτα
Τσιμπλάκη Μαριτάσα
Χριστοπούλου Μάγδα


Η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου στηρίζει για δεύτερη χρονιά την προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή» και με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Η ανταπόκριση του 3ικαστικού εργαστηρίου μας εξέπληξε για μια ακόμη φορά με την εικαστική αντιμετώπιση των συμβολισμών που απορρέουν από το γυναικείο στήθος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Κοντοσφυρη Χάρη για τον άψογο συντονισμό και τη διάθεση εξωστρέφειας που προσδίδει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Θα ήταν τέλος σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε στην τιμή που μας κάνουν η κ. Κουρδάκη Ρινιώ και ο πιανίστας κ. Μπιλιλής Θανάσης να παρουσιάσουν για το φιλόμουσο κοινό της περιοχής αγαπημένα κομμάτια του αξεπέραστου Μάνου Χατζηδάκι, οι οποίοι έχοντας μια σπουδαία διαδρομή στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι βέβαιο ότι θα μας συνεπάρουν σε ένα ονειρικό ταξίδι ευαισθησίας και συγκίνησης.
Δια το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Χατζής Περικλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.