Με σύνθημα «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», πραγματοποιείται στις 7 και 8 Ιούλη, το21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Πρόκειται για ένα πανελλαδικό αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα που φέτος για τέταρτη φορά θα γίνει στο Νεστόριο της Καστοριάς.
Tο Διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης ώστε να γνωρίσουν την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη γνωριμία και τη διαμονή σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ στα πλαίσια του αστικού σχολείου και της αστικής εκπαίδευσης. Αυτή η γνωριμία, ωστόσο, υπερβαίνει μια απλή γνώση ιστορικών γεγονότων και προσώπων. Είναι πηγή έμπνευσης, πηγή άντλησης διαχρονικών διδαγμάτων, μελέτης των νομοτελειών της ταξικής πάλης. Μέσα από την επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα.
Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο για τα μέλη της ΚΝΕ
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στόχο κατασυκοφάντησης από τις κάθε λογής αντιδραστικές δυνάμεις της χώρας. Τα όσα γράφτηκαν και γράφονται από τους νικητές του 1949 επιβεβαιώνουν απόλυτα την ορθότητα και το βαθύτερο νόημα της φράσης του Λένιν ότι: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "αμερόληπτη" κοινωνική επιστήμη σε μια κοινωνία χτισμένη πάνω στην ταξική πάλη».
Αυτή η προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή όπλα της αστικής τάξης, προκειμένου να στείλει στο πυρ το εξώτερον την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και προπαντός την πολιτική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Προκειμένου να φρενάρει όσο γίνεται την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την κίνηση της Ιστορίας προς τα μπρος. Αλλωστε, η εποχή του ιμπεριαλισμού είναι εποχή της άκρατης αντίδρασης, της κρίσης και των πολέμων, αλλά και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Και το ξέρουν καλά οι κεφαλαιοκράτες.
Ετσι προσπάθησαν και προσπαθούν να μπολιάσουν τις λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις με τον αντικομμουνισμό και να σβήσουν από τις μνήμες τα ιδανικά και τις αξίες της πάλης για «να έρθει ανάποδα ο ντουνιάς», για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Επιδιώκουν να τσακίσουν κάθε ιδέα και δράση για την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας προκειμένου να κρατούν τις λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία, χειραγωγημένες στην αστική ιδεολογία και πολιτική, στη διαχείριση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης και της κρίσης του. Υποταγμένες και συμφιλιωμένες με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να τσακίσουν στις συνειδήσεις την ένοπλη πάλη, η οποία αποτελεί μέρος της εξέλιξης της ταξικής πάλης, με δεδομένο ότι η αντιδραστική εκμεταλλευτική τάξη που είναι στην εξουσία οδηγεί σε ένοπλη βία κατά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, καλεί σε εξωτερική επέμβαση, προκειμένου να τη διατηρήσει.
Οι εκμεταλλευτές, οι παρατρεχάμενοι και οι καλοπληρωμένες πένες τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι ενώσεις τους χτυπούν την Ιστορία και την ιδεολογία της ταξικής πάλης, επειδή ακριβώς ανησυχούν για το μέλλον της ταξικής κυριαρχίας τους.
Φοβούνται την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παίρνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να μην μπορέσει η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει την κοινωνική θέση και την ιστορική αποστολή της. Ο φόβος τους για το μέλλον είναι που στρέφει την ιδεολογική τους επίθεση κατά της νεολαίας. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν και τελικά να ελέγξουν, να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα, τις αγωνιστικές διαθέσεις της. Αξιοποιούν για αυτό κάθε ρεφορμιστική και οπορτουνιστική δύναμη, τον εθνικισμό, την καλλιέργεια φόβου και αυταπατών.
Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο στα χέρια των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, για να αντιμετωπίσουν τη λαθολογία και τη συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο σε βάρος της Ιστορίας του Κόμματος, επικεντρώνοντας, όπως είναι φυσικό, στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και στους ηγέτες που συνδέθηκαν με αυτές, ιδιαίτερα στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ, που ταρακούνησε συθέμελα την αστική εξουσία.
