Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο «χορός» των Ρίχτερ στη Φλώρινα συνεχίζεται…

Λίγα λεπτά πριν (στις 19:01') καταγράφηκε μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 2.8 R με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Φλώρινας και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, στις 18:01’ καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 2.1 R, 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλώρινας και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

16 σχόλια:

  1. ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πραγματική αιτία των σεισμών που γεννώνται στο φλοιό της Γης δηλώθηκε σωστά το 1760 από το Βρετανό Τζον Μίτσελ (John Michell), ο οποίος έγραψε πως οι σεισμοί και τα κύματα ενέργειας που δημιουργούν προκαλούνται από

      "μάζες πετρωμάτων που μετατοπίζονται, μίλια κάτω από την επιφάνεια"

      και θεωρείται πατέρας της επιστήμης της μελέτης των σεισμών, της Σεισμολογίας.

      Πηγή: Βικιπαιδεια

      Διαγραφή
    2. Η αναζήτηση των βιογραφικών των σεισμολόγων, για υποψήφιοι!

      Διαγραφή
  2. ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΩ ΣΕΙΣΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσους σεισμούς μετράμε μέσα σε δύο 24ωρα; Πολλούς!! Είναι "φυσιολογικό" αυτό το φαινόμενο για τους ειδικούς; Ξέρω την απάντηση..
    - Πρέπει να περάσουν 24 ώρες απο την τελευταία δόνηση για να μπορούν να απαντήσουν..
    Μπορούν όμως να μας πούνε σε τι ίσως μπορεί να οφείλεται η τόση συχνότητα σεισμών σε μια περιοχή γενικά;
    Επίσης άκουσα (πιθανόν και ράδιο αρβύλα δεν είμαι ειδικός) πως οι σεισμοί μπορεί να προέρχονται και απο μια κατασκευή ενός φράγματος! Υπάρχει τέτοια περίπτωση να είναι και ο λόγος για τους σεισμούς στην περιοχή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΘΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ? ΟΡΙΣΤΕ! ΚΑΤΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΚΑΤΙ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΡΩΓΜΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΥΜΠΑΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΕΡΕΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΓΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να καταλάβουμε πόσο μικρή είμαστε μπροστά στη δύναμη της Φύσης και το εφήμερο της ύπαρξής μας. Εις μάτην γινόμαστε κακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο θεος να μας εχει στο χερι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λέτε να ψαχνουν για ...πετρέλαιο και νέα κοιτάσματα λιγνήτη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δέν πάει να κάνει και 100 σεισμούς οι Φλωρινιώτες πέρα ...βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η aitia einai to yfestio tis etnas stin italia ... ayto einai kalo ... tzampa geothermia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οργη θεου αμαρτωλοι Φλωρινιωτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. διαβαστε το αρθρο παρακατω απο την ιστοσελιδα "tromaktiko" για να καταλαβεται τα αιτια των σεισμων... Μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ωρών, εκ των οποίων οι δύο σημαντικές της τάξεως των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, κάποιες άλλες μικρότερες στην...
    περιοχή της Φλώρινας κ.λ.π. το «Earthquake-now» επικοινώνησε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Άκη Τσελέντη.

    Οι χθεσινοί σεισμοί των 5 Ρίχτερ είναι μεν ανεξάρτητοι μεταξύ τους, αλλά προειδοποιεί ότι μέσα στο 2013 κατά την γνώμη του θα υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα επειδή έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια.

    Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η πολιτεία πρέπει να επαγρυπνεί πάντα και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά και οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στα σπίτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αρκετά αναλυτικό & καθησυχαστικό, ίσως το πιο ουσιαστικό που έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες βρήκα εδώ http://florinapress.gr/perivallon/3157/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως, αυτό το άρθρο είναι το πιο καθησυχαστικό,και συγκεκριμένα αυτή εδώ η παράγραφος:

      -Οι σεισμοί οι οποίοι προηγούνται του κύριου σεισμού ονομάζονται προσεισμοί, ενώ οι σεισμοί οι οποίοι ακολουθούν τον κύριο σεισμό λέγονται μετασεισμοί και το σύνολό τους μετασεισμική ακολουθία. Όταν υπάρχει αυτή η ακολουθία, η σεισμική δραστηριότητα και «ενέργεια» που «συσσωρεύεται» σε μια περιοχή «εκτονώνεται» με αυτό τον τρόπο, κάτι απολύτως φυσιολογικό και γι’ αυτό οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, από τους πολλούς μετασεισμούς (ή προσεισμούς), αλλά αντιθέτως θα πρέπει να «ανακουφίζονται». Η χρόνια έλλειψη σεισμικής δραστηριότητας σε μια περιοχή ενέχει μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς συσσωρεύεται πολύ ενέργεια, που μπορεί να «εκτονωθεί» με έναν μεγαλύτερης ισχύος σεισμό.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.