Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΠΑΜΕ: 45 μέρες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο ορυχείο Αμυνταίου

Εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το πέρασμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στους εργολάβους, σύμφωνα με το νόμο για «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι εργολάβοι, αξιοποιώντας τη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθήλωσαν τους μισθούς στον πάτο. Για παράδειγμα, με τη λήξη της μετενέργειας της Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων , το μεροκάματο έπεσε από τα 50 - 70 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, παιδιά, κλπ.), αρχικά στα 33 ευρώ, σύμφωνα με την παλιότερη ΕΓΣΣΕ, και σήμερα περίπου στα 26 ευρώ. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει μιας και στην ουσία η ΕΓΣΣΕ καταργείται και η κυβέρνηση θα αποφασίζει με νόμο το ύψος του κατώτερου μισθού.
Ήδη εργολάβοι, σε ορυχεία και ΑΗΣ, κάλεσαν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μεροκάματο ύψους 22 ευρώ. Αυτά είναι τα μεροκάματα πείνας που εξασφάλισαν για τους εργοδότες οι κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας τους πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Ακόμα όμως και αυτά τα πενιχρά μεροκάματα δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, οδηγώντας τους εργαζόμενους στις ανασκαφές στην απόγνωση.
Ο πρώτος εργολάβος, που ανέλαβε το έργο, τρομοκρατούσε, απειλούσε και απέλυε όποιον εργαζόμενο απαιτούσε το αυτονόητο, να γνωρίζει δηλαδή το ύψος της αμοιβής του, εφάρμοσε εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα. Σήμερα, με το νέο εργολάβο, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τα μεταφορικά για να προσέλθουν στην εργασία τους.
Αυτή είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Κέρδη για τα μονοπώλια και τους εργολάβους, φτώχια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Ευθύνη έχει κυρίως η ΔΕΗ Α.Ε., που επιλέγει να δώσει τα έργα στους εργολάβους, για να μειώσει το κόστος της και να μην έχει στο «κεφάλι» της τις απαιτήσεις των εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , το ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές (αρχαιολόγους, συντηρητές, τεχνίτες, εργάτες), να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματα τους, να μην ανεχτούν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Να ενταχθούν μαζικά στα σωματεία τους, το μόνο αποκούμπι που έχουν, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται. Μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν από κοινού, χτίζοντας της Λαϊκή Συμμαχία, ενάντια στην πολιτική που τους εξαθλιώνει, βάζοντας στόχο τη δική τους εξουσία, την μόνη εξουσία που μπορεί να εξασφαλίσει, μέσα από ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, φθηνό ρεύμα για το λαό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Είναι η μόνη εξουσία που μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την πνευματική ανάπτυξη του λαού μας, μέσα από τη δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αρχαιολόγους, συντηρητές, κλπ., ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Σ.Ε.Ε.ΕΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.