Η δράση του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του. Το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση; Επέλεξε το δεύτερο δρόμο, όπως κάθε λαός που αρνείται να δεχτεί την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό. Δεν ταίριαζαν αυτά στους αγωνιστές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ που μόλις είχαν απελευθερώσει την Ελλάδα με το τουφέκι στο χέρι, που έσωσαν το λαό από την πείνα και την υποδούλωση. Θα είναι αιώνιο το αίσχος, η βρωμιά και η ατίμωση για την αστική τάξη και τους υποτακτικούς της, που σε κείνες τις κρίσιμες στιγμές παράτησε το λαό. Αλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συμμάχησαν με τον κατακτητή και άλλοι λούφαξαν. Οσοι βγάζουν άναρθρες κραυγές για τους εθνικιστές και ότι δήθεν πολέμησαν, προσπαθούν να ξεπλύνουν αυτή την αιώνια ντροπή.
Το δρόμο της αντίστασης, σε άλλες συνθήκες, επέλεξε το ΚΚΕ και στα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του ΔΣΕ. Στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στην παρανομία, στη νομιμότητα αργότερα και μέχρι σήμερα. Μπόρεσε να σταθεί όρθιο στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς και στο ίδιο το ΚΚΕ το 1989-1991. Ορθιο στέκεται και σήμερα παρά τον πολύμορφο πόλεμο και την πίεση για να προσαρμοστούμε στο σύστημα, να συμμετάσχει το Κόμμα σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, να κάνει υποχωρήσεις έξω και πέρα από τις επαναστατικές αρχές και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η πολιτική γραμμή, οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ αποτελούν και σήμερα την ελπίδα, τη μήτρα της αντίστασης και της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης. Αυτή είναι η προσφορά του ΚΚΕ σήμερα, έτσι διασφαλίζεται η αγωνιστική ιστορική συνέχεια, η αταλάντευτη προσήλωση στα δίκια του λαού και στην επαναστατική αποστολή του.
Στον ορεινό όγκο του Γράμμου
Το 21ο Διήμερο πραγματοποιείται στην περιοχή που έχει συνδεθεί με τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του ΚΚΕ και της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στο Γράμμο. Στον ορεινό όγκο του Γράμμου συνδυάζονται αρμονικά το μεγαλείο της φύσης, η ασύλληπτη ομορφιά των βουνών αυτών, με το μεγαλείο του ανθρώπου, την Ιστορία του ΔΣΕ. Ο ορεινός όγκος της βόρειας Πίνδου είναι ασύγκριτης ομορφιάς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η σπάνια αυτή ομορφιά φέρνει πάνω της τα «σημάδια» από την τρίχρονη εποποιία των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Η κορύφωση της δράσης του, που αγκάλιασε όλη την Ελλάδα και η τελική αναμέτρηση δόθηκαν σε αυτά τα μέρη. Κάθε κορφή, κάθε πέτρα και κάθε δέντρο του Γράμμου είναι ένα κομμάτι της χρυσής ιστορίας και του ηρωισμού του ΔΣΕ.
Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο. Το Νεστόριο βρίσκεται 25 χλμ δυτικά από την Καστοριά. Στο σημείο που βρίσκεται ο Αλιάκμονας διαμορφώνει μια κοιλάδα σπάνιας ομορφιάς. Το μέρος αυτό που σε μαγεύει με την ομορφιά του, είναι το ίδιο με αυτό που υπεράσπισαν σκληρά οι μαχητές του Γράμμου για 70 μέρες, όσο κράτησε η μεγάλη μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του '48. Στον τομέα Νεστορίου, ο κυβερνητικός στρατός συγκέντρωσε συνολική δύναμη πάνω από 55.000 φαντάρους ενώ οι μαχητές του ΔΣΕ δεν ξεπέρασαν τους 1.500. Το σχέδιο του αστικού στρατού προέβλεπε πως 2 μεραρχίες του, η μία από βορρά και η άλλη από το νότο, θα σχημάτιζαν λαβίδα κατά μήκος των συνόρων για να εγκλωβίσουν τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Οι επιτελείς του αστικού στρατού υπολόγιζαν πως σε μια εβδομάδα θα τα έχουν καταφέρει. Η αποφασιστική αντίσταση των μαχητών του ΔΣΕ στον τομέα Νεστορίου σμπαράλιασε τα σχέδιά τους. Στις 15 Ιούνη του '48 ο αστικός στρατός άρχισε να σφυροκοπά τις θέσεις του ΔΣΕ στον τομέα με μαζική χρήση πυροβόλων και αεροπορίας. Στις 16 χτυπά σε όλο το μήκος του μετώπου: Στη Φτεριά, στο Ακόντιο, στο Νικολέρι και σε άλλα σημεία. Στην Κοπάνκα τα βράχια έλιωσαν από τα περίπου 2.000 βλήματα που ρίχτηκαν εκεί, αλλά το ύψωμα κρατήθηκε από τον ΔΣΕ. Ο σχεδιασμός του αστικού στρατού προέβλεπε ότι από τις πρώτες μέρες θα είχε καταληφθεί όλη η περιοχή μέχρι την Αλεβίτσα. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά. Η 15η μεραρχία του αστικού στρατού αποσύρθηκε για επανεκπαίδευση, ενώ η 3η ορεινή ταξιαρχία της αποσύρθηκε ύστερα από σοβαρές απώλειες. Δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ο αντιστράτηγος Κιτριλάκης γράφει πως οι δυνάμεις του αστικού στρατού δεν είχαν προχωρήσει «ούτε κατά εν σχεδόν βήμα».
Οι πολιτικές εκδηλώσεις του Διημέρου
Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιούλη το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Βατοχώρι Φλώρινας. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση και αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα). Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) αναδείχτηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη. Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα του χωριού Βατοχώρι στο Βίτσι. Ηταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Μετά το Βατοχώρι, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης στο Νεστόριο.
Την Κυριακή 8 Ιούλη οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν από το Νεστόριο και θα μεταβούν στη Λυκόρραχη(Κεφαλοχώρι) της Κόνιτσας, εκεί όπου το 2006 το ΚΚΕ έστησε ένα μνημείο - σύμβολο για το μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ. Στη Λυκόρραχη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Από τη νέα Λυκόρραχη, το σημερινό Κεφαλοχώρι, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ, όσοι θα πάρουν μέρος στο Διήμερο θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα περίφημα «Πατώματα», που με τη στρατηγική τους θέση επέτρεπαν σε όποιον τα κατείχε να έχει τον έλεγχο ουσιαστικά σε βασικές προσβάσεις του Γράμμου. Εκεί, οι μαχητές του ΔΣΕ κατάφεραν με καλή προετοιμασία, παρά τον αρνητικό συσχετισμό σε οπλισμό και έμψυχο δυναμικό, να δώσουν ένα καλό μάθημα στον αστικό στρατό, οι επιτελείς του οποίου διατείνονταν ότι είναι αδύνατη η κατάληψη αυτού του οχυρού. Οι μαχητές του ΔΣΕ, αφού κατάφεραν να ανατρέψουν διαδοχικά τις τρεις γραμμές άμυνας του εχθρού, έδωσαν μάχες σώμα με σώμα για να πάρουν τα «Πατώματα». Είναι χαρακτηριστική η φράση του διοικητή του 1ου Τάγματος του ΔΣΕ, ο οποίος πέφτοντας χτυπημένος από βλήμα όλμου είπε: «Μην ξεχάσετε την υπόσχεση που δώσατε. 'Η παίρνουμε απόψε τα Πατώματα ή πεθαίνουμε». Η υπόσχεση έγινε πράξη. Ηταν Μάης του 1949 όταν ο ΔΣΕ, μετά το μεγάλο ελιγμό στο Βίτσι, ολοκλήρωσε την ανακατάληψη του Γράμμου.
Χρήσιμες οδηγίες για τους κατασκηνωτές
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Διήμερο μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.
Η κόκκινη νεανική κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στο δημοτικό κάμπινγκ του Νεστόριου. Εκεί στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα και υλικά. Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο που διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντους, ιατρείο, 3 ταβέρνες - μπαρ).
Οι κατασκηνωτές χρειάζεται να διαθέτουν σκηνή, υπνόσακο, καπέλο, αθλητικά παπούτσια, ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως για τη νύχτα, όπως και αδιάβροχο.
Από το χώρο της κατασκήνωσης περνάει ο πανέμορφος Αλιάκμονας. Σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο στα δροσερά νερά του. Γιατί, εξάλλου, το Διήμερο συνδυάζει άψογα τον αγωνιστικό του χαρακτήρα με τον ψυχαγωγικό και εκδρομικό του χαρακτήρα.
Tο Διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης ώστε να γνωρίσουν την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη γνωριμία και τη διαμονή σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ στα πλαίσια του αστικού σχολείου και της αστικής εκπαίδευσης. Αυτή η γνωριμία, ωστόσο, υπερβαίνει μια απλή γνώση ιστορικών γεγονότων και προσώπων. Είναι πηγή έμπνευσης, πηγή άντλησης διαχρονικών διδαγμάτων, μελέτης των νομοτελειών της ταξικής πάλης. Μέσα από την επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα.
Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο για τα μέλη της ΚΝΕ
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στόχο κατασυκοφάντησης από τις κάθε λογής αντιδραστικές δυνάμεις της χώρας. Τα όσα γράφτηκαν και γράφονται από τους νικητές του 1949 επιβεβαιώνουν απόλυτα την ορθότητα και το βαθύτερο νόημα της φράσης του Λένιν ότι: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "αμερόληπτη" κοινωνική επιστήμη σε μια κοινωνία χτισμένη πάνω στην ταξική πάλη».
Αυτή η προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή όπλα της αστικής τάξης, προκειμένου να στείλει στο πυρ το εξώτερον την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και προπαντός την πολιτική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Προκειμένου να φρενάρει όσο γίνεται την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την κίνηση της Ιστορίας προς τα μπρος. Αλλωστε, η εποχή του ιμπεριαλισμού είναι εποχή της άκρατης αντίδρασης, της κρίσης και των πολέμων, αλλά και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Και το ξέρουν καλά οι κεφαλαιοκράτες.
Ετσι προσπάθησαν και προσπαθούν να μπολιάσουν τις λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις με τον αντικομμουνισμό και να σβήσουν από τις μνήμες τα ιδανικά και τις αξίες της πάλης για «να έρθει ανάποδα ο ντουνιάς», για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Επιδιώκουν να τσακίσουν κάθε ιδέα και δράση για την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας προκειμένου να κρατούν τις λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία, χειραγωγημένες στην αστική ιδεολογία και πολιτική, στη διαχείριση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης και της κρίσης του. Υποταγμένες και συμφιλιωμένες με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να τσακίσουν στις συνειδήσεις την ένοπλη πάλη, η οποία αποτελεί μέρος της εξέλιξης της ταξικής πάλης, με δεδομένο ότι η αντιδραστική εκμεταλλευτική τάξη που είναι στην εξουσία οδηγεί σε ένοπλη βία κατά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, καλεί σε εξωτερική επέμβαση, προκειμένου να τη διατηρήσει.
Οι εκμεταλλευτές, οι παρατρεχάμενοι και οι καλοπληρωμένες πένες τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι ενώσεις τους χτυπούν την Ιστορία και την ιδεολογία της ταξικής πάλης, επειδή ακριβώς ανησυχούν για το μέλλον της ταξικής κυριαρχίας τους.
Φοβούνται την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παίρνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να μην μπορέσει η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει την κοινωνική θέση και την ιστορική αποστολή της. Ο φόβος τους για το μέλλον είναι που στρέφει την ιδεολογική τους επίθεση κατά της νεολαίας. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν και τελικά να ελέγξουν, να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα, τις αγωνιστικές διαθέσεις της. Αξιοποιούν για αυτό κάθε ρεφορμιστική και οπορτουνιστική δύναμη, τον εθνικισμό, την καλλιέργεια φόβου και αυταπατών.
Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο στα χέρια των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, για να αντιμετωπίσουν τη λαθολογία και τη συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο σε βάρος της Ιστορίας του Κόμματος, επικεντρώνοντας, όπως είναι φυσικό, στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και στους ηγέτες που συνδέθηκαν με αυτές, ιδιαίτερα στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ, που ταρακούνησε συθέμελα την αστική εξουσία.
Η δράση του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του. Το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση; Επέλεξε το δεύτερο δρόμο, όπως κάθε λαός που αρνείται να δεχτεί την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό. Δεν ταίριαζαν αυτά στους αγωνιστές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ που μόλις είχαν απελευθερώσει την Ελλάδα με το τουφέκι στο χέρι, που έσωσαν το λαό από την πείνα και την υποδούλωση. Θα είναι αιώνιο το αίσχος, η βρωμιά και η ατίμωση για την αστική τάξη και τους υποτακτικούς της, που σε κείνες τις κρίσιμες στιγμές παράτησε το λαό. Αλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συμμάχησαν με τον κατακτητή και άλλοι λούφαξαν. Οσοι βγάζουν άναρθρες κραυγές για τους εθνικιστές και ότι δήθεν πολέμησαν, προσπαθούν να ξεπλύνουν αυτή την αιώνια ντροπή.
