Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση: ούτε ένα ευρώ για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φλώρινας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 και ώρα 20:00 στο χώρο του πρώην Δημαρχείου δήμου Περάσματος, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, ως πρώτο θέμα η έγκριση της επιβολής τροφείων και τέλους εγγραφής κάθε παιδιού που θα φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φλώρινας.
Κατά την εισήγηση προτείνονται υψηλότατα τροφεία 30 - 60 Ευρώ μηνιαίως (!) για κάθε παιδί καθώς και 20 € ως τέλος εγγραφής κάθε παιδιού. Προβλέπονται κάποιες μειώσεις για τυχόν δεύτερο παιδί και για ελάχιστες ειδικές κατηγορίες.
Το θέμα είχε ξανατεθεί πριν από μήνες, τότε όμως η έγκαιρη κινητοποίηση γονέων και φορέων της περιοχής οδήγησε στην αποτροπή της επιβολής τροφείων.
Σε μια περίοδο που η ανεργία φτάνει στο 30%, το εισόδημα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας διαρκώς μειώνεται, τα εργατικά δικαιώματα τσακίζονται και ειδικά τα νέα ζευγάρια ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια, μια τέτοια απόφαση αποτελεί ένα νέο βαρύ πλήγμα. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συρρίκνωση των δομών των παιδικών σταθμών, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα μειωθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται, με αποτέλεσμα παιδικοί σταθμοί να κλείσουν και συνεπώς να χαθούν και θέσεις εργασίας σε αυτούς. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει κατηγορηματικά την εισήγηση και να καλέσει το εποπτευόμενο ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας να μην επαναφέρει σχετικό αίτημα.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια μεταφοράς του κόστους των πιο βασικών δομών κοινωνικής προστασίας στους πολίτες. Ο Δήμος οφείλει να παλεύει και να διεκδικεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι να αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής. Γι αυτό και είχαμε προειδοποιήσει ότι η μεταφορά των παιδικών σταθμών στην ευθύνη των Δήμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό τα χειροκροτήματα ΝΔ-ΣΥΝ-
ΠΑΣΟΚ στο όνομα της δήθεν αποκέντρωσης, γίνεται για να διευκολυνθεί η μεταβίβαση του κόστους στους πολίτες και τελικά να παραδοθεί η προσχολική αγωγή στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Καλούμε σε άμεση πάλη για την αύξηση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών. Είναι και ευθύνη των γονέων, των συλλόγων γυναικών, του εργατικού κινήματος μέσα από τα συνδικάτα να βρεθούν μπροστά στον αγώνα για να μην επιβληθούν τα τροφεία. Ο αγώνας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση όλων μας. Καλούμε σε μαζική παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαιτούμε
- Να μην επιβληθούν τροφεία και τέλη εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς
- Να εξασφαλιστεί η εγγραφή κάθε παιδιού, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, επαγγελματικής θέσης των γονιών.
- Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και να ιδρυθούν νέοι όπου χρειάζεται
- Μόνιμο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό σε έναν ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής. Να μην κινδυνεύσει η θέση κανενός εκπαιδευτικού

9 σχόλια:

  1. Δήμαρχε σε τέτοιες εποχές μη διανοηθείς καν να βάλεις τέτοια χαράτσια

    Οργισμένος γονιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα είναι ο Δήμαρχος και οι ομοϊδεάτες του στην κυβέρνηση,να απαγκιστρωθούν από αντιλαϊκές μεθοδεύσεις,όπου στα "σκούρα" μετακυλούν το κόστος απευθείας στον λαό.
    Θα ήταν άξιοι της θέσης τους,αν δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικών παροχών με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος.
    Το δυναμισμό τους να τον δείξουν αλλού.
    Οι αυτοδιοικητικοί να απαιτούν από τους κυβερνώντες μας και αυτοί με την σειρά τους,από τους τυράννους δανειστές μας.
    Την εύκολη λύση την γνωρίζει και η κουτσή Μαρίκα, προφανώς και δεν τους εκλέξαμε γι'αυτό.
    Εάν σήμερα απαιτήσουν ανταποδοτικά τέλη για τους παιδικούς,αργότερα θα έρθει και η σειρά πρόσθετων φόρων, για την εκπαίδευση ή άλλες υπηρεσίες κλπ,οι οποίες θα περάσουν στην διαχείριση των Δήμων.
    Το ΟΧΙ πρέπει να είναι μαζικό,..τέλος στις υποχωρήσεις.

