Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κίνδυνος ξηρασίας στο αγρόκτημα του πρώην δήμου Μελίτης

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κλιμακίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας και του Βουλευτή Θανάση Γερμανίδη στη Μελίτη την Κυριακή 7/4/2013, μεταξύ άλλων τέθηκε το σοβαρό ζήτημα που αφορά στην άρδευση 7.500 στρεμμάτων του αγροκτήματος της περιοχής.
Η ενημέρωση που είχαμε τόσο από τους κατοίκους της περιοχής όσο και από εκπροσώπους του Τ.Ο.Ε.Β. Μελίτης – Αχλάδας – Σκοπού - Νεοχωρακίου, αναφέρεται σε ζημία που υπέστη ο κεντρικός αγωγός προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του ορυχείου από την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. στη θέση Γιουρόυκι.
Παρόλο που από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα (Αυγ. 2012), είναι ενήμερος ο Δήμος Φλώρινας ως αρμόδιος φορέας, έχοντας την εποπτεία των Τ.Ο.Ε.Β, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η επανασύνδεση του αγωγού.
Οι φωτογραφίες του παρόντος δημοσιεύματος, έχουν ληφθεί σε επιτόπια αυτοψία που έγινε την Πέμπτη 10/4/2013 και δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία αποκατάστασης του αγωγού αλλά χρησιμοποιείται μέρος του αγωγού για την αποστράγγιση του ορυχείου.
Εκτιμούμε ότι η κωλυσιεργία αυτή του Δήμου, θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις που μπορεί να καταστούν επιζήμιες για το σύνολο των παραγωγών της περιοχής, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν απότιστες για μεγάλο διάστημα οι παραπάνω εκτάσεις.
Επειδή μέχρι σήμερα ακόμα και με το υπ’αριθ. 7608/13-3-2013 έγγραφο του Δήμου Φλώρινας προς τον ως άνω Τ.Ο.Ε.Β., δεν υπάρχει αξιόπιστη θέση για το τι θα γίνει, παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτηματικά, σε σχέση με το χειρισμό της όλης υπόθεσης όπως:
1. Πώς, πότε και από ποιον δόθηκε η άδεια, ώστε να γίνει η αφαίρεση του αγωγού στο συγκεκριμένο σημείο;
2. Με τι εγγυήσεις έγκαιρης και ορθής ολοκλήρωσης του έργου, έγινε η αδειοδότηση εκσκαφής του συγκεκριμένου αγωγού;
3. Υπάρχει σχετική τεχνική μελέτη αποκατάστασης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά της;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Δήμος Φλώρινας για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης του αγωγού;
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας θεωρεί ότι βασικός υπεύθυνος είναι ο Δήμος Φλώρινας στον οποίο και καταλογίζει σχετική αδιαφορία και ολιγωρία στο θέμα, διότι το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξει είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος.
Εκτιμούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του αρδευτικού αγωγού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή θα υποστεί άλλο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.