Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«Οι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων: Κύριλλος και Μεθόδιος»

Η 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στην έκθεση μνημειακού – φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, την οποία επιμελήθηκαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Νιχωρίτης και ο ιστορικός τέχνης Ιωάννης Σίσσιου με θέμα «Οι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων: Κύριλλος και Μεθόδιος. Το ιεραποστολικό τους έργο και η διαχρονική του συνέχεια», το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, 12.00 π.μ., στη Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού Πρεσπών.
Στην οργάνωση της έκθεσης συμμετέχουν ο Δήμος Αμυνταίου και ο Δήμος Πρεσπών.

Με τιμή
Η προϊσταμένη της 16ης Ε.Β.Α.
Ανδρομάχη Σκρέκα

12 σχόλια:

  1. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ
    ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
    ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΙΝΙΚΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΝ
    ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝ ΑΛΦΆΒΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ!! ΤΙ ΕΛΛΙΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να η ευκαιρία να μάθεις 9:59.
    Τράβα στον Άγιο Γερμανό να ανοίξεις τα μάτια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφου ηταν τοσο Ελληνες ο Κύριλλος και Μεθόδιος γιατι δεν τους έδωσαν το ελληνικό αλφάβητο? φαντάσου τωρα πως θα ηταν τα πράματα! χριστιανοί ηταν οχι ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός ότι δεν τους έδωσαν το ελληνικό αλφάβητο, αλλά δημιούργησαν ένα νέο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας μας διαφοροποιεί σαν τρόπο σκέψης από τους καθολικούς.

      Αιώνες πριν το Βατικανό ισοπεδώσει οτιδήποτε μη λατινικό έβρισκε μπροστά του, ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος ήταν ήδη πολλά βηματα παραπέρα.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι. Υπάρχουν φθόγγοι στα σλαβικά αναντίστοιχα των ελληνικών. Π.χ. το ....τι κάνεις..... δεν είναι σο πράΙς όπως εμείς λέμε σύκα, σύννεφα κτλ. Αντίστοιχο φθόγγο έχει και η αγγλική και γράφεται με sh. Έτσι το .....τι κάνεις..... φωνητικά γράφεται μόνο sho price. Έτσι και στην Αμερική, Αγγλία κτλ αλλιώς προφέρεται το sit-καθομαι και αλλιώς το shit-σκατό και αλλιώς το sheet-κόλλα χαρτιού. Εγώ ξέρω τι τράβηξα τον πρώτο χρόνο στην Αμερική αν και πριν πάω διάβαζα Shakespeare στο πρωτότυπο.

      Διαγραφή
  4. Χαχαχα... τι βλέπω; Ξεσπάθωσαν οι γνωστοί τενεκέδες οι ξεγάνωτοι; Ο κάθε άσχετος και ο κάθε ημιμαθής έχει και άποψη. Μάλιστα κύριε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εσύ μας έλειψες βρε παιδί... ο γνωστός μακάκας...

      Διαγραφή
  5. ααα για αυτο οι σλαβοι ειναι νουμερο 1 στην γη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟ 863 ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
    ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΟΝΟ 1200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσύ είσαι απόγονος του Μεγάλου Αλεχανδρου;

      Διαγραφή
    2. Για ποιον λόγο τόση προκλητικότητα, Ναβαρόνε;

      Διαγραφή
  7. ΟΙ ΣΛΑΥΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΗΤΑΝ ΣΕ ΗΜΙΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΗΡΑΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΗΤΑΝ Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.