Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ενημέρωση για την εθελοντική δράση «Let’s do it Greece» από τους Florinistas

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την Πανελλήνια εθελοντική δράση “Let’s Do It Greece”, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου 2013 και στην οποία θα συμμετέχουν οι Florinistas. Εκφράζουμε την επιθυμία να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας αυτή, όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς και σύλλογοι της περιοχή μας.
Η δράση “Let’s Do It Greece” βασίζεται στη δράση “Let's Do It World”, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία, λαμβάνοντας άμεσα διεθνείς διαστάσεις. Στόχος της είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του εθελοντισμού. Πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη συμμετέχουν, πλέον, κάθε χρόνο στην καμπάνια καθαρίζοντας τις πόλεις τους και τις εξοχές τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και του αστικού τους περιβάλλοντος.
Η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ) και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής “ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ”, ως μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις, πήραν την πρωτοβουλία και ήρθαν σε επαφή με τους διοργανωτές από την Εσθονία αποφασίζοντας να φέρουν την διεθνή καμπάνια και στην Ελλάδα. Δύο νέοι από την Αθήνα εκπροσώπησαν τη χώρα μας και έλαβαν ενεργό μέρος στο διεθνές συνέδριο εθελοντισμού του 2012 στην Εσθονία. Έτσι, φυτεύτηκε και στην Ελλάδα ο σπόρος του “Lets Do It World” με μήνυμα, "Πάμε να καθαρίσουμε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μέρα".
Ήταν ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος με τη συμβολή όλων κατάφερε να γίνει πραγματικότητα στις 29 Απριλίου 2012. Μέσα σε λίγους μήνες το μήνυμα του “Let's Do It Greece” κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες και φορείς να μιλούν και να οραματίζονται ένα καθαρότερο περιβάλλον. Αυτό που μετράει είναι η συνέχεια της προσπάθειας και η καθιέρωσή της.
Φέτος η δράση θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας. Βασικός σκοπός της καμπάνιας είναι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καθαρίσουν μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας.
Είναι ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος όμως με τη συμμετοχή όλων μπορεί να επιτευχθεί. Για το λόγο αυτό καλούνται εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, Δήμοι, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλοι φορείς να αναλάβουν όλοι μαζί δράση.
Ημερομηνία της κοινής δράσης έχει οριστεί η Κυριακή 14 Απριλίου 2013.

Στόχοι της δράσης
• Ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάγκης για πρόοδο και ποιότητα ζωής και του αισθήματος της ευθύνης του καθενός ως μέλος της κοινωνίας.
• Ενεργός συμβολή στη διάδοση του εθελοντισμού στην Ελλάδα και μετάδοση του μηνύματος της χαράς, της συμμετοχής σε δράσεις που ενώνουν και υπηρετούν το κοινό καλό και την πρόοδο.
• Δημιουργία δικτύου ενεργών πολιτών για τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
• “Κτίσιμο” συνεργασιών με περιβαλλοντικές Οργανώσεις, με την Εκπαιδευτική Κοινότητα και με φορείς που έχουν κοινό όραμα.
• Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προς την οργανωμένη συμμετοχή στη δράση “Let's Do It Greece 2013” με τη συμβολή οργανώσεων και εθελοντών του κάθε Δήμου.
• Εκπόνηση προγράμματος δράσεων διατήρησης του ενδιαφέροντος, που θα πλαισιώνουν την κεντρική δράση του “Let's Do It Greece”.
• Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υιοθεσιών τοποθεσιών από εθελοντικές οργανώσεις, σχολεία και λοιπούς φορείς.
• Προώθηση του μηνύματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων (μειώνω - επαναχρησιμοποιώ - ανακυκλώνω) με ταυτόχρονη ανάδειξη των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης.
• Ανάδειξη καλών πρακτικών για την επίτευξη των στόχων με ευρηματικότητα και πρωτοτυπία.
Ο κάθε φορέας ή /και εθελοντική οργάνωση που δηλώνουν συμμετοχή, μπορούν να οργανώσουν τη δική τους δράση και να συντονίζουν τους εθελοντές και τους φορείς που θα λάβουν μέρος στην περιοχή τους.
Στον ιστότοπο www.letsdoitgreece.org μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή.
Θα παρακαλούσαμε τα σχολεία του νομού μας να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή και να γίνει τις δύο τελευταίες ώρες της Παρασκευής 12-4-2013, όπως θα γίνει σε πολλά σχολεία της χώρας μας, ή την Κυριακή 14-4-2013 μαζί με όλους τους άλλους φορείς και συλλόγους, ώστε να υπάρξει μια μαζικότερη κινητοποίηση για τη δράση αυτή.
Η συγκεκριμένη δράση έχει ως σκοπό να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει το εθελοντικό και περιβαλλοντικό πνεύμα των μαθητών αλλά και των πολιτών γενικότερα και να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω προσπάθεια ανάλογων ενεργειών μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού αυτό το δύσκολο διάστημα που περνούμε ως άτομα αλλά και ως χώρα.
Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από φορείς και κάθε λογής συλλόγους του νομού μας.
Ο εθελοντισμός είναι έννοια υψίστης σημασίας και ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ο “σπόρος” της εθελοντικής προσφοράς αλλά και της αγάπης προς το τόσο ταλαιπωρημένο περιβάλλον μας θα είναι καλό να “φυτευτεί” στους μαθητές και στους πολίτες του νομού.

Μετά τιμής
Εθελοντική ομάδα Florinistas

Οι Διαχειριστές : Xατζηλάμπρου Γρηγόριος, Χρήστος Ζιώγας, Σαλιάκου Γεώργιος, Θωμάς Νόβας,Μίνα Ανδρίκου, Παπαδάκης Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.