Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του εικαστικού Γιάννη Ζιώγα «Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80»

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στις 8:30 μμ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του εικαστικού Γιάννη Ζιώγα (Επίκουρος καθηγητής, ΠΔΜ), με τον τίτλο: Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80, από τις εκδόσεις Αιγόκερως, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας στο Νέο Πάρκο.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι: Δημήτρης Μπέσσας (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Ανδρέας Ανδρέου (Καθηγητής, ΠΔΜ), Ιφιγένεια Βαμβακίδου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΠΔΜ), Χάρης Κοντοσφύρης (Επίκουρος καθηγητής, ΠΔΜ), Εκτωρ Παπαδάκης (Επίκουρος καθηγητής, ΠΔΜ).

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής (με αντικείμενο τη Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Κατέχει Master of Fine Arts από το School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte). Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα εξής βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα και έχει συμμετάσχει στους συλλογικούς τόμους: Όψεις Λογοκρισίας και Παγκόσμια Τοπία.

Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 είναι ένα βιβλίο που καταγράφει μέσα από την προσέγγιση του ζωγράφου-συγγραφέα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Ο καλλιτέχνης είναι ένας στοχαστής, που μέσα από την προσέγγισή του, διαμορφώνει το έργο του, συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τοποθετεί την πρακτική του σε μια διαχρονική εξέλιξη. Πιστεύει πως η ίδρυση ενός πολιτιστικού θεσμού είναι ταυτόχρονα και ένα αιτούμενο που έχει σχέση με τις ανάγκες μιας κοινωνίας αλλά και μιας περιοχής.
Τα κείμενα παρατίθενται με την χρονολογική σειρά που γράφτηκαν και σχηματίζουν ένα ημερολόγιο που αναπτύσσεται από το 2006 ως το 2010 και καταγράφει τον τρόπο που ο ζωγράφος συναντά ιδέες, ανθρώπους, τόπους. Τα σκυλιά στο Μεσονήσι, οι éspaces quelconques, τα σύνορα, η ιστορία των εικόνων, ο εμφύλιος, η φύση, τα ΚΤΕΛ όλα αυτά έρχονται να σχηματίσουν ένα ενιαίο κόσμο που σχηματίζει την διαδοχή επεισοδίων του Ημερολόγιου ενός ΠΔ 407/80.
Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 είναι ένα road movie ιδεών. Οι φωτογραφίες και οι εικόνες του βιβλίου σχηματίζουν ένα κείμενο που παραθέτει χωρία που είναι βιωματικά, κείμενα καλλιτεχνικής εκφραστικής ανάγκης και τεκμηριωμένα δοκίμια. Φλώρινα, Αθήνα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη σχηματίζουν ένα ενιαίο τόπο που συνδέεται από την καλλιτεχνική πρακτική του ζωγράφου-συγγραφέα. Το βιβλίο διατηρεί την φόρμα του ημερολόγιου και αποκτά την εικόνα ενός ντοκουμέντου, ντοκουμέντου της πορείας ενός Έλληνα καλλιτέχνη την δεκαετία του 2000.

Το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 ο καλλιτέχνης το έχει αφιερώσει στον Νίκο Παλυβό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.