    Ο " Αψέκαστος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μοναδικός δήμος πανελληνίως που δεν έχει τροφεία είναι ο Δήμος Φλώρινας.Καλά θα είναι αυτό να το γνωρίζουμε.Τα ΝΠΔΔ που δεν αποφέρουν έσοδα στον δήμο τους κινδυνεύουν.Άλλωστε η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας θα ληφθεί υπόψιν.Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν τους Παιδ. Σταθμούς γιατί άραγε δε "φτάνουν" μέχρι τη Φλώρινα;Πότε τα διεκδίκησαν ο Δήμαρχος και ΝΠΔΔ;Πρόκειται για αμέλεια ή συμβαίνει κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες δεν ισχύει, σαφώς και υπάρχουν και άλλοι Δήμοι που δεν έχουν τροφεία. Μην αναπαράγουμε ανακρίβειες. Με μια απλή αναζήτηση είναι εύκολο να βρει κανείς κάποιους από αυτούς

      Διαγραφή
    2. ''Τα ΝΠΔΔ που δεν αποφέρουν έσοδα στον δήμο τους κινδυνεύουν''
      Άρα ΄΄οπως λες να επιβληθούν τα τροφεία (γιατί άραγε δεν το ονομάζουν δίδακτρα ή χαράτσι. Πάντως έτσι εμένα μου θυμίζει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και όχι παιδιά) στους παιδικούς σταθμούς.

      Απάντηση :

      1. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώρος παρκαρίσματος αλλά παρέχουν, εκτός από φροντίδα, και παιδαγωγική στήριξη, είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να μη ξεχνάμε λοιπόν ότι η δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν γίνεται αντικείμενο προθέσεων των όποιων αξιωματούχων.
      2. Αφού ο Δήμος Φλώρινας δεν μπορεί να αναλάβει τις στοιχειώσεις του υποχρεώσεις, ας αλλάξει το τίτλο του ΝΠΔΔ επειδή το Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης παραπέμπτει σε πράγματα αυτονόητα.
      3. Αφού πρέπει να υπάρχουν έσοδα γιατί δεν αναζητούνται αυτά από τις άλλες αρμοδιότητες του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας πχ τον Αθλητισμό ή τις εκδηλώσεις των Πρεσπείων, του Πολιτσιτικού Αύγουστου και άλλες. Προς θεού, για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι αναγκαία στοιχεία της κοινωνικής ύπαρξης μας. Το θέτω στους αρμόδιους επειδή μάλλον δεν θα τολμούσαν να κάνουν μία αντίστοιχη απαράδεκτη ενέργεια, αφού μέσω αυτών προβάλλονται και προσωπικά.

      ΥΓ : Για να έχεις τέτοιου είδους πληροφόρηση -και να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία -, που φαντάζομαι είναι και η θέση του εισηγητή του συγκεκριμένου θέματος, πρέπει να κινείσαι πολύ κοντά στον κύκλο αυτών που θα υπερψηφήσουν μία τέτοια απόφαση. Πρόκειται λοιπόν για μία πολύ ''αντικειμενική άποψη''

      Ένας αγανακτισμένος πολίτης

      Διαγραφή
  4. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ,ΜΕ ΤΑΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ΄;ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και δεν είμαι ψηφοφόρος σας, μπράβο στην Λαϊκή Συσπείρωση που μας ενημερώνει για το θέμα. Για χίλια δυο ανούσια πράγματα βρίσκουν χρήματα αλλά δεν μπορούν να βρουν χρήματα για τους μελλοντικούς δημότες αυτής της κατακαημένης πόλης. Ελπίζω τουλάχιστον να μην βάλουν στο μενού των παιδικών σταθμών ribeye....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Toses parataxeis exoume kai mono to kke endiaferthike gia ta paidia mas! Eleos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι ΚΚΕδες έχουν παιδιά. Άρα, όχι για τα "παιδιά σας", αλλά για τα παιδιά όλων μας.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.