Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σ. Βόσδου: «Μετά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ποιοι έχουν σειρά;»

Μόνο αιφνιδιασμό δεν πρέπει να προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης σε πολλούς Αυτοδιοικητικούς.
Από καιρό είχα επισημάνει, σε συζητήσεις που είχα, ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να δεσμεύσει τα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το επισήμανα και εγγράφως καταθέτοντας, την περασμένη Τετάρτη 15 Απριλίου, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετική επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.
Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τον τόπο, είναι πλέον γεγονός η δέσμευση των κονδυλίων των Ο.Τ.Α.
Νέο ερώτημα όμως προκύπτει: «Μετά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ποιοι έχουν σειρά;»

Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,
Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα εξεύρεσης κονδυλίων για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας της οικονομίας μας, όπως όλα τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου μαρτυρούν καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων.
Στο κυνήγι αυτό της εξεύρεσης κονδυλίων, όχι μόνο δεν έχουν διαφύγει της «προσοχής» της κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αντιθέτως αποτελούν «στόχευση» του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όπως πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας το καθιστά προφανές. Όπως όλοι γνωρίζουμε, με εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομίας δέσμευσε τα κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια έργα και δράσεις και παρά την δέσμευση του Υπουργού για ανάκληση της εγκυκλίου, μετά την έντονη διαμαρτυρία της ΕΝ.Π.Ε., μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ανακληθεί.
Επίσης, προ μηνός περίπου, η Περιφέρεια Αττικής, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και κατόπιν «παραίνεσης» της Κυβέρνησης όπως έγινε γνωστό, αποφάσισε την μεταφορά σεβαστού ποσού εκ των ταμειακών διαθέσιμων (80 εκ. ευρώ, αν δεν με απατά η μνήμη μου) στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να διευκολυνθεί η αγορά REPOS.
Επίσης, εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη δημοσιότητα που δόθηκε προ ημερών στο Δελτίο Στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μηνός Φεβρουαρίου, για πρωτογενές πλεόνασμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 202 εκ. ευρώ, με απώτερο στόχο να καταδείξει ότι οι Ο.Τ.Α. δεν απορροφούν τα κονδύλια που τους διατίθενται.
Σύμφωνα με τα άνω αναφερόμενα και καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ταμειακά διαθέσιμα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σας παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε:
• Ποια τα ταμειακά υπόλοιπα στις 31.12.2014 των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Έδρας, του Περιφερειακού Ταμείου και των λοιπών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από κάθε πηγή χρηματοδότησης.
• Ποια τα ταμειακά υπόλοιπα στις 15.4.2015 των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Έδρας, του Περιφερειακού Ταμείου και των λοιπών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από κάθε πηγή χρηματοδότησης.
• Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η μεταφορά κονδυλίων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος;
• Πως σκοπεύει η Περιφέρεια να αντιδράσει σε περίπτωση που ζητηθεί η μεταφορά κονδυλίων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, μη αποκλειόμενης της περίπτωσης της νομοθετικής ρύθμισης.

Με εκτίμηση,
Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

8 σχόλια:

  1. ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΥΙΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΑΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ζωή ακούγαμε μια αριστερά που ωρύονταν, ούρλιαζε, αμφισβητούσε και έχτιζε το παραμύθι της για το πως θα κυβερνούσε. Υπευθυνότητα, δικαιοσύνη κ.λ.π. κ.λ.π. . Βλέπουμε μια αριστερά της κακιάς ώρας, χωρίς συνέπεια, διπρόσωπη και με υπουργούς κλόουν οι οποίοι πιο πολύ μας απασχολούν με το αν έχουν τον γιακά του σακακιού τους όρθιο, το πουκάμισο έξω από το παντελόνι, με πρόεδρο βουλής της οποίας η συμπεριφορά θέλει πολύ συζήτηση κ.λ.π. κ.λ.π. . Άλλα λέει ο ένας υπουργός, άλλα ο άλλος, άλλα λέει ο Καμένος και όλοι μαζί καίνε και τσουρουφλίζουν κάθε μέρα τη χώρα. Μάλλον αυτά συμβαίνουν αγαπητοί μου όταν μας κυβερνούν οι τύποι με τις αλογοουρές που πήραν τα ηνία της πατρίδας μόλις παράτησαν το φραπεδάκι τους στην πλατεία Εξαρχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμα θέλουμε να ξελασπώσουμε ας κάνουν και εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους όσους διαχειριστήκαν δημόσιο χρημα...και όχι μόνο οι βουλευτές...Μετα να δείτε τι γέλιο θα πέσει...αν το κάνει αυτό η αριστερά που δεν την συμπαθώ θα κολλάω αφίσες στις άλλες εκλογές και θα τρέχω να ξαναβγούν...ωχ ξέχασα στην Ελλάδα ζω...φτου...όλοι αθώοι και ο λαουτζίκος θα συνεχίσει να ταιζει κοπριτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύλογα τα ερωτήματα του κου Βόσδου, στην ουσία τους. Αλλά για την ουσία, δεν μας λέει τίποτε. Γιατί; Γιατί δεν μας λέει ότι το ακριβότερο και μεγαλύτερο αναλογικά "δημοσία δαπάνη φαγοπότι", μετά τα Υπουργεία, γίνεται στους ΟΤΑ; Καλά έκανε, λοιπόν, η Κυβέρνηση και δέσμευσε τα περισσευούμενα των ΟΤΑ... Ευτυχώς που δεν εξαίρεσε τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο 24ωρο... Και να πήγαιναν αυτά τα χρήματα σε κανέναν δημόσιο φορέα, θα ήταν καλά. Και να μην ήταν δεσμευμένοι οι δημόσιοι φορείς απέναντι στους τοκογλύφους, θα ήταν ακόμη καλύτερα.
    Ό,τι νά ‘ναι, κι από τις δύο πλευρές. Μπάχαλο να επικρατεί και τρομοκρατία. Αυτή είναι η ουσία...
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν εξαίρεσε ΜΟΝΟ τα κεφάλαια για το επόμενο 24ωρο.... εννοώ

      Διαγραφή
  7. Ο Βόσδου τιμητής; Άλλο τι θα δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.