Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Αναδασμός Μελίτης: μια ανεπανάληπτη ευκαιρία

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κος Γ. Δακής προέβη στην υπογραφή της σύμβασης για τον αναδασμό του αγροκτήματος Μελίτης. Έτσι, ένα έργο που είχε ξεκινήσει στο παρελθόν, αλλά που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δείχνει να μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης και με την ολοκλήρωση του, η τοπική κοινωνία θα εισπράξει τα οφέλη του αγροτικού αναδασμού. Δηλαδή:
• Μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς για τις ίδιες εργασίες θα απαιτούνται λιγότερα έξοδα και λιγότερος χρόνος.
• Εξάλειψη της μικρής ιδιοκτησίας και του πολυκερματισμού της αγροτικής γης που λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων.
• Μέσα από τα έργα εγγείων βελτιώσεων που συνοδεύουν του αναδασμούς, ανοίγεται ο δρόμος για πιο αποδοτικές καλλιέργειες.
Τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα για ουσιαστική βελτίωση της παραγωγικότητας, που τελικά θα οδηγήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Επιπλέον, μέσω του αναδασμού, έχουμε:
• Ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας της αγροτικής γης με την απονομή τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
• Αύξηση της εμπορικής αξίας των αγροτεμαχίων που θα προκύψουν και άρα αύξηση της περιουσίας των κτηματιών της περιοχής.
• Ισχυρό κίνητρο στους νέους της περιοχής για ενασχόληση με την γεωργία και παραμονή στον τόπο τους.
Στα παραπάνω πολύ σημαντικά οφέλη που αφορούν τους αναδασμούς γενικά, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στην ιστορική ευκαιρία που δίνεται στην Τ.Κ. Μελίτης, μέσω αυτού του αναδασμού, να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της.
Συγκεκριμένα: Παρουσιάζεται η ανεπανάληπτη ευκαιρία να συνδεθεί η Τ.Κ. Μελίτης με τις γειτονικές κοινότητες και ιδιαίτερα με την Τ.Κ. Μεσοχωρίου και Κέλλης με δρόμους (αρχικά χωματόδρομούς) που δεν θα έχουν στροφές και θα έχουν όσο φάρδος απαιτεί ένας σύγχρονός ασφαλής δρόμος. Μελλοντικά, και με την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, οι δρόμοι αυτοί μπορούν να ασφαλτοστρωθούν και να καταστήσουν τη Μελίτη, το δεύτερο αστικό κέντρο του Δήμου. Επιπλέον, σε περίπτωση βελτίωσης του δρόμου Κέλλης – Άρνισσας, η πρόσβαση για Θεσ/νικη θα μπορεί να γίνεται μέσω Κέλλης γρηγορότερα και φθηνότερα.
Η ευκαιρία αυτή, χωρίς μάλιστα κανένα κόστος, αφού στα πλαίσια του αναδασμού καινούριοι δρόμοι θα χαραχτούν ούτως ή άλλως, δεν θα ξαναπαρουσιαστεί. Ας ξεκινήσει λοιπόν ο αναδασμός Μελίτης με τη χάραξη των δρόμων σύνδεσης της Μελίτης με τις γειτονικές κοινότητες, και μελλοντικά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί ότι η μεγαλύτερη αξία του συγκεκριμένου αναδασμού θα είναι αυτοί οι δρόμοι.

Παπαδόπουλος Γ. Θεόδωρος
Οικονομολόγος

Παπούλιας Χρήστος
Μηχανικός, τ. πρόεδρος Κοιν. Μελίτης

Σημ. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, στα πλαίσια του αναδασμού της τότε κοινότητας Παπαγιάννη δεν αξιοποιήθηκε ανάλογη ευκαιρία που της δόθηκε, ως προς τη σύνδεση της με τη Φλώρινα. Αν είχε συμβεί, ο Παπαγιάννης θα γινόταν ουσιαστικά ένα προάστιο της πόλης και σήμερα πιθανότατα η εικόνα του θα ήταν εντελώς διαφορετική.

1 σχόλιο:

  1. ας τελειωσετε πρωτα τους δρομους σε αλλες περιοχες που εχει γινει αναδασμος (π.χ. τροπαιουχος) και δε μπορει ο κοσμος να παει στα κτηματα του λογο λασπης και δεν ριχνεται ουτε καν κροκαλα και μετα μιληστε για νεους δρομους αναδασμου και μαλιστα αλφατοστροτους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.