Το δρόμο της αντίστασης, σε άλλες συνθήκες, επέλεξε το ΚΚΕ και στα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του ΔΣΕ. Στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στην παρανομία, στη νομιμότητα αργότερα και μέχρι σήμερα. Μπόρεσε να σταθεί όρθιο στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς και στο ίδιο το ΚΚΕ το 1989-1991. Ορθιο στέκεται και σήμερα παρά τον πολύμορφο πόλεμο και την πίεση για να προσαρμοστούμε στο σύστημα, να συμμετάσχει το Κόμμα σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, να κάνει υποχωρήσεις έξω και πέρα από τις επαναστατικές αρχές και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η πολιτική γραμμή, οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ αποτελούν και σήμερα την ελπίδα, τη μήτρα της αντίστασης και της οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης. Αυτή είναι η προσφορά του ΚΚΕ σήμερα, έτσι διασφαλίζεται η αγωνιστική ιστορική συνέχεια, η αταλάντευτη προσήλωση στα δίκια του λαού και στην επαναστατική αποστολή του.
Στον ορεινό όγκο του Γράμμου
Το 21ο Διήμερο πραγματοποιείται στην περιοχή που έχει συνδεθεί με τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του ΚΚΕ και της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στο Γράμμο. Στον ορεινό όγκο του Γράμμου συνδυάζονται αρμονικά το μεγαλείο της φύσης, η ασύλληπτη ομορφιά των βουνών αυτών, με το μεγαλείο του ανθρώπου, την Ιστορία του ΔΣΕ. Ο ορεινός όγκος της βόρειας Πίνδου είναι ασύγκριτης ομορφιάς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η σπάνια αυτή ομορφιά φέρνει πάνω της τα «σημάδια» από την τρίχρονη εποποιία των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Η κορύφωση της δράσης του, που αγκάλιασε όλη την Ελλάδα και η τελική αναμέτρηση δόθηκαν σε αυτά τα μέρη. Κάθε κορφή, κάθε πέτρα και κάθε δέντρο του Γράμμου είναι ένα κομμάτι της χρυσής ιστορίας και του ηρωισμού του ΔΣΕ.
Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο. Το Νεστόριο βρίσκεται 25 χλμ δυτικά από την Καστοριά. Στο σημείο που βρίσκεται ο Αλιάκμονας διαμορφώνει μια κοιλάδα σπάνιας ομορφιάς. Το μέρος αυτό που σε μαγεύει με την ομορφιά του, είναι το ίδιο με αυτό που υπεράσπισαν σκληρά οι μαχητές του Γράμμου για 70 μέρες, όσο κράτησε η μεγάλη μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του '48. Στον τομέα Νεστορίου, ο κυβερνητικός στρατός συγκέντρωσε συνολική δύναμη πάνω από 55.000 φαντάρους ενώ οι μαχητές του ΔΣΕ δεν ξεπέρασαν τους 1.500. Το σχέδιο του αστικού στρατού προέβλεπε πως 2 μεραρχίες του, η μία από βορρά και η άλλη από το νότο, θα σχημάτιζαν λαβίδα κατά μήκος των συνόρων για να εγκλωβίσουν τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Οι επιτελείς του αστικού στρατού υπολόγιζαν πως σε μια εβδομάδα θα τα έχουν καταφέρει. Η αποφασιστική αντίσταση των μαχητών του ΔΣΕ στον τομέα Νεστορίου σμπαράλιασε τα σχέδιά τους. Στις 15 Ιούνη του '48 ο αστικός στρατός άρχισε να σφυροκοπά τις θέσεις του ΔΣΕ στον τομέα με μαζική χρήση πυροβόλων και αεροπορίας. Στις 16 χτυπά σε όλο το μήκος του μετώπου: Στη Φτεριά, στο Ακόντιο, στο Νικολέρι και σε άλλα σημεία. Στην Κοπάνκα τα βράχια έλιωσαν από τα περίπου 2.000 βλήματα που ρίχτηκαν εκεί, αλλά το ύψωμα κρατήθηκε από τον ΔΣΕ. Ο σχεδιασμός του αστικού στρατού προέβλεπε ότι από τις πρώτες μέρες θα είχε καταληφθεί όλη η περιοχή μέχρι την Αλεβίτσα. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά. Η 15η μεραρχία του αστικού στρατού αποσύρθηκε για επανεκπαίδευση, ενώ η 3η ορεινή ταξιαρχία της αποσύρθηκε ύστερα από σοβαρές απώλειες. Δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ο αντιστράτηγος Κιτριλάκης γράφει πως οι δυνάμεις του αστικού στρατού δεν είχαν προχωρήσει «ούτε κατά εν σχεδόν βήμα».
Οι πολιτικές εκδηλώσεις του Διημέρου
Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιούλη το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Βατοχώρι Φλώρινας. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση και αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα). Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) αναδείχτηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη. Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα του χωριού Βατοχώρι στο Βίτσι. Ηταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Μετά το Βατοχώρι, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης στο Νεστόριο.
Την Κυριακή 8 Ιούλη οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν από το Νεστόριο και θα μεταβούν στη Λυκόρραχη(Κεφαλοχώρι) της Κόνιτσας, εκεί όπου το 2006 το ΚΚΕ έστησε ένα μνημείο - σύμβολο για το μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ. Στη Λυκόρραχη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Από τη νέα Λυκόρραχη, το σημερινό Κεφαλοχώρι, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ, όσοι θα πάρουν μέρος στο Διήμερο θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα περίφημα «Πατώματα», που με τη στρατηγική τους θέση επέτρεπαν σε όποιον τα κατείχε να έχει τον έλεγχο ουσιαστικά σε βασικές προσβάσεις του Γράμμου. Εκεί, οι μαχητές του ΔΣΕ κατάφεραν με καλή προετοιμασία, παρά τον αρνητικό συσχετισμό σε οπλισμό και έμψυχο δυναμικό, να δώσουν ένα καλό μάθημα στον αστικό στρατό, οι επιτελείς του οποίου διατείνονταν ότι είναι αδύνατη η κατάληψη αυτού του οχυρού. Οι μαχητές του ΔΣΕ, αφού κατάφεραν να ανατρέψουν διαδοχικά τις τρεις γραμμές άμυνας του εχθρού, έδωσαν μάχες σώμα με σώμα για να πάρουν τα «Πατώματα». Είναι χαρακτηριστική η φράση του διοικητή του 1ου Τάγματος του ΔΣΕ, ο οποίος πέφτοντας χτυπημένος από βλήμα όλμου είπε: «Μην ξεχάσετε την υπόσχεση που δώσατε. 'Η παίρνουμε απόψε τα Πατώματα ή πεθαίνουμε». Η υπόσχεση έγινε πράξη. Ηταν Μάης του 1949 όταν ο ΔΣΕ, μετά το μεγάλο ελιγμό στο Βίτσι, ολοκλήρωσε την ανακατάληψη του Γράμμου.
Χρήσιμες οδηγίες για τους κατασκηνωτές
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Διήμερο μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.
Η κόκκινη νεανική κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στο δημοτικό κάμπινγκ του Νεστόριου. Εκεί στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα και υλικά. Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο που διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντους, ιατρείο, 3 ταβέρνες - μπαρ).
Οι κατασκηνωτές χρειάζεται να διαθέτουν σκηνή, υπνόσακο, καπέλο, αθλητικά παπούτσια, ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως για τη νύχτα, όπως και αδιάβροχο.
Από το χώρο της κατασκήνωσης περνάει ο πανέμορφος Αλιάκμονας. Σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο στα δροσερά νερά του. Γιατί, εξάλλου, το Διήμερο συνδυάζει άψογα τον αγωνιστικό του χαρακτήρα με τον ψυχαγωγικό και εκδρομικό του χαρακτήρα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ.
ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΒΟΥΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΑΣ.
ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΕΤΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Β΄ΕΘΝΙΚΗ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ.
γι αυτο συνονοματε μου 1:00 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΒΑΤΟΧΩΡΙ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΤΟ. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥΡΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΛΕΕΙ 7 000 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΛΗΣ .
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΜΩΝΥΜΟ ΑΝΤΑΡΤΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΛΑΝΗΘΗΚΕ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΦΑΛΜΕΝΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΓΙΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΠΟΥ? ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΣΤΗΛΕΣ.
ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΡΙΑ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.
ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΤΟ ''ΕΡΓΟ'' ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ 350.000 ΕΥΡΩ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΕΣΕΙς ΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΕ ΚΑΝΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΜΕ.
ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να μου πείτε ποιος ήταν ο Νίκος Θεοχαρόπουλος? Από που ξεκίνησε τι έκανε στον πόλεμο ενάντια στους κατακτητές? Ποιός τον σκότωσε? Αν απαντήσετε στα παραπάνω θα απαντήσετε αν υπάρχει ανάγκη να τιμήσουν σήμερα τέτοιους αγωνιστές, τέτοιους πατριώτες..... Τέτοιους πατριώτες θέλουμε....
ΑπάντησηΔιαγραφή