Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Εκθέσεις για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον Τουρκικό ζυγό, ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν στην πόλη της Φλώρινας, σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου 2013, δύο εκθέσεις.
Πρόκειται για δυο περιοδικές κινητές εκθέσεις του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την ένδοξη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, ενώ η έκθεση «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία», περιλαμβάνει περίπου 100 τίτλους βιβλίων που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα τελέσουν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου με το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, στις 7 σήμερα το απόγευμα, ενώ τα εκθέματα θα παραμείνουν στην αίθουσα πινακοθήκης του «Φ.Σ.Φ Αριστοτέλης» έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013.

11 σχόλια:

  1. Η γνώση και αποδοχή της αληθινής ιστορίας θα αποκαταστήσει τουλάχιστον την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και θα κάνει τους άλλους να τους αποδίδουν τον οφειλόμενο σεβασμό και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για εθνική ισοτιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαστρεβλώνουν συστηματικά την ιστορία, μπλέκοντας αλήθειες και ψέμματα σε ένα επικίνδυνο εθνικιστικό κοκτέιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΦΙΛΟΙ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Aπελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία"

    Απελευθέρωση σημαίνει απαλλαγή από εκείνο το καθεστώς που επέβαλαν ξένοι και που περιορίζει τις ελευθερίες των γηγενών στο δικαίωμα της έκφρασης, της αυτοδιοίκησης, της άσκησης των δικαιωμάτων τους πάνω στη γη τους.
    Με την αλλαγή του 1912 οι ελευθερίες μας, όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν, αλλά και περιορίστηκαν.

    Oi Μακεδόνες που εξοντώθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκπατρισμό αυτά τα 100 χρόνια, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που έπαθαν το ίδιο κατά τα 500 περίπου χρόνια τουρκικής κατοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το νέο καθεστώς η μητρική μας γλώσσα, όχι μόνο δεν αντικατέστησε την τουρκική των κατακτητών, αλλά και απαγορεύτηκε, καταδιώχθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε. Τα ήθη και έθιμά μας μπήκαν υπό κηδεμονία. Η καλλιέργεια της ντόπιας μακεδονικής κουλτούρας απαγορεύτηκε. Απαγορεύτηκε ακόμα και η χρήση τραγουδιών στους γάμους και τις γιορτές

    Χάρη στις νέες τεχνολογίες, και κυρίως το internet, η φωνή μας μπορεί να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας και του κόσμου ολόκληρου. Το ελάχιστο που μπορούμε και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια, την ιστορία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα πήρατε οι Ουρανιοτοξότες για να παριστάνετε τους Μακεδόνες; Πόσα θέλετε για να γίνετε Βούλγαροι ή Έλληνες;

      Διαγραφή
  6. Τον κακό σας τον καιρό λαμόγια που είστε Μακεδονες και έχετε και μητρική γλώσσα. Πολιτικο κατασκεύασμα του δικτατορα Τιτο είστε. Μεχρι τότε δηλώνατε Βούλγαροι και είσασταν συνεργάτες των Ναζί κάνοντας εγκλήματα εις βάρος των ελληνόψυχων. Και τα γατάκια μπορεί να γυρνάνε σε ένα ζαχαροπλαστείο αλλα δεν γίνονται ζαχαροπλάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα μεγάλο κύμα μεταναστών έφτασε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Κατά την άφιξη τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρισκόταν στη νήσο Ellis Island στη Νέα Υόρκη, οι μετανάστες δήλωσαν το ονοματεπώνυμό τους, τη χώρα προέλευσης, την ιδιαίτερη περιοχή από όπου κατάγονταν (περιφέρεια, πόλη, χωριόΕπιπλέον δήλωσαν και τα εθνικά τους (ethnic) φρονήματα.

      Όσον αφορά τα εθνικά φρονήματα, οι απαντήσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για μας, καθώς υπάρχει ιδιαίτερη καταγραφή όσων δήλωσαν εθνικότητα (ethnicity) Μακεδονική (Macedonian), διάφορη της βουλγαρικής (Bulgarian), της σερβικής (Servian) και βέβαια της ελληνικής (Greek).
      AYTA OTAN O TITOS EITANE 4XRONON

      Διαγραφή
  7. Θέλετε να δούμε πόσους εξόντωσαν οι δοσίλογοι και κομιτατζήδες πρόγονοι σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι κομιτατζήδες "Βούλγαροι" μισθοφόροι από την ευρύτερη Γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερα τη περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, αφού είδαν οτι οι συνεργασίες τους με τη Βουλγαρική Εξαρχία τους επέβαλε να αντιμετωπίσουν συν όλα τα άλλα (Αντάρτικα Ελληνικά Σώματα, και τους Αρβανίτες και τους Βλάχους )αλλά κυρίως τους Σλαβόφωνους- γρεκομάνους (Πατριαρχικοί) της περιοχής, άρχισαν να παίρνουν σκληρά μέτρα τιμωρώντας τους με το χειρότερο τρόπο και να τους εκδικούνται για τις Θρησκευτικές τους προτιμήσεις.
    Τη περίοδο της τριπλής κατοχής 1941 -1943 με την ανοχή των Γερμανών και κυρίως των Βουλγάρων, μέσα από τα Σώματα της Οχράνας ξανά ανέδειξαν το «καλύτερο» τους πρόσωπο ιδιαίτερα στους Γρεκομάνους της περιοχής μας. Δε θα μιλήσω για τη συμπεριφορά των κομιτατζήδων απέναντι στους Αρβανίτες και στους Βλάχους. Για δεύτερη φορά οι κομιτατζήδες των Βουλγαρικών ταγμάτων αντί να αναδείξουν τον ηγετικό τους ρόλο, προτίμησαν να εκδικηθούν εκείνους που τους ταπείνωσαν κατά τη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
    Η αυτοκριτική είναι δικιά τους. Σήμερα οι ίδιοι μιλάνε για καταπίεση και δικαιώματα.
    Τους δόθηκε δύο φορές η ευκαιρία να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της πολιτισμικής ταυτότητας τους, και τις δύο φορές μας έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.
    NO MERCY
    Καπετάνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξω οι ξένοι πράκτορες και ρουφιάνοι του Ουράνιου τόξου απο